Pesedistii au refuzat sa participe la consultarile cu partidele parlamentare organizate de presedintele Traian Basescu, aseara, la Palatul din Dealul Cotrocenilor. Geoana & comp. au motivat ca nu vor sa fie partasi la o mascarada politica orchest
Pesedistii au refuzat sa participe la consultarile cu partidele parlamentare organizate de presedintele Traian Basescu, aseara, la Palatul din Dealul Cotrocenilor. Geoana & comp. au motivat ca nu vor sa fie partasi la o mascarada politica orchestrata de un sef al statului care nu se mai comporta ca un presedinte al tuturor romanilor. In urma acuzelor "fara precedent" aduse PSD, Basescu a fost calificat "principal dezbinator al tarii" si tratat cu refuz. De o maniera asemanatoare a reactionat si PRM. Partidul lui Vadim a respins invitatia la consultari, aratand ca "nu accepta bataia de joc si pierderea vremii" in discutii inutile cu "locatarul (temporar) de la Palatul Cotroceni", mai ales intr-o perioada in care "tara are atatea probleme grave".
Supararea pesedistilor a fost provocata de faptul ca presedintele afirmase, in ultimele zile, ca principalul partid de opozitie incearca prin orice mijloace sa blocheze si sa intarzie integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Ca, prin interventii si scrisori trimise la Bruxelles, PSD incearca sa-si promoveze propriile interese, in detrimentul interesului celor 22 de milioane de romani care vor sa se vada cat mai repede in Uniunea Europeana.
Observam ca toate aceste declaratiile de razboi mustesc de grija pentru popor si biata tarisoara. Fiecare tabara incearca sa-si legitimeze "cruciada" trambitand interesul romanilor si binele public. Asa sa fie? Sa vedem cat bine ar putea aduce poporului ruptura, aparent definitiva, dintre opozitie si seful statului.
Temele anuntate pentru consultarile de la Cotroceni sunt reformarea institutiilor politice si eficientizarea activitatii Parlamentului Romaniei, cu accent pe solutia parlamentului unicameral si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana - necesitatea efortului diplomatiei parlamentare. In afara provocarii privind regandirea sistemului parlamentar, toate celelalte teme contin deziderate si valori unanim impartasite de clasa politica. Cel putin la nivel declarativ. Nici o formatiune nu a refuzat invitatiile la dialog pe tema integrarii europene adresate de Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Macar aici a existat un consens national. Acum, pe ultima suta de metri, nu mai avem nici atat. O fi bine pentru popor?
Ce a urmarit Opozitia prin acest gest si care poate fi consecinta lui, ne dezvaluie PRM: "Ne exprimam satisfactia ca si PSD-ul a ajuns, in sfarsit, la vorba noastra, alaturandu-ni-se in actiunea legitima de izolare totala a lui Traian Basescu - pe plan intern, fiindca pe plan extern el este, deja, izolat. Drumul spre alegeri anticipate este, astfel, deschis". Posibil. Oricum, ceva se va intampla avand in vedere blocajul politic fara precedent.
Nemultumiti de atitudinea presedintelui sunt si liberalii. PNL a avut deja consultari cu Traian Basescu la sfarsitul lunii septembrie, inainte de vizita premierului Calin Popescu-Tariceanu la Bratislava. Delegatii liberali i-au prezentat sefului statului un document de sustinere a Parlamentului bicameral si a introducerii votului uninominal. I-au spus presedintelui ca pozitia lor este favorabila actualului sistem parlamentar, dar cu o reformare a acestuia, insotita de o reducere drastica a numarului de deputati si senatori. Basescu n-a zis atunci nici "da", nici "ba", urmand sa se pronunte dupa ce se va intalni cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare. Totusi, s-a aflat din culise ca seful statului a fost nemultumit de initiativa liberalilor de a-i prezenta un document cu propunerile lor. In plus, si-a mustruluit invitatii, cerandu-se sa inceteze cu declaratiile critice la adresa lui. Un lider liberal a marturisit ca Basescu nu a dat inapoi in problema initierii referendumului pentru parlamentul unicameral, desi majoritatea politica s-a pronuntat impotriva acestui demers.
In acest moment, mai multe partide, atat de la putere, cat si din opozitie, au puncte de vedere diferite de cele ale sefului statului. Nu ar fi nimic anormal in asta. Insa cele mai bune solutii se pot gasi numai pe calea dialogului. Totul este ca partile sa treaca peste orgolii si sa se aseze la masa tratativelor. Va cere insa Basescu scuze PSD? Va apleca urechea la sfatul liberalilor? Raspunsul il vom afla in curand.
Aseara, tarziu, solii umanistilor, udemeristilor, minoritatilor si democratilor urcau Dealul Cotrocenilor, pentru intalnirea cu seful statului. "Sara pe deal buciumul suna cu jale/ Turmele-l urc, stele le scapara-n cale". Versurile poetului national ilustreaza, astazi, o parodie politica. Pacat. Nici Eminescu nu mai e ce-a fost, de cand ne-a mintit cu stenogramele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.