Naveta ruseasca Soyuz TMA-7, avand la bord un echipaj format din cosmonautul rus Valeri Tokarev si astronautul american William McArthur (prezent in fotografii cu un costum de alta culoare decat restul echipajului), dar si un turist american, s-a cup
Naveta ruseasca Soyuz TMA-7, avand la bord un echipaj format din cosmonautul rus Valeri Tokarev si astronautul american William McArthur (prezent in fotografii cu un costum de alta culoare decat restul echipajului), dar si un turist american, s-a cuplat cu succes, luni dimineata, cu Statia Spatiala Internationala, a anuntat Centrul rus de control al zborurilor. Astfel, turistul spatial Gregory Olsen a ajuns pe ISS, unde va sta opt zile caracterizate de acesta drept "destul de grele", relateaza BBC News Online. Racheta rusa Soyuz, care a mai transportat si doi astronauti catre ISS, a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, sambata. Olsen este al treilea turist spatial care isi petrece o mini-vacanta pe ISS. Pretul "biletului" nu a fost dezvaluit, dar se presupune ca este in jur de 19,3 milioane de dolari.
Membrii familiei lui Olsen au urmarit cuplarea navetei la ISS impreuna cu oficialii spatiali rusi si americani la Russian Mission Control din Korolyov, in apropiere de Moscova. Olsen a declarat ca se asteapta ca acest sejur sa fie de fapt o calatorie in care va munci si spera sa duca la bun sfarsit mai multe experimente, cata vreme va fi la bordul ISS. El vrea, de asemenea, sa testeze echipamentul pentru firma sa, Sensors Unlimited, care produce si dezvolta camere de luat vederi foarte performante si are contracte cu NASA. Oficialii misiunii au declarat ca pasagerii de pe Soyuz trebuie sa astepte aproximativ trei ore inainte ca trapele ISS sa se deschida si sa aiba posibilitatea sa ii intalneasca pe membrii echipajului de pe statie. Comandantul William McArthur din Statele Unite si inginerul de zbor rus Valery Tokarev vor prelua comanda de la Sergei Krikalev si John Phillips, care sunt in spatiu din luna aprilie.
In timpul stationarii lor pe ISS, McArthur si Tokarev, cel de-al 12-lea echipaj de pe ISS, vor avea doua sau trei iesiri in spatiu pentru a instala echipamente de observare. Krikalev si Phillips se vor intoarce pe Pamant impreuna cu Olsen, la 11 octombrie. Doi alti turisti spatiali au mai fost pe ISS: americanul Dennis Tito, in anul 2001 si sud-africanul Mark Shuttleworth, in anul 2002. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.