Cartierele periferice din Bucuresti, lipsite de retea publica de canalizare, raman cele mai afectate de inundatii, iar in unele cazuri - cum este cel al zonei Giulesti-Sarbi - interventia autoritatilor, chiar executata non-stop, se dovedeste de priso
Cartierele periferice din Bucuresti, lipsite de retea publica de canalizare, raman cele mai afectate de inundatii, iar in unele cazuri - cum este cel al zonei Giulesti-Sarbi - interventia autoritatilor, chiar executata non-stop, se dovedeste de prisos. Astfel, daca in celelalte parti ale orasului situatia era, ieri, cat de cat normalizata, 70 de case si curti de pe strada Patrarului din cartierul Giulesti-Sarbi au fost invadate din nou de ape. Proprietarii acestor gospodarii abia scapasera de aceasta pacoste, dupa ce zece zile s-au chinuit - e drept ca si cu ajutorul Primariei Sectorului 6 - sa evacueze apa de la primul val de inundatii. Istoria se repeta, astfel ca primarul Cristian Poteras este din nou nemultumit ca nu are suficiente masini sa scoata apa. Administratia Nationala Apele Romane anunta insa, printr-un comunicat, ca a montat capacitati suplimentare de evacuare din incinta inundata din vecinatatea localitatii Giulesti-Sarbi, spre zona Lacului Morii, de 2050 mc/h. Primarul Poteras i-a indemnat pe cei care au locuintele afectate sa se mute provizoriu la Scoala nr. 161, daca doresc, pana la reglementarea situatiei, dar numai zece familii au acceptat. Persoanele innopteaza la scoala, dar ziua se intorc la casele lor pline cu apa. Tot la scoala, cetatenii au fost chemati de asistentii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 pentru a fi vaccinati gratuit. Anchetele sociale au fost reluate ieri de autoritati, pentru a se stabili valoarea pagubelor si modalitatea prin care pot fi ajutati cetatenii. Monitorizarea situatiei a demarat saptamana trecuta, cand s-a constatat ca 78 de persoane aveau casele afectate de inundatii, 37 de locuinte fiind distruse aproape in totalitate (90%). Consiliul Local Sector 6 a aprobat deja acordarea unor ajutoare de urgenta in valoare de 300.000 RON pentru ajutorarea familiilor sinistrate, iar astazi a fost convocat de indata, pentru alocarea altor sume.
Case, spitale si scoli devastate
In sectorul 4, o casa de pe strada Bordesti s-a prabusit, din cauza torentelor. O situatie speciala s-a inregistrat si la Caminul de Batrani "Sf. Maria", fiind necesara interventia unei autospeciale pentru a evacua apa care inundase subsolul cladirii.
Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, incepand de duminica dupa-amiaza si pana ieri dimineata, 160 de pompieri au avut 52 de interventii. Luni la pranz, pompierii aveau in derulare 18 interventii pentru scoaterea apei in diferite zone ale orasului, printre care Institutul Oncologic - camera de garda -, Spitalul Colentina (ambele din sectorul 2), Centrul de Copii si Liceul "Al.I. Cuza (din sectorul 3 ), depozitul de medicamente situat pe soseaua Odaii, cartierul Giulesti, precum si in cartierul Straulesti. Printre obiectivele "zvantate", de pompierii bucuresteni se numara Spitalul II CFR, gradinite si scoli. In paralel, pompierii au intervenit si la incendiile care le-au dat de furca, astfel incat intreaga tehnica disponibila a fost utilizata.
Videanu fara cizme
Primarul general Adriean Videanu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu a iesit pe strazile inundate din oras pentru a nu se interpreta ca are o atitudine politicianista. "Nu am fost prin zonele inundate din Capitala pentru a nu aparea ca o atitudine politicianista, primarul care da cu lopata, cu cizme-n picioare, cu salopeta-n spate si cu gluga-n cap", a explicat edilul-sef. El sustine ca a considerat ca responsabilitatea lui este aceea de a coordona institutiile din subordinea Primariei. "Aceste institutii si-au indeplinit atributiile. Am vrut sa-mi asum rolul de coordonator al intregii activitati si sper ca am facut un lucru bun, ca am reusit sa rezolvam problemele in punctele nevralgice ale orasului. Astazi (ieri, n. red.), in Bucuresti lucrurile sunt in regula", a conchis Videanu. Duminica, acesta a declarat ca este nevoie de cel putin 15 ani pentru reabilitarea retele de canalizare a capitalei.
Tariceanu ii canta-n struna
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca inundatiile inregistrate in Bucuresti pot fi evitate numai prin realizarea unor mari investitii in reabilitarea si modernizarea retelelor de canalizare si de colectare a apei.
Prim-ministrul a aratat ca operatiunile de interventie cu echipamente si utilaje specifice nu pot fi eficiente, in lipsa unei canalizari urbane capabile sa preia cantitati mari de apa. Intrebat daca inundatiile produse in Capitala i se par normale, premierul a aratat ca acestea au fost determinate de cantitatile neobisnuit de mari de precipitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.