Plafonul de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi redus semnificativ dupa aderarea Romaniei la UE, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. Astfel, daca, in acest moment, firmele care au o cifra de afaceri de pa
Plafonul de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi redus semnificativ dupa aderarea Romaniei la UE, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. Astfel, daca, in acest moment, firmele care au o cifra de afaceri de pana la doua miliarde de lei vechi se pot inregistra ca neplatitori de TVA, dupa data aderarii firmele care, in anul precedent, au inregistrat venituri mai mari de 35.000 de euro (aproximativ 1,22 miliarde de lei vechi) vor fi obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA. In sfera de aplicare a TVA sunt incluse operatiunile care constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate cu plata, in Romania, de catre o persoana impozabila, operatiuni care rezulta din activitati economice. De asemenea, importul de bunuri este supus TVA.
Livrarile de active fixe corporale sau necorporale efectuate de o persoana impozabila si operatiunile imobiliare, financiare si de asigurari - accesorii activitatii principale - nu vor fi incluse in calculul cifrei de afaceri utilizate ca baza de referinta pentru inregistrarea ca platitor de TVA. Nici veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, cu locul plecarii din Romania nu vor fi incluse in calculul cifrei de afaceri. Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA care presteaza servicii de transport international trebuie sa notifice organelor fiscale suma totala a veniturilor mentionate anterior.
O alta modificare a Codului Fiscal se refera la includerea importului de gaze prin sistemul de distributie a gazului natural si importul de energie electrica in categoria scutirilor de TVA la import. Potrivit ordonantei de modificare a Codului Fiscal, beneficiarii livrarilor de gaze naturale si energie electrica efectuate de persoane impozabile stabilite in strainatate vor fi inclusi in categoria platitorilor de TVA, indiferent daca beneficiarii sunt sau nu inregistrati ca platitori de TVA. Cota standard de TVA este 19%, nivel care va fi mentinut si in 2006. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.