Defrisarea padurilor a devenit un sport national in Romania. Au fost semnalate sute de cazuri atunci cand s-au taiat mii de hectare de paduri fara autorizatii sau cu documente masluite. ZIUA a scris pe larg despre cazuri din Suceava, Neamt, Harghi
Defrisarea padurilor a devenit un sport national in Romania. Au fost semnalate sute de cazuri atunci cand s-au taiat mii de hectare de paduri fara autorizatii sau cu documente masluite. ZIUA a scris pe larg despre cazuri din Suceava, Neamt, Harghita, Covasna in care au avut loc despaduriri masive. Efectele acestor adevarate barbarii s-au vazut, mai mult decat oricand, in acest an, in care tara a fost inecata de inundatii.
O zona a tarii, Maramuresul, a parut, pana nu de mult, ca a scapat de aceasta nenorocire. Totusi, in urma cu cativa ani, un anume Vasile Coman, zis "Varzaru", a inceput sa taie suprafete uriase de paduri, lasand in urma muntii chei. In scurt timp, maramureseanul a devenit un adevarat campion al taierilor ilegale. Coman se simte pe cai mari si ignora orice lege si orice regula a bunului simt. El se declara ba consilier local al consiliului orasului Viseu, ba consilier judetean. Realitatea este insa alta. Coman, finantatorul PSD din Maramures, are o serie de afaceri mai mult sau mai putin legale cu fosti si actuali inalti demnitari. Oamenii din anturajul lui Coman sustin ca acesta spala banii unor pesedisti, investind in nume propriu. In acest sens, se pare, ca exista chiar si o inregistrare audio, realizata la una dintre intalnirile de taina ale lui Coman cu doi lideri marcanti ai PSD.
Un om de temut
"Varzaru" este un om temut in Valea Vaserului. El dispune de soarta a mii de hectare de paduri si a peste trei mii de oameni - angajati ai firmelor controlate de acesta - si familiile acestora. Toata viata din zona depinde de acest om cunoscut doar dupa porecla de "Varzaru". Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca pentru ca "Varzaru" se razbuna fara mila. Nu exista familie in zona Viseului care sa nu aiba macar un membru angajat al lui Coman. Teroarea insamantata de "Varzaru" a ajuns la cote de nebanuit. Prin relatiile pe linie de partid a rezolvat pana in prezent orice reclamatie. A reusit sa puna cu botul pe labe politisti, procurori si judecatori. In afara de "sprijinul" Justitiei, Coman mai beneficiaza si de intelegerea unor lideri ai Asociatiei Composesorale Viseu de Sus - Viseu de Mijloc care administreaza in mare parte padurile din zona.
Caracatita lui "Varzaru"
Vasile Coman este cercetat in mai multe dosare penale. Aceste demersuri juridice dureaza in unele cazuri de ani de zile, dar datorita influentelor nu se avanseaza, asteptand momentul in care fapta se prescrie si dosarul poate fi clasat. "Varzaru" este patron si administrator la mai multe firme, folosite la actiunile sale. Imperiul lui Coman este compus din sase societati: SC Conrep SA, unde este actionar prin interpusul SC Com Vasilica V srl si este administrator; SC Com Vasilica V srl unde este actionar unic si administrator; SC East Eurowood Prod srl unde este actionar si administrator; SC RG Holz Company srl unde este actionar unic si administrator; SC ViseuForest SA unde este actionar si SC Mar Wood Prod srl care este contralata de sotia lui Coman, Ileana Coman, acesta fiind actionar unic si administrator.
ZIUA Foto O prima ilegalitate in afacerile lui Coman este cea care contravine legilor societatilor comerciale: nici un cetatean nu are voie sa fie actionar unic si administrator in acelasi timp la doua societati comerciale, iar Coman are aceste calitati atat la SC RG Holz Company srl, cat si la SC Com Vasilica V srl. Este ciudat cum nici una din institutiile care au controlat afacerile lui Coman nu a sesizat aceasta incalcare a legii. O alta "scapare" a institutiilor abilitate de a controla afacerile lui Coman este faptul ca acesta nu a depus bilantul anual la Registrul Comertului la firmele sale SC Com Vasilica V srl si SC East Eurowood Prod srl, desi acestea sunt in functiune si au activitate efectiva si la acest moment.
"Sefu' va primeste doar daca scrieti de bine"
In timpul documentarii noastre ne-am deplasat la fata locului. Am stat de vorba cu zeci de localnici, care initial s-au aratat deschisi la o discutie, dar dupa ce au aflat ca este vorba de Vasile Coman, zis "Varzaru", au refuzat sa mai vorbeasca. Am incercat sa discutam si cu Coman, dar a fost imposibil. La poarta firmelor sale am fost intampinati de ofiterul de serviciu si de mai multi indivizi care asigurau paza unitatii. Secretara a refuzat categoric sa vorbeasca cu noi pentru a-l contacta pe Coman. Explicatia ofiterului de serviciu a fost mai edificatoare: "Sefu' nu sta de vorba cu dumneavostra decat daca scrieti de bine de el, ca avem aici un ziarist nebun care scrie in fituica sa tot felul de prostii despre sefu'. Oricum sefu' e plecat la un protocol cu niste domni veniti in control tocmai din Bucuresti". Dupa vreo doua ore am fost informati ca "sefu' va roaga sa va cazati la hotel si in zilele urmatoare va primeste pentru o discutie". Am stat si am asteptat sa fim contactati pentru respectiva discutie, dar nici Coman si nici unul dintre angajatii lui nu ne-au contactat.
Imperiul lui "Varzaru" e pe duca
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a demarat, prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare - Cluj, o ampla ancheta in ceea ce priveste actiunile de defrisare a padurilor din Valea Vaserului facute de firmele lui Coman. Iata constatarile autoritatilor in drept:
1. Organizarea si desfasurarea licitatiei de masa lemnoasa din data de 10 decembrie 2004 (castigata in mod misterios de una dintre firmele lui Coman - n.r.) s-a facut fara sa se respecte prevederile legale in vigoare.
2. Au fost eliberate fara drept un numar de 20 de autorizatii de exploatare de catre presedintele Asociatiei Composesorale Viseu de Sus - Viseu de Mijloc, contrar normelor tehnice in vigoare.
3. Au fost licitatii si contracte, fara a avea cota alocata pentru un numar de sapte partizi cu un volum de 5243 mc, dupa ce au fost anulate de catre Directia Silvica Baia Mare (in teren nu s-a putut constata prezenta acestui material, motiv pentru care se considera ca partizile au fost vandute formal, doar pentru a da posibilitate SC RG Holz Company srl sa justifice masa lemnoasa de alta provenienta); si un numar de 13 partizi de produse principale cu un volum de 22.378 mc, ca nu aveau adaugate cresterea si nici nu erau aprobate de Directia Silvica Baia Mare.
4. Preturile de pornire ale licitatiei, practicate de catre composesorat, nu au fost aprobate de catre Adunarea Generala si nici nu sunt stabilite in conformitate, metodologia avizata de catre Ministerul Finantelor Publice pentru Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.
5. Au fost licitate si contractate partizi care nu aveau adaugata cresterea. (...)
6. Exploatarea masei lemnoase s-a facut fara respectarea Normelor privind stabilirea termenelor, modalitatilor si perioadelor de exploatare a masei lemnoase din paduri si din vegetatia forestiera dn afara fondului forestier national de catre SC RG Holz Company srl. (...)
Fara atestat de exploatare
In urma verificarilor au fost gasite incalcari grave - unele prin comiterea unor fapte penale -, iar functionarii MAPDR au propus o serie de masuri pentru clarificarea situatiei si recuperarea pagubelor produse de Mocan in solidar cu padurarii si conducerea Asociatiei Composesorale Viseu de Sus - Viseu de Mijloc. Astfel, raportul intocmit de personalul MAPDR a fost transmisa Politiei Orasului Viseu de Sus in vederea efectuarii de verificari specifice, pentru a stabili daca faptele constatate pot fi retinute ca infractiuni. De asemenea, a fost initiata recuperarea pagubei produse proprietarilor de paduri care fac parte din Asociatia Composesorala Viseu de Sus - Viseu de Mijloc de la SC RG Holz Company srl in valoare de 170.401 lei noi precum si contravaloarea cresterii de volum de masa lemnoasa de 125 mc.
Multiplele abateri de la litera legii au determinat autoritatile sa propuna chiar retragerea atestatului de exploatarea forestiera eliberat pentru firma lui Coman, SC RG Holz Company srl. Initiativa Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare - Cluj este motivata intr-un raport datat din 13 septembrie a.c. in 12 puncte, in care sunt enumerate tot atatea abateri. La capitolul Masuri luate, specialistii clujeni au notat "analizarea de catre MAPDR a oportunitatii retragerii de exploatare a SC RG Holz Company srl, avand in vedere pagubele constatate pe suprafetele in care a lucrat, acceptarea tacita a unor termene de exploatare exagerate si refuzul de a prezenta spre completare cazierul tehnic".
Miliarde pe spatele unui om de afaceri german escrocat
Omul care controleaza jumatate din judetul Maramures si-a construit adevaratul imperiu de care depind mii de oameni pe spinarea unui om de afaceri german. Mai exact dupa ce acesta a fost escrocat de "Varzaru". Prima intalnire intre Vasile Coman si omul de afaceri din Germania, Heinrich Schiller, a avut loc in anul 1997 cu ocazia unui targ comercial organizat in Ungaria. In acea perioada, Coman era intr-o "cautare furibunda" de investitori straini si pentru ca firmele lui Schiller se gaseau intr-un proiect de extindere pe piata est-europeana intre cei doi a avut loc un dialog de intentie, iar in foarte scurt timp a urmat prima vizita a cetateanului german in Viseu de Sus. In anul 1997, investitorul german a gasit in Viseu de Sus, in locatia str. Mioritei nr. 4, un simplu atelier de tamplarie, cu cativa muncitori care-si desfasurau activitatea in cele mai precare conditii. Aceasta era atunci "afacerea" lui Coman.
Fiind un investitor prin excelenta si conducand societati cu traditie in Germania, Cehia, Ungaria si Rusia - Heinrich Schiller a sesizat imediat oportunitatea si posibilitatea dezvoltarii unor afaceri comune in Viseu de Sus in domeniul exploatarii lemnului. In betia viselor de imbogatire, "Varzaru" i-a promis neamtului si "luna de pe cer" numai ca sa-l convinga sa investeasca bani si utilaje.
A urmat o perioada scurta in care s-au derulat afaceri cu firma Com Vasilica V srl - in fapt singura societate pe care o detinea Coman in acea perioada si in care era asociat si administrator unic. Nu este insa de neglijat imprejurarea ca dupa un an de afaceri derulate cu Germania, Coman a reusit sa achizitioneze, prin intermediul societatii Com Vasilica V srl, pachetul majoritar de actiuni din cadrul societatii comerciale Conrep SA - aceasta din urma fiind o societate cu trecut obscur infiintata fiind prin "desprinderea" unor parti importante de patrimoniu din fosta intreprindere forestiera a zonei.
"Luna de pe cer" si padurile din Valea Vaserului
Prima operatiune notabila si care a insemnat "inceputul sfarsitului" a avut loc in aprilie 1999 in urmatoarele imprejurari: in cursul anului 1998, Coman achizitioneaza o societate comerciala care functiona deja sub denumirea Bonjour Com srl - societate care la momentul cesiunii avea un capital social de 2.000.000 lei si patrimoniu zero. La scurt timp, Coman majoreaza capitalul societatii la 10.000.000 lei si ii schimba denumirea in East Eurowood Prod srl. Apoi pe fondul raporturilor comerciale care se derulau deja de mai bine de un an intre SC Com Vasilica V srl si firma neamtului cu sediul in Cehia, "Varzaru" face prima oferta de asociere prin care-i propune lui Heinrich Schiller sa se asocieze in "proaspata" firma East Eurowood Prod srl.
Negocierile nu au durat foarte mult. Coman propunea ca societatea East Eurowood Prod srl sa se ocupe de exploatarea lemnului prin taierea in padure si prelucrarea lui primara urmand sa fie exportat in Germania unde societatea Holz Schiller Gmbh sa produca stratificate - transportul fiind asigurat prin cealalta societate a lui Coman, in speta Com Vasilica V srl, care intre timp, pe fondul afacerilor cu firma germana, isi formase un important parc auto. Mai mult, Coman i-a spus lui Schiller ca, datorita relatiilor sale, nu era absolut nici o problema sa obtina de la Ocolul Silvic contracte "bune" - sens in care a si prezentat un proiect de contract de exploatare a masei lemnoase.
Conditia formulata de Vasile Coman a fost insa urmatoarea: Schiller trebuia sa asigure integral utilajele de prelucrare a masei lemnoase, dar si un aport de capital de cel putin 200.000 marci germane. Neamtul accepta propunerea, desi Coman avea sa-i dea o datorie de 120.000 marci germane - datorie recunoscuta in scris printr-o conventie semnata in februarie 1999.
Schiller a cumparat utilaje pentru Coman
Dupa cateva runde de negocieri, firma Klatovske Drevo srl din Cehia livreaza la sfarsitul anului 1998 toata linia tehnologica necesara prelucrarii lemnului - pretul de achizitie fiind de 180.000 marci germane - si asigura prin tehnicienii proprii detasati in Romania montarea si punerea in functiune a utilajului precum si instruirea muncitorilor romani.
In baza facturii emise de Klatovske Drevo srl Coman se prezinta de urgenta la notarul public Sas Constantin din Viseu de Sus si prin actul aditional autentificat sub nr. 87 din 19 ianuarie 1999 majoreaza capitalul social al SC East Eurowood Prod srl cu aport in natura reprezentand utilajul livrat de Klatovske Drevo srl majorand astfel capitalul social al firmei respective la 1.520.700.000 lei.
Numai ca majorarea de capital social se efectueaza in nume propriu - respectiv, ca si cum ar fi efectuat-o Coman Vasile ca persoana privata - desi initial intelegerea fusese ca aceste utilaje sa fie inregistrate ca aport in natura din partea firmei din Cehia.
Neamtul vine in Romania in aprilie 1999 pentru a semna actele notariale de asociere si observa modul de inregistrare a utilajelor si evident ca isi intreaba "partenerul" de ce s-a procedat in acest fel. Raspunsul primit: era singura modalitate prin care acest import intra sub incidenta scutirilor de taxe vamale si a altor taxe bugetare.
Avand in vedere ca intreaga linie tehnologica in valoare de 180.000 marci germane fusese inregistrata ca aport in natura venit din partea lui Vasile Coman, era clar ca livrarea de utilaje devenise o vanzare-cumparare comerciala, astfel ca East Eurowood Prod srl trebuia sa le achite firmei din Cehia.
In ciuda "explicatiilor" date de Coman neamtului, acesta, conform intelegerilor anterioare si separat de livrarea utilajelor alimenteaza efectiv contul bancar al firmei East Eurowood Prod srl cu suma de 200.000 de marci germane cu titlu de aport in numerar la capitalul social al societatii din Romania, viramentele bancare efectuandu-se astfel: 86.000 marci in 5 aprilie 1999 si 114.000 marci in 6 aprilie 1999. Actul aditional de asociere si contractul de societate au fost semnate de cei doi in fata notarului public Sas Constantin in data de 06.04.1999.
La doar trei zile dupa ce a pus mana pe banii neamtului, Coman plateste linia tehnologica in Cehia utilizand ca sursa a platii insusi capitalul social varsat efectiv de catre Schiller in numele firmei Klatovske Drevo srl.
Astfel, firmei din Cehia ii sunt achitate utilajele cu propriii sai bani iar Coman Vasile se trezeste brusc cu o performanta linie tehnologica obtinuta gratuit si care, in contabilitatea firmei din Romania, era inregistrata ca aport propriu la capitalul social.
Si cu utilajele si cu banii
Coman nu se opreste aici si cu un tupeu iesit din comun ii solicita investitorului german sa-i returneze banii transferati, motivand ca acestia au fost sume in valuta neincasate in anii anterior, de catre societatea Com Vasilica V srl. Si intr-adevar, firma Klatovske Drevo srl, dupa ce primeste contravaloarea utilajelor livrate in Romania, transfera imediat suma de 180.000 marci germane in contul firmei Com Vasilica V srl - transferul bancar efectandu-se din Cehia in Romania la data de 16 aprilie 1999.
Iata deci traseul banilor lui Schiller: suma pleaca din Cehia si alimenteaza contul firmei romanesti East Eurowood Prod srl in zilele de 05 si 06 aprilie 1999 cu titlu de aport al firmei Klatovske Drevo srl la capitalul social al firmei din Romania; de aici suma de 180.000 marci germane se intoarce in Cehia la data de 09 aprilie 1999 cu titlu de plata a utilajelor livrate firmei romanesti si in final din Cehia, suma de 180.000 marci germane se reintoarce in Romania in 16 aprilie 1999, dar de aceasta data in contul firmei Com Vasiliva V srl - care are ca asociat unic pe Coman Vasile.
Cum a fost posibila o asemenea operatiune fara ca Heinrich Schiller si contabilii acestuia sa nu sesizeze nimic? Raspunsul este simplu: nu au putut banui ca aportul la capitalul social, in valoare de 200.000 marci germane, adus de firma ceha Klatovske Drevo srl a fost folosit de Coman pentru a achita aceleiasi firme contravaloarea utilajelor livrate in Romania - aceasta datorita faptului ca "Varzaru" a prezentat neamtului liste intregi cu bunuri si conturi bancare ce ar fi apartinut firmei East Eurowood Prod srl. Toate acestea insa fie erau pur si simplu fictive, fie apartineau in realitate firmelor Com Vasilica V srl sau Conrep SA.
Pentru ca afaceristul german sa nu se prinda, concomitent cu semnarea in fata notarului public a actelor de asociere in aprilie 1999, intre cei doi s-a semnat si un document prin care isi imparteau atributiile de administrare in SC East Eurowood Prod srl, document care venea in completarea clauzelor contractului de societate. Potrivit acestui act bilateral, lui Coman ii revenea sarcina ca, in limitele legii si ale contractului de societate, sa se "ocupe" de managementul firmei pe teritoriul Romaniei, iar lui Schiller ii revenea sarcina sa asigure asimilarea intregii capacitati de productie asigurand desfacerea pe piata europeana. Numai ca acest document bilateral a fost folosit de Coman ca argument in a pastra tacerea si a-i dezinforma constant pe nemti despre cum sunt folosite patrimoniul si banii firmei.
Uite profitul, nu e profitul
Un fapt fara echivoc este ca, potrivit bilantului contabil din decembrie 1999, firma East Eurowood Prod srl inchide exercitiul financiar al anului 1999 cu un profit net de opt miliarde lei. Din acest profit Schiller si firma Klatovske Drevo srl nu vad nici un ban, tot acest profit fiind reportat pe anul 2000, Coman fiind acela care propunea reportarea profitului, intrucat "afacerea comuna trebuie sa se dezvolte".
Cu toate ca anul 2000 incepe cu profitul mostenit din anul precedent "Varzaru" obtine pe numele firmei East Eurowood Prod srl si doua credite de la BCR Viseu de Sus, in valoare totala de doua miliarde lei, credite care teoretic ar fi trebuit sa majoreze si mai mult rata profitului. In mod ciudat insa in cursul anului 2000 dispare profitul, dispare rata acestuia, dispare volumul cifrei de afaceri si cresc intr-un procent de 500% cheltuielile - in mod special cele neproductive (chirii, deplasari, avansuri de trezorerie etc) astfel ca firma East Eurowood Prod srl inchide exercitiul financiar al anului 2000 cu un profit de doar 25 milioane lei.
Evident ca, in conditiile respective, in Germania si Cehia au aparut indoielile, iar Heinrich Schiller si contabilii acestuia au inceput sa puna intrebari, din ce in ce mai deranjante pentru Coman. Omul de afaceri german pune semne de intrebari cum este posibil ca firma din Viseu de Sus sa nu aiba profit, dar Coman a reusit sa dezvolte un adevarat imperiu. Un alt procedeu al lui Coman a fost ca la fiecare vizita a cetateanului german, acesta sa fie plimbat prin tot "imperiul" din Viseu si de fiecare data sa i se explice ca tot ce se vede este destinat "asocierii si dezvoltarii afacerilor comune". In realitate bunurile aratate neamtului apartineau altor firme unde Coman avea actiuni.
Complicitatea filialei BCR
Una din filiere, prin care Coman a reusit sa ia banii neamtului, a fost firma Conrep SA care, pe baza unui contract fictiv a incasat sapte miliarde de lei la nivelul anului 2000 drept contravaloarea unui contract de inchiriere a unei hale de productie. Dupa efectuarea unei expertize s-a dovedit ca hala respectiva apartinea unei alte firme, unde Coman este de asemenea actionar - SC RG Holz Company srl. Creditele obtinute de firma mixta au fost deturnate catre o alta firma al lui Coman Conrep SA si RG Holz Company. Complicitatea BCR este evidenta, in conditiile in care in contractele de credit erau stipulate clar cu totul alte destinatii ale imprumuturilor - practic banca neindeplinindu-si obligatia legala de urmarire a derularii creditelor acordate.
Ca fapt divers, trebuie mentionat ca sediul BCR Viseu de Sus a fost construit de Coman Vasile prin Conrep SA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.