Ion Iliescu este asteptat astazi la Parchet pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie. Generalul Dan Voinea, cel care are in lucru dosarul mineriadei din iunie '90, cat si pe cel al Revolutiei, a declarat ca fostul sef al statului are
Ion Iliescu este asteptat astazi la Parchet pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie. Generalul Dan Voinea, cel care are in lucru dosarul mineriadei din iunie '90, cat si pe cel al Revolutiei, a declarat ca fostul sef al statului are calitatea de invinuit si ca acesta "trebuie sa lamureasca mai mult decat oricare altul ceea ce s-a intamplat atunci". De asemenea, generalul Voinea a mai spus la postul de radio Mix ca declaratia data de Miron Cozma in acest dosar este una cu greutate, cel putin in privinta persoanelor care i-au chemat pe mineri in Bucuresti. Potrivit declaratiilor lui Dan Voinea, in aceasta saptamana sunt asteptati la audieri si comandantii unitatilor militare de la Magurele si Baneasa, acolo unde au fost dusi o mare parte a celor retinuti intre 13-15 iunie.
In acest caz au fost audiati pana in prezent mai multi fosti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, dar si Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu si Petre Roman. Cozma a fost audiat de mai multe ori in legatura cu evenimentele din 13-15 iunie 1990. Potrivit avocatului sau, dupa mineriada din iunie 1990, liderului minerilor din Valea Jului i-au fost propuse functii importante in stat - precum cea de ministru de Interne - pe care le-a refuzat intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un "fost nomenclaturist". Cozma ar mai fi spus procurorilor militari ca "un inalt procuror din conducerea Parchetului" i-ar fi propus sa denatureze evenimentele din iunie 1990, pentru a beneficia ulterior de gratiere. El a cerut procurorilor militari sa-l confrunte cu Ion Iliescu, pentru a arata ca fostul presedinte a mintit atunci cand s-a folosit de numele sau si a multumit pentru interventia minerilor in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Petre Roman - cel care, in urma mineriadei, a pierdut functia de sef al Guvernului - a raspuns si el intrebarilor puse de procurori in acest caz.
Plangerea AVM
Audierile in acest caz au inceput dupa ce presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AMV), Viorel Ene, a solicitat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa desemneze o comisie de ancheta. AVM a formulat, in 1997, o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Nicolae Camarasescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chitac si a altor persoane, acuzandu-i pe acestia de "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in Capitala, precum si de comiterea actelor de barbarie ale minerilor, care s-au folosit de diferite unelte apte de a produce moartea (securi, topoare, rangi, tarnacoape, lanturi, cabluri electrice), distrugand lacasuri de invatamant, laboratoare etc". AVM mai arata ca minerii au "sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis, ca politistii au fost complicii minerilor si ca procurorii au arestat, anchetat si maltratat ilegal oameni nevinovati". Initial, plangerea AVM a fost inregistrata la Parchetul civil. La 26 mai 1997, institutia si-a declinat competenta in favoarea procurorilor militari, motivand ca doua din persoanele reclamate aveau la acea data calitatea de militar: Mihai Chitac, fost ministru de Interne, si Gheorghe Diamandescu, fostul sef al Inspectoratului General al Politiei. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.