Economia globala s-a bucurat de o perioada de crestere puternica si de absenta contagioaselor crize financiare, iar acest lucru a constituit un motiv foarte bun pentru asteptarile unora ca performanta sa fie mentinuta. Recent insa, aceasta incredere
Economia globala s-a bucurat de o perioada de crestere puternica si de absenta contagioaselor crize financiare, iar acest lucru a constituit un motiv foarte bun pentru asteptarile unora ca performanta sa fie mentinuta. Recent insa, aceasta incredere a fost data peste cap de cresterea pretului la petrol, de dezastre naturale precum uraganul Katrina si de cresterea dezechilibrelor globale - extrem de mari surplusuri in unele tari, compensate de mari deficite in alte state.
Cum pot afecta aceste probleme anumite state, precum si economia globala, o demonstreaza realitatea globalizarii. Intr-adevar, pentru a echilibra potentialele beneficii si pericole ale unei economii mondiale in dezvoltare, guvernele au nevoie de unelte si de o mai deplina intelegere a fortelor angajate. Provocarile sunt chiar si mai mari pentru statele cel mai putin dezvoltate: acestea trebuie sa munceasca din greu in economia mondiala pentru a limita decalajul cu restul lumii si, de asemenea, trebuie sa aduca beneficii concrete pentru cetatenii lor cei mai saraci.
Fondul Monetar International a luat fiinta dupa cel de-al doilea razboi mondial pentru a ajuta tarile lumii sa evite erorile politicii economice care au atras dupa ele conflagratia din secolul trecut.
In ultimii 60 de ani, responsabilitatile Fondului au crescut, in acelasi timp cu transformarea economiei mondiale. Cand, in urma cu mai putin de un an, m-am alaturat echipei FMI, a fost clar ca cererile tarilor membre ale Fondului erau si mai intensificate. Am alcatuit astfel un studiu despre rolul institutiei in economia globala si despre cum aceasta va trebui sa se schimbe. Rezultatul a fost o strategie pe termen-mediu ce va fi prezentata in zilele urmatoare in cadrul Reuniunii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale, ce se va desfasura la Washington.
Analizele noastre arata ca, in timp ce globalizarea isi continua evolutia rapida, apar la orizont noi provocari.
Iar dificultatile si noile realitati, asociate cu integrarea pietelor, s-au amplificat, asa cum a iesit la iveala in timpul recentei dispute legate de comertul textilelor, unde integrarea globala a condus interesele diferite ale unor state la un conflict, din cauza integrarii globale.
Toate aceste lucruri conduc spre ideea ca insusi Fondul Monetar International trebuie sa continue sa se readapteze.
Acum insa este necesar ca FMI sa isi refocalizeze prioritatile pentru a ajuta statele sa dea piept cu noile provocari ale globalizarii, prin dezvoltarea unui cadru monetar si bugetar mai bun, prin reformele si adaptarea la cresterea comertului, prin intarirea sistemelor financiare. Iar aceasta refocalizare trebuie sa se axeze pe faptul ca Fondul analizeaza tendintele economice pe bazele globale si regionale ale unui stat. De asemenea, este necesar ca FMI sa devina mult mai angajat in dezbaterile politice care contureaza opiniile publice si optiunile politice.
La nivel mondial, Fondul poate contribui la o mai buna intelegere a globalizarii acordand mai mult analizelor aprofundate ale tendintelor cruciale, in mod special in cazul pietelor financiare. Fondul Monetar International, ca institutie universala, ofera un forum unic pentru cautarea de solutii la problemele importante, spre exemplu intelegand viitoarele dezechilibre globale si economice.
Intr-o epoca in care integrarea economica regionala a devenit tot mai importanta, este esential ca FMI sa se concentreze mai mult asupra tendintelor din anumite regiuni si sa incurajeze masurile de intensificare a cooperarii regionale.
In cele din urma, interactiunea Fondului cu fiecare stat membru reprezinta cel mai crucial element in munca de identificare a vulnerabilitatilor economice si pentru asigurarea unei cresteri stabile pe termen lung. Cu scopul de a furniza cele mai folositoare sfaturi si analize fiecarui guvern si, cand este nevoie, de a acorda finantarile necesare, economistii nostri trebuie sa abordeze cele mai presante probleme economice. In statele avansate trebuie sa existe o concentrare mai puternica asupra implicatiilor globale ale politicilor economice si pe modalitatile de a face recomandarile FMI mult mai convingatoare.
Privind din interior, FMI, ca institutie publica internationala, ar trebui sa caute in el insusi cele mai bune standarde ale transparentei si contabilitatii. Suntem deja o organizatie foarte deschisa, in cadrul careia toate deciziile si analizele noastre sunt facute publice. Dar propriile noastre decizii trebuie sa fie actualizate pentru a reflecta realitatile secolului 21, ale rolului pe care il joaca tarile in lumea de astazi.
Si in timp ce noi abordam provocarile acestei lumi a globalizarii rapide, este esentiala si o evolutie suplimentara. Crizele care ar putea aparea vor fi, cu siguranta, diferite de cele de pana acum. De aceea, trebuie ca FMI sa fie pregatit, si destul de flexibil, pentru a ajuta omenirea sa faca fata imprevizibilului.
Rodrigo de Rato este director general al Fondului Monetar International
Copyright: Project Syndicate, 2005.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.