Miron Cozma a fost, mai intai, un cosmar. Un cosmar pe care l-am trait aievea ani de zile. Un cosmar care a devastat - in fruntea hoardelor de mineri naivi, creduli, agresivi si flamanzi - Universitatea, Guvernul, sedii ale ziarelor incomode pentru a
Miron Cozma a fost, mai intai, un cosmar. Un cosmar pe care l-am trait aievea ani de zile. Un cosmar care a devastat - in fruntea hoardelor de mineri naivi, creduli, agresivi si flamanzi - Universitatea, Guvernul, sedii ale ziarelor incomode pentru administratia Iliescu. Un cosmar alimentat de multumirile fostului presedinte al Romaniei, gata sa arunce atat de fragila democratie autohtona la cosul de gunoi al unei Europe inmarmurite in fata dezlantuirii de ura viscerala la care asista. Un cosmar pe care il credeam ingropat in adancul sufletului acestui popor.
M-am inselat amarnic! Ne-am inselat amarnic! Miron Cozma este mai autentic, mai real si mai prezent in viata noastra cotidiana mai mult ca oricand. Ucigasul lacasurilor de invatamant, marele luceafar al huilei, mardeiasul care snopea in bataie prefecti, sefi de post, studenti, oameni simpli, acest accident moral devastator al istoriei post-decembriste a Romaniei, a ajuns sa faca pe martirul. A ajuns acest individ sa ne dea lectii, cocotat in fata microfoanelor mass-media. Cocotat pe drama sutelor de victime ale mineriadelor ne explica el despre cum e cu democratia si despre destinul sau aproape demiurgic sortit a-i proteja pe cei napastuiti impotriva nedreptatilor...!!! Recenta conferinta de presa pe care lampasul iliescian a tinut-o mi-a oferit nesperata si nedorita ocazie sa exersez o senzatie acuta de rusine, stupoare si, apoi, revolta! Rusine ca sunt conational cu acest infractor, stupoare in fata tupeului acestui infractor si revoltat in fata impotentei statului de drept romanesc. Caci, in ciuda noii condamnari, individul are toate sansele sa ramana nepedepsit!
Gratiat printr-un decret prezidential rusinos, emis pe sest in ultima zi de mandat de catre chiar creatorul cosmarului - numitul Ion Iliescu - devastatorul din Petrosani nu numai ca nu are decenta sa se bucure de libertate cu modestie si smerenie, ci ameninta. Disperat si, din nou agresiv, Cozma joaca iarasi cartea pe care o stie - ameninta si sfideaza. Iar Ion Iliescu isi admira satisfacut opera.
Ion Iliescu ne-a demonstrat ca poate face orice doreste cu si in aceasta tara. A avut nevoie de Cozma, l-a inventat. A vrut sa il scape de inchisoare, l-a scapat. Si, mai presus de toate, Ion Iliescu a demonstrat intregii tari ca poate sa isi asume rolul de pastor al ticalosilor fara sa i se miste nici un par din cap. Si ticalosii, iata, fac valuri. Am mai scris despre asta dar merita sa repet: crearea acestui personaj dantesc, Miron Cozma, va apartine in intregime, domnule fost presedinte! Si, tocmai de aceea, l-ati si gratiat! Caci, gratierea lui Cozma reprezinta, gratierea lui Ion Iliescu in fata propriei constiinte. Cozma afara este un cosmar mai putin tulburator pentru vointa care a ordonat, nu-i asa?
Dar ce te faci cu acest cosmar care vrea sa redevina real? Ce facem domnule fost presedinte cu un asemenea individ care, culmea, mai vrea sa intre si in politica? Va compatimesc, domnule Iliescu. Dar, mai mult compatimesc aceasta tara nevoita sa asculte aberatiile agramate ale unui infractor cu pretentii paranoide de haiduc. Mai mult, compatimesc Justitia mutilata, umilita si neputincioasa in fata acestui Arturo Ui de huila.
Grav in toata aceasta tara kafkiana in care Cozma tine liber conferinte de presa, in timp ce victimele mineriadelor isi inghit amaraciunea si disperarea in neputinta, este ca exista oameni care il admira pe Cozma. Sau il compatimesc ca pe o victima. Grav este ca acesti oameni se duc din patru in patru ani la vot!
Vestea buna este ca, sper si intuiesc, numarul lor nu este foarte mare. Caci, daca intuitia imi joaca feste, atunci am putea sa il vedem la urmatoarele alegeri pe Cozma nu numai candidat la Presedinti, ci intrand in turul doi al prezidentialelor din partea, PRM...!
Oare, cum ar fi ?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.