Duminica, 2 octombrie, la Casa Pogor din Iasi, va avea loc lansarea cartii de bucate ""Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar al Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile"". Iubitorii de carte si

Duminica, 2 octombrie, la Casa Pogor din Iasi, va avea loc lansarea cartii de bucate ""Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar al Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile"".

Iubitorii de carte si de mancaruri isi pot imbogati biblioteca gastronomica cu o carte de bucate.
Este vorba de ""Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert, intaiul bucatar a Curtii Frantiei, potrivit pentru toate starile"", editie ingrijita de Olga Rusu si Constantin Armand Vizitiu. Acesta culgere a aparut in colectia Culinaria a editurii iesene Opera Magna.
""Retete cercate in numar de 500"" a fost tiparita pentru prima data la Iasi in anul 1846, traducerea fiind realizata la acea vreme de postelnicul Manolachi Draghici.
ISTORIE. Noua editie are o poveste proprie. In 1997, Constantin Liviu Rusu, muzeograf la Muzeul Literaturii din Iasi, un iubitor al cartilor de bucate, a descoperit traducerea postelnicului din 1846. La acea vreme el avea deja in colectia proprie peste 200 de carti vechi de bucate. Astfel, a inceput sa transcrie din chirilica cele 500 de retete cercate. Munca sa a fost continuata de sotie, Olga Rusu, si de nepotul sau, Constantin Armand Vizitiu. ""Sotul meu a fost «slujbasul» muzeului din 1971 pana in 1999, de aceea am numit aceast eveniment «Amiaza Muzeografului». Dupa lansare, Parintele Dumitru Merticariu va tine o slujba de pomenire"", ne-a declarat Olga Rusu.
BUCATARUL. Din prefata cartii aflam cine a fost bucatarul francez, autorul retetelor. Robert Vinot a fost o vreme bucatar al personalitatilor politice al acelor vremi (printul Conde, Ministrul de Interne si Ambasadorul Angliei). Cunoscutul bucatar al secolului al XVII-lea a avut succes si cu restaurantele sale cu pranzuri la comanda (cattering-ul de astazi). De asemenea, el era cunoscut in epoca drept un maestru in prepararea sosurilor. ""Mancarile"" lui Robert pot fi preparate si de gospodinele moderne. Chiar daca la o prima citire vor gasi o serie de termeni vechi, in ajutor le va veni glosarul de la sfarsitul cartii.

RETETA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.