Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune revizuirea legislatiei privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, dorind reconsiderarea algoritmului de alocare a subventiei de la bugetul de stat pentru partide. Propunerea a fost lans
Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune revizuirea legislatiei privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, dorind reconsiderarea algoritmului de alocare a subventiei de la bugetul de stat pentru partide. Propunerea a fost lansata ieri, intr-o dezbatere organizata de IPP la care au participat reperezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente, ai Curtii de Conturi, ai Secretariatului General al Guvernului, ai altor organizatii neguvernamentale, precum si deputatul PC Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor. Reprezentantul Institutului, Adrian Moraru, a avansat ideea ca alocarea de la buget a subventiei pentru partide - care se face in momentul de fata in functie de rezultatele la alegerile parlamentare - sa ia in calcul si rezultatul obtinut la alegerile locale. Pe de alta parte, IPP propune introducerea unui sistem matching-funds (fonduri in compensare) pentru donatii, in scopul stimularii transparentei si aducerii la suprafata a unor cheltuieli, acordandu-se si de la bugetul de stat un anumit procent din donatia declarata. IPP mai sustine privarea temporara de drepturile banesti a partidelor care nu respecta termenele in care trebuie sa publice listele de donatori, noteaza Mediafax. Reprezentantii institutului propun ca, in cazul nerespectarii datei limita de publicare in Monitorul Oficial a listei de donatori, partidul respectiv sa nu mai primeasca subventia de la bugetul de stat pana nu se conformeaza acestei obligatii, sumele urmand a fi virate la acel moment pentru toata perioada in care nu s-au facut plati. IPP mai doreste crearea unei unitati distincte de control al finantarii partidelor, chiar si in cadrul Curtii de Conturi, precum si introducerea unor prevederi legate de alegerile pentru Parlamentul European. (O.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.