In ultimele saptamani Bursa de Valori a avut o evolutie pozitiva, valorile actiunilor si nivelele tranzactiilor fiind in crestere. Aceasta crestere, chiar daca nu se regaseste intr-un numar sporit de investitori, se inregistreaza si in ce priveste vo
In ultimele saptamani Bursa de Valori a avut o evolutie pozitiva, valorile actiunilor si nivelele tranzactiilor fiind in crestere. Aceasta crestere, chiar daca nu se regaseste intr-un numar sporit de investitori, se inregistreaza si in ce priveste volumul tranzactiilor si al numarului de actiuni tranzactionate. In mod normal ar trebui sa fim linistiti si singura indeletnicire ar fi doar aceea sa ne calculam zilnic castigurile, regretand faptul ca unii dintre noi, n-am avut suficienta incredere in Bursa atunci cand actiunile erau in scadere pentru a cumpara, astfel incat acum castigurile sa fie si mai mari.
E drept ca evolutia Bursei este in ultima vreme imbucuratoare si prognoza pe termen scurt este, de asemenea, incurajatoare. Experienta ultimului an arata, insa, ca de fiecare data cand Bursa inregistreaza o anumita crestere, aceasta crestere merge pana la un anumit nivel unde stagneaza, apoi incepe sa coboare. Putem, asadar, caracteriza comportamentul pietei de capital in anul 2005 drept unul oscilant. E drept ca si stimulii de natura politica au fost adesea contradictorii. Intai de toate, dezbaterea indelungata privind posibilitatea alegerilor anticipate, care a indus o anumita incertitudine in mediul economic. In al doilea rand incertitudinile legate de procesul de integrare, care au actionat cu o intensitate mai mare pana la sfarsitul lunii aprilie, dar care continua pana in prezent. In al treilea rand, incertitudinile privind negocierile cu reprezentantii Fondului Monetar International. In al patrulea rand, ezitarile in ce priveste politica fiscala, cu deosebire cele privind impozitarea castigurilor din vanzarea de actiuni pe piata de capital. In al cincilea rand, tergiversarea legiferarii pragului de detinere la SIF-uri. In al saselea rand modul in care a fost condusa investigarea managerilor unor firme cu pondere importanta pe bursa. In al saptelea rand, intarzierile in clarificarea statutului Bursei de Valori Bucuresti, anume transformarea acesteia in societate pe actiuni, tema rezolvata abia in luna iulie. In al optulea rand, amanarea asumarii de catre Guvern a programului privind dezvoltarea pietei de capital. In al noualea rand, lipsa de preocupare pentru diversificarea instrumentelor financiare pe bursa si intarzierea listarii companiilor de stat in curs de privatizare. In al zecelea, si nu in ultimul rand, intarzierea legiferarii unor domenii importante pentru piata de capital, cum este cel privind creditul ipotecar.
Este momentul in care Programul de dezvoltare a pietei de capital, adoptat de actorii pietei si de comisiile parlamentare in primavara sa fie, in sfarsit, aplicat. Programul a fost definitivat inca din luna martie dar lansarea lui oficiala, care inseamna si o sustinere publica din partea Guvernului intarzie. Programul cuprinde cateva linii strategice care tin de oferta si cererea pe piata de capital, precum si cateva teme privind armonizarea institutionala. Intre timp cateva dintre prevederile sale au fost indeplinite, ca de pilda transformarea Bursei de Valori Bucuresti in societate comerciala. Tot in sensul aplicarii acestui program, urmeaza in curand fuziunea dintre BVB si RASDAQ, fuziunea ulterioara cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu fiind ceva mai complicata, din cauza structurii diferite a actionariatului. Tot in sensul aplicarii programului a fost decisa transformarea actualei Societati de Decontare si Compensare intr-un Depozitar Central inclus in structurile Bursei.
Poate parea paradoxal dar Bursa are nevoie de ajutor mai ales cand ii merge bine. Gradul de incredere in bursa a sporit. Aceasta si pe fondul scaderii ratelor dobanzii in sistemul bancar, fenomen care face bursa si mai atractiva. Oferta bursiera nu este, insa, pe masura necesitatilor. Potentialul de incredere in bursa nu are un corespondent in potentialul de crestere. Pentru ca, trebuie s-o spunem, tranzactionand aceleasi companii si aceleasi actiuni, bursa risca sa se plafoneze, iar efectul plafonarii este declinul. Asadar este un moment important pentru diversificarea instrumentelor financiare. Si ma refer in primul rand la titlurile de stat si la listarea companiilor de stat aflate in diferite stadii de privatizare. Apoi la urgentarea aplicarii Legii 10, ce priveste posibilitatea utilizarii pietei de capital in procesul de despagubire a proprietarilor de imobile abuziv nationalizate, dar imposibil de retrocedat in natura. Iar, odata votat in Parlament pana la sfarsitul lunii octombrie, pachetul de legi privind creditul ipotecar ar trebui imediat pus in aplicare. Aceasta ar insemna, pentru bancile universale care exista deja, posibilitatea lansarii obligatiunilor ipotecare ce pot fi negociate direct cu investitorii avizati, dar pot fi emise prin oferta publica, prin intermediul pietei de capital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.