Fuziunea PNL-PD nu mai este de actualitate, dar Alianta va continua sa functioneze, urmand ca la alegerile parlamentare din 2008 sa candideze tot pe liste comune. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele democratilor, Sorin Frunzaverde, in ca
Fuziunea PNL-PD nu mai este de actualitate, dar Alianta va continua sa functioneze, urmand ca la alegerile parlamentare din 2008 sa candideze tot pe liste comune. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele democratilor, Sorin Frunzaverde, in cadrul dezbaterii "Tentatia populara si noile provocari ale dreptei", organizata, la Bucuresti, de Fundatia Horia Rusu - ONG preocupat de promovarea valorilor Dreptei in Romania. La discutii au participat reprezentanti ai Coalitiei la guvernare, analisti politici, simpatizanti ai partidelor si ziaristi. Noutatea a constituit-o insasi prezenta unui lider PD la o masa rotunda organizata de liberali, iar invitatii au profitat din plin de acest eveniment. Frunzaverde a fost incoltit din toate partile, iar punctele sale de vedere au devenit tema de dezbatere. Unii au apreciat ca Alianta a murit de-a binelea. Altii - mai optimisti - au jurat ca DA traieste, dar tocmai sufera metamorfoza preschimbarii din alianta electorala in una guvernamentala. Concluzia sugerata: Alianta prezinta caracteristicile unui organism mort, dar care, totusi, se misca, asemeni unui "zombi" - mortul viu.
"In primul rand, vreau sa remarc faptul ca fuziunea PNL-PD nu mai e de actualitate. Dar asta nu inseamna ca nu vrem sa mai ramanem in Alianta cu PNL". Acestea au fost primele cuvinte rostite de Sorin Frunzaverde in cadrul dezbaterii. Mai departe, apropiindu-se de tema propusa de organizatori, liderul PD a mentionat ca afilierea democratilor la Partidul Popular European (PPE) este o optiune care face bine si Aliantei. Explicatia a fost ca bazinele electorale ale popularilor si liberalilor pot pompa mai multe voturi decat o singura entitate, fie ea si "de dreapta". Pe masura ce discutiile s-au incins, Frunzaverde a venit si cu alte promisiuni: "Sunt convins ca, in 2008, Alianta va candida pe liste comune la alegerile parlamentare".
Populism sau popularism?
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a remarcat ca "tentatia populara", mirajul apropierii de cea mai puternica familie politica europeana a momentului, a sedus nu numai PD, dar si alte formatiuni precum PC si o parte din PRM. "Este exemplul unei reorientari conjuncturale, care poate parea mai convenabila. Pana aproape de congres, in PD s-a vorbit despre devotamentul partidului pentru culorile trandafirului, iar apoi acest partid si-a schimbat optiunea", a afirmat Antonescu, recunoscand, insa, ca PD a facut "o miscare buna, dar nu una doctrinara, ci de oportunism politic". In opinia ministrului liberal Cristian David "tentatia populara este, mai degraba, o miza ideologica a unor partide care au avut un traseu mai mult sau mai putin coerent in privinta afilierii internationale". David a admis ca si in PNL au existat unele dezbateri pe aceasta tema, dar ca partidul este consecvent afilierii la liberalismul european. Referindu-se, probabil, tocmai la acei liberali care au sustinut inscrierea in curentul popular, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a apreciat ca "multi dintre cei care se indreapta spre popularism confunda acest curent politic cu populismul".
Delegitimarea PNL
Fostul presedinte liberal, Valeriu Stoica, care a prorocit Aliantei un viitor sumbru in conditiile in care cele doua componente - PNL si PD - nu realizeaza necesitatea dezvoltarii proiectului castigator la alegerile de anul trecut, a constatat, in cadrul dezbaterii de ieri, ca previziunile sale s-au indeplinit: "Observ ca tema fuziunii PNL-PD nu mai este de actualitate. Sansele realizarii acestui proiect politic sunt tot mai indepartate, dar principalul perdant este PNL, pentru ca se indeparteaza tot mai mult de liberalismul de dreapta, de valorile care i-au definit identitatea. Acum, PNL se delegitimeaza ca partid de dreapta", a spus Stoica. Fostul presedinte liberal considera ca, la prima vedere, PD este castigator in aceasta situatie, pentru ca s-a indreptat catre PPE la momentul oportun. Referindu-se la perceptia guvernarii Aliantei, Valeriu Stoica a subliniat acele mesaje transmise de votantii PNL-PD care se plang de faptul ca actuala putere nu a pus oameni competenti in administratia locala, constatand ca "s-au triplat spagile". Stoica a apreciat ca divizarea Dreptei, alaturi de incompetenta functionarilor publici ai actualei puteri si cresterea coruptiei vor duce la victoria Stangii la viitoarele alegeri.
In ceea ce-l priveste, fostul presedinte al PNL a dat din nou asigurari ca pana in 2008 nu va fi tentat de vreo functie publica. "Demersurile mele au ca scop coagularea Dreptei, care acum este compromisa", a precizat Stoica.
Mortul din geam
Parerea sociologului Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, este ca, dupa "apropierea" doctrinara a liberalilor cu democratii, rezultata din desprinderea PD de socialisti si afilierea la PPE, "nici macar Alianta nu se mai simte bine". "Alianta a murit lamentabil. Daca o mai vedeti in geam, inseamna ca mai asteapta pensia cateva luni", a estimat Lazaroiu. El a subliniat faptul ca, in prezent, in cadrul Aliantei se duce "o lupta pentru suprematie care, de fapt, nu prea mai conteaza".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.