Presedintele Traian Basescu a avut, ieri, o intalnire cu reprezentantii principalelor societati din industria petroliera care opereaza in Romania si le-a cerut acestora sa-si vanda produsele tinand cont ca Romania are resurse interne de titei, cu un
Presedintele Traian Basescu a avut, ieri, o intalnire cu reprezentantii principalelor societati din industria petroliera care opereaza in Romania si le-a cerut acestora sa-si vanda produsele tinand cont ca Romania are resurse interne de titei, cu un cost scazut la extractie. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Basescu s-a intalnit cu reprezentantii societatilor Petrom-OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO. Intalnirea a avut drept scop o analiza a ultimelor evolutii de pe piata produselor petroliere, indeosebi a preturilor acestora, se arata in document. Presedintele a solicitat conducerilor societatilor petroliere sa caute solutii comune pentru ca structura vanzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora sa tina seama cu precadere de faptul ca Romania este o tara care are resurse interne de titei, cu un cost scazut la extractie. Seful statului a subliniat, totodata, ca este important ca, in aceasta perioada dificila pentru Romania, ca urmare a distrugerilor provocate de inundatii, precum si a cresterii si a oscilatiilor imprevizibile ale pretului international al titeiului, societatile petroliere sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior, se mai arata in comunicat. Basescu va invita, saptamana viitoare, conducerile celor patru companii la o noua discutie, pentru a fi informat asupra solutiilor pe care le propun societatile din industria petroliera, precizeaza documentul.
Efectul Katrina
Reamintim, dupa uraganul Katrina, pretul international al benzinei s-a majorat dramatic, cu circa 100 de dolari/tona, iar titeiul brut a ajuns la 70,85 dolari/tona. Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV si al Petrom, declara ca politica de preturi a companiei petroliere romane urmareste aceste cotatii internationale, drept pentru care, in patru zile pretul carburantilor la pompele Petrom au cresut cu 1.600 lei litrul. Dupa trecerea Katrinei, preturile si-au revenit, iar Petrom chiar a anuntat, ieri, o scadere in plus a preturilor, cu circa 300 lei/litru. De mentionat, Petrom a extras aproximativ 5,5 milioane tone de titei (circa 40% din consumul national) si 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale (n.r - circa jumatate din productia nationala). Conform Petrom, costul de extractie a unei tone de petrol se ridica la aproape 12,5 euro/tona. MEC detine 40,7% din titlurile Petrom, principalul actionar, cu o participatie de 51% din capital, fiind OMV, grupul austriac platind pentru aceasta privatizare aproape 1,5 miliarde euro. Contractul de privatizare a Petrom se afla in analiza Presedintiei, a declarat, recent, presedintele Traian Basescu. El nu se afla la prima interventie "pe piata carburantilor". Seful statului a cerut Consiliului Concurentei sa verifice comportamentul agentilor economici care produc si distribuie carburanti pe piata romaneasca, fiind ingrijorat de majorarea repetata a pretului la combustibil. De altfel, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in acest sens, "din oficiu, ca urmare a evolutiei comportamentului procesatorilor si distribuitorilor pe piata de retail a carburantilor", dupa cum se arata intr-un comunicat. De remarcat, coincidenta sau nu, dupa interventia presedintelui, pretul carburantilor in statiile Petrom au scazut. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.