Autoritatile au ridicat starea de alerta gradul II pentru Ilfov si Constanta, singurul judet in care se impune inca o astfel de masura fiind Ialomita, a anuntat, ieri seara, Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Inter
Autoritatile au ridicat starea de alerta gradul II pentru Ilfov si Constanta, singurul judet in care se impune inca o astfel de masura fiind Ialomita, a anuntat, ieri seara, Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Starea de alerta gradul II presupune mentinerea unitatilor de politie si jandarmi in cazarmi, pentru situatiile in care s-ar impune interventia urgenta a acestora. Zona de pe Valea Ialomitei este supravegheata in continuare atent de autoritati, estimandu-se ca apele din Urziceni vor inainta spre Slobozia si, ulterior, spre Tandarei.
Viitura mai mica la Slobozia
Specialisti din Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor au declarat ca viitura de pe raul Ialomita, prognozata sa ajunga in zona Slobozia, nu va mai avea, in mod sigur, amploarea asteptata, intrucat nivelul apelor in zonele deja inundate din amonte a scazut "neasteptat de bine". Viitura era de asteptat sa se produca ca urmare a revenirii, in albia raului, a apei din zonele inundate in jurul localitatii Barbulesti. Apele insa au scazut, nivelul lor fiind in unele locuri cu cateva zeci de centimetri mai mici decat la masuratoare de luni dimineata. "Nu putem insa spune cu exactitate, la aceasta ora, ca nu vom avea o viitura pe raul Ialomita. Putem spune ca nu vom avea o viitura de amploare, debitele la care ne asteptam acum urmand sa fie, pe Ialomita, de circa 700 mc/s. Este mult, dar avand in vedere masuraturile care s-au luat, din punctul nostru de vedere, zonele sunt in siguranta", au declarat sursele citate.
Pentru a se evita revarsarea raului Ialomita, digul care protejeaza cartierul Bora si localitatile Cosambesti si Ghimbasani a fost suprainaltat pe o lungime de circa opt kilometri, cu peste 30.000 saci de nisip. Pe Valea Ialomitei au fost amplasate si masini amfibii militare, pentru interventii rapide, luandu-se in calcul si posibilitatea evacuarii localnicilor din Ialomita in caz de necesitate.
Tariceanu supravegheaza
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa evacueze zece familii care si-au construit case intr-o zona inundabila din apropierea raului Ialomita, precizand ca va verifica daca persoanele respective au avut autorizatie pentru constructia locuintelor pe acele amplasamente, informeaza Mediafax. "Am constatat ca, intre meandrele Ialomitei, intr-o zona clar inundabila, zece familii si-au facut case. Acest lucru este inadmisibil si am dat ordin ca persoanele sa fie evacuate", a declarat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut ca, in lipsa acestor constructii, autoritatile ar fi putut identifica solutii mai rapide pentru evitarea inundatiilor.
Premierul Tariceanu si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, s-au aflat, luni, in judetul Ialomita, pentru a supraveghea lucrarile de protectie impotriva inundatiilor din localitatile Bunesti, Pereti, Slobozia, Ghimbasani si Tandarei.
Cursuri suspendate
Cursurile sunt suspendate in 27 de scoli, iar in alte 68 de unitati scolare desfasurarea orelor de curs a fost afectata, in urma inundatiilor, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii, precizand ca doar 133 de scoli din zonele inundate si-au reluat luni cursurile fara probleme. Conform datelor trimise Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) de catre inspectoratele scolare judetene, in unele scoli din judetele Arges, Buzau, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman si Valcea, in urma ploilor de saptamana trecuta, s-au produs infiltrari ale apei, au fost inundate subsolurile si avariate retelele de curent electric, astfel ca au fost afectate atat spatiile de invatamant, cat si curtea scolii sau anexele. Cu toate acestea, nu a fost necesara intreruperea cursurilor. Conform sursei citate, ieri, in 27 de scoli din judetele Ialomita, Prahova, Dambovita, Buzau, Constanta, Ilfov si Arges cursurile erau in continuare suspendate din cauza drumurilor impracticabile si a faptului ca, intr-o serie de scoli, au fost adapostiti sinistrati. De asemenea, in cateva scoli din judetele Giurgiu si Covasna frecventa la cursuri este redusa, copiii si profesorii neajungand la ore din cauza drumurilor improprii. In municipiul Bucuresti au fost afectate spatiile a 164 de unitati de invatamant, dar cursurile se desfasoara normal in toate unitatile. In scolile in care cursurile au fost intrerupte va fi realizat un grafic pentru recuperarea orelor, cu avizul inspectoratului scolar judetean.
Apa de la Tuzla, pompata in mare
Autoritatile au stabilit solutia finala pentru indepartarea apei din Tuzla. Constantin Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca sunt folosite pompe, astfel ca in 2 saptamani apa va fi evacuata. Locuitorii din cele 57 de case afectate vor primi teren intr-o zona neinundabila a localitatii, pentru refacerea caselor. Popescu a explicat ca nu putea fi acceptata masura de spargere a digului dintre balta Tuzla si lacul Techirghiol pentru ca una are apa dulce iar cealalta sarata, astfel ca namolurile de la Techirghiol ar fi afectate. Pe de alta parte, apele dulci din balta Tuzla sunt foarte poluate, avand in vedere ca in preajma este statia de epurare a localitatii, la care se adauga si rampa de gunoi. In plus, inca din anii '70 s-au facut lucrari de stopare a infiltratiilor de apa dulce in Techirghiol, numai din 1990 incoace cheltuindu-se 600 de miliarde de lei. Pentru finalizarea lucrarilor mai sunt necesare 35 de miliarde de lei, fondurile pentru aceasta fiind identificate. De altfel, zona este periodic inundata, astfel ca si anul trecut locuitorii de acolo, dupa ape, au beneficiat de subventie din partea Guvernului de atunci. "Se pare ca masura de a evacua apele din Tulza in Techirghiol a fost practicata si la inundatiile din anii trecuti", a completat Popescu.
Intre Eforie si Neptun nu circula trenul
Pana la refacerea tronsoanelor de cale ferata distruse de inundatii la Costinesti si Tuzla, traficul feroviar se va desfasura doar pe rutele Constanta-Eforie si Neptun-Mangalia, tur si retur. Potrivit Regionalei Transport Feroviar Calatori Constanta, sapte trenuri de persoane au fost puse in circulatie, incepand de duminica, pe ruta Constanta-Eforie Sud si alte doua, pe ruta Neptun-Mangalia. Trenurile respective circula dupa ce terasamentul caii ferate a fost verificat si consolidat acolo unde a fost distrus de ploile abundente de saptamana trecuta. Pe ruta cuprinsa intre statiunile Eforie si Neptun, traficul feroviar ramane inchis, lucrarile pentru reconstructia caii ferate distruse de viituri fiind de amploare.
Calea ferata dintre Bucuresti si Bacau, afectata de inundatiile din vara pe o portiune de doi kilometri in zona localitatii Pufesti (Vrancea) a fost si ea redeschisa aseara traficului, inclusiv pentru ramele electrice. Trenurile vor circula o perioada cu restrictie de viteza pe aceasta sectiune, insa traficul feroviar nu va mai fi deviat pe rute ocolitoare si va fi posibil, pe un singur fir, si pentru locomotivele electrice, a anuntat ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Lucrarile de reconstructie preconizate sa fie incheiate, in functie de starea vremii, in cel mult o luna continua si la podul feroviar de la Bucov unde a fost necesara devierea cursului unui rau, in timp ce refacerea caii ferate de la Putna Seaca va dura pana la sfarsitul lunii octombrie. Tot la sfarsitul lunii octombrie este preconizata incheierea lucrarilor la podul de la Maracineni dupa ce reconstructia a fost intarziata de doua noi viituri. Ministrul Dobre a precizat ca traficul pe acest obiectiv ar putea fi reluat la 20 octombrie.
Negocieri cu BM
Tot ieri, seful de la Transporturi a spus ca a inceput negocierile cu Banca Mondiala pentru contractarea de credite in valoare de 230 de milioane de euro/an, fonduri care vor fi alocate reparatiilor curente si intretinerii infrastructurii rutiere si feroviare. "Am constatat ca infrastructura, atat cea rutiera cat si cea feroviara, are nevoie de suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru lucrarile curente de reparatii si intretinere. In consecinta am adresat o solicitare catre Banca Mondiala, iar acum suntem in negocieri, pentru contractarea, pe o perioada de cinci ani, a unui credit de 115 milioane de euro pe an pentru infrastructura rutiera, respectiv 115 milioane de euro anual pentru refacerea si intretinerea cailor ferate", a declarat Gheorghe Dobre.
Canalul Sulina a fost redeschis ieri dimineata, dupa ce a stat cinci zile inchis, din cauza furtunii de pe Marea Neagra. Conform Autoritatii Navale Teritoriale (ANT) din Tulcea, toate navele care circula pe Dunare au obligatia sa reduca la minim viteza, pe raza judetului, pentru evitarea formarii valurilor care ar putea afecta digurile de protectie a localitatilor.
Drumuri inchise
Opt drumuri nationale erau in continuare inchise ieri in urma inundatiilor provocate de ploile abundente din ultimele zile. Circulatia este intrerupta pe DN1B (Ploiesti-Buzau), pe DN1D (Albesti Paleologu-Urziceni), intre localitatile Barbulesti si Urziceni, pe DN 2 (Buzau-Ramnicu Sarat), precum si pe DN3 (Bucuresti-Lehliu) si DN6 (Bucuresti-Alexandria). De asemenea, nu se circula pe DN 67 (Horezu-Rm. Valcea), intre localitatile Bunesti si Govora, DN73D (Mioveni-Suslanesti) si DN73C (Curtea de Arges-Piatra), intre localitatile Curtea de Arges-Tigveni).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.