Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa evacueze familiile care si-au construit case intr-o zona inundabila din apropierea raului Ialomita, iar toata Valea Ialomitei era ieri, la inchiderea editiei, atent supravegheata de au

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa evacueze familiile care si-au construit case intr-o zona inundabila din apropierea raului Ialomita, iar toata Valea Ialomitei era ieri, la inchiderea editiei, atent supravegheata de autoritati, care se asteptau ca apele din Urziceni sa inainteze spre Slobozia si, ulterior, spre Tandarei. Pentru a se evita revarsarea raului Ialomita, digul care protejeaza cartierul Bora si localitatile Cosambesti si Ghimbasani a fost suprainaltat cu peste 30.000 de saci cu nisip.
Premierul Tariceanu si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au vizitat ieri judetul Ialomita pentru a supraveghea lucrarile de protectie impotriva inundatiilor din localitatile Bunesti, Pereti, Slobozia, Ghimbasani si Tandarei. Ei au decis sa mentina starea de alerta de gradul II in judetele Ialomita, Constanta si Ilfov, premierul precizand insa ca numarul mare al militarilor si jandarmilor implicati in operatiunile de interventie nu presupune o stare de urgenta ce nu ar fi fost nedeclarata. Autoritatile se confrunta cu probleme si in localitatea constanteana Tuzla, unde ministrul de stat Gheorghe Pogea si directorul adjunct al companiei Apele Romane - aflati in judetul Constanta - cauta solutii pentru evacuarea apei din zonele inundate. Varianta ca apa revarsata in gospodariile localnicilor sa fie evacuata in lacul Techirghiol a fost exclusa de Tariceanu, care a apreciat ca o astfel de operatiune ar afecta "ecosistemul sensibil" al lacului, reabilitat pe baza unui proiect convenit cu Banca Mondiala, in valoare de peste 300 miliarde lei vechi. Nici solutia ca apa revarsata sa fie pompata catre Marea Neagra nu este acceptata, deoarece problemele tehnice pe care le presupune o astfel de operatiune nu permit evacuarea rapida a acesteia.
Solutia preferata de autoritati este ca apa din gospodarii sa fie directionata catre o alta zona inundabila, dar nelocuita.

Alti 700 de oameni, evacuati

Alte peste 700 de persoane au fost evacuate ieri de autoritati din zonele inundate, numarul celor dislocati in ultimele doua zile ajungand la 1.500 de oameni, iar cel mai recent bilant al pagubelor indica si o crestere a numarului de case si terenuri agricole acoperite de ape. Potrivit acestuia, 338 de localitati au fost afectate (fata de 333 in evaluarea difuzata duminica) si 1.462 persoane evacuate (fata de 730), iar numarul caselor distruse a crescut de la 112 la 143, la care se adauga alte 1.524 locuinte avariate (in comparatie cu 1.397 pana duminica). Suprafata terenurilor agricole inundate a crescut, de asemenea, de la 38.334 la 41.929 de hectare. Sase persoane au decedat, iar alte trei sunt date disparute, dintre care doua in judetul Constanta si una in judetul Prahova.

Circulatia rutiera - intrerupta pe opt drumuri nationale

Cele mai mari probleme se inregistreaza in continuare pe DN 1, intre Ploiesti si Buzau, unde podul de la Bucov s-a inclinat, iar traficul este deviat. Pe drumul national 1 D, in zona Barbulesti-Urziceni, apa de pe carosabil ajunge la peste un metru inaltime. Si pe DN 2, intre Buzau si Ramnicu-Sarat traficul este blocat.
Pe alte 21 de drumuri nationale circulatia este ingreunata, fie din cauza apei de pe carosabil, fie din cauza prabusirii de bolovani si pamant.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.