Localitatea cea mai grav afectata de inundatii a fost Costinestiul, unde nu mai putin de cinci persoane si-au pierdut viata, iar alte doua sunt date disparute. Cel putin 20 de gospodarii situate in satul Schitu au fost distruse in totalitate, iar 40
Localitatea cea mai grav afectata de inundatii a fost Costinestiul, unde nu mai putin de cinci persoane si-au pierdut viata, iar alte doua sunt date disparute. Cel putin 20 de gospodarii situate in satul Schitu au fost distruse in totalitate, iar 40 grav afectate. Desi ploaia incetase, ieri dimineata "peisajul" era unul de cosmar. Zeci de localnici cu fetele impietrite stateau in strada, privind zidurile distruse ale propriilor case. Printre ruinele fostelor gospodarii, ocolind copacii aruncati la pamant si resturile de gard imprastiate pe marginea strazilor, pompierii si militarii chemati la operatiunile de salvare incercau sa recupereze o parte din bunuri.
In acelasi timp, excavatoarele degajau drumurile de mizeria adunata, in timp ce masinile de pompieri incercau cu ajutorul furtunelor sa scoata apa de prin curti. Din nefericire, promptitudinea salvatorilor nu poate schimba efectele tragice ale inundatiilor. Patru trupuri neinsufletite fusesera recuperate, iar autoritatile cautau un batran de 79 de ani, care fusese prins sub daramaturile casei. In cele din urma, doi tineri localnici, cu ajutorul unei barci pneumatice au reusit sa ajunga la imobil si sa urce cadavrul in barca. Ieri inca nu se stia nimic despre soarta unei batrane, care nu mai fusese vazuta inca de joi dupa-amiaza, si a unui barbat, a carui prezenta fusese consemnata joi in vecinatatea Pescariei. Primarul comunei Costinesti, Traian Cristea, a declarat ca pagubele inregistrate in sectorul imobiliar ajung pana la aproape 60 de miliarde de lei luand in calcul doar casele distruse, nu si pe cel inundate. Astfel, valoarea acestor pagube este cu mult mai mare, depasind probabil 200 de miliarde, numai in comuna. Pierderile materiale sunt insa mult mai mari, mai ales ca si traficul feroviar a fost grav afectat de inundatii. Calea ferata care trece prin comuna a fost distrusa complet pe o distanta de cel putin 40-50 de metri, puhoiul deviind cu aproape un metru terasamentul. Din aceasta cauza, traficul feroviar pe traseul Constanta - Mangalia a fost suspendat.
Apele au schimbat geografia locului
O situatie incredibila s-a inregistrat in statiunea Costinesti, unde, in urma precipitatiilor abundente, zona litorala si-a modificat geografia. Plaja a fost distrusa, iar faleza care leaga nordul statiunii de comuna a fost rupta in trei locuri. Nu este vorba despre simple surpari de pamant, ci despre zeci de metri de piatra dislocata din drum si luata de ape. In noaptea de joi spre vineri, drumul asfaltat a fost luat de viitura si s-a creat un canal, de peste 30 de metri latime, care a facut legatura intre Marea Neagra si fostul lac de agrement, devenit acum un adevarat golf. Ieri dimineata, dupa ce o parte din ape s-au retras, pe tarm au ramas stalpi de iluminat si blocuri uriase de piatra. Zeci de metri de plaja au disparut, pur si simplu, iar ce a mai ramas semana cu un camp arat. Terasele si barurile au fost grav afectate, unele fiind la un pas de a se prabusi. Tone intregi de mizerie, nisip, resturi menajere s-au adunat intr-o zona mai calma, din spatele Hotelului Forum, in timp ce un pat plutea in deriva la doar cativa metri de mal. Furia apelor a fost atat de mare in cursul noptii de joi, incat "Obeliscul", monumentul-simbol al statiunii de peste trei decenii, care cantareste peste o jumatate de tona, s-a prabusit.
La Tuzla, pericolul nu a trecut
Peste 400 de gospodarii din localitatea Tuzla au fost afectate de ploi, potrivit declaratiei date de vice-primarul comunei, Marian Saracila. Nu s-au inregistrat pierderi umane, localnicii care initial fusesera dati disparuti au fost gasiti in viata, dupa cateva ore de la primirea sesizarilor. Un singur barbat a ajuns la spital, dupa ce s-a ranit in timp ce incerca sa isi salveze bunurile ramase in casa inundata. Pierderile materiale se ridica insa la cateva sute de miliarde de lei. Ieri dimineata, patru dintre strazile perpendiculare pe drumul national erau inca inundate. Mai multe masini au fost blocate in zona, aproape inghitite de ape. Cu ajutorul pompierilor si al militarilor de la Marina, unii dintre localnici incercau sa recupereze ce se mai putea. Timp de mai multe ore, o salupa a facut numeroase drumuri spre "uscat", iar voluntarii au transportat bunuri si animale. Saracila a afirmat ca pericolul nu a trecut, pentru ca ploile abundente au dus la formarea unei balti, care ameninta in orice clipa sa inunde locuintele din apropiere. In comuna 23 August, un podet s-a prabusit, mai multe gospodarii fiind inundate. Torentul de apa a dizlocat o cantitate impresionanta de pamant, "sapand" adanc chiar sub drumul national si punand in pericol traficul rutier. Marius Enescu, seful Directiei de Sanatate Publica Constanta, a declarat ca Spitalul Agigea a ramas ieri dimineata fara energie electrica. Autoritatile locale, Politia, Pompierii si Armata s-au implicat in ample operatiuni de salvare si evacuare a persoanelor din zona sinistrata. Astfel, in aceste zile, in zona Mangalia - Costinesti, doar din partea Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISJU) au actionat 14 autospeciale, trei ofiteri si 20 de subofiteri si militari. De asemenea, au participat la operatiuni aproximativ douazeci de jandarmi, in timp ce Politia de Frontiera si Comandamentul Operational naval au mobilizat alte cateva zeci de persoane si mai multe autocamioane si barci cu motor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.