Romania are unul dintre cele mai scazute procente din Europa in ceea ce priveste participarea fortei de munca la cursurile de formare profesionala continua. Aceste cursuri ar trebui urmate de persoanele in cautarea unui loc de munca, de cei care vor
Romania are unul dintre cele mai scazute procente din Europa in ceea ce priveste participarea fortei de munca la cursurile de formare profesionala continua. Aceste cursuri ar trebui urmate de persoanele in cautarea unui loc de munca, de cei care vor sa se reorienteze profesional sau chiar cei care vor sa-si imbunatateasca performantele profesionale. In prezent, conform raportarilor, rata de participare la procesul de formare profesionala a populatiei cu varsta intre 25-64 ani este de numai 1,7-1,9%. "Romania trebuie sa faca pasi importanti in domeniul formarii profesionale continue (FPC), sa investeasca din ce in ce mai mult. Altfel, piata muncii si forta de munca vor avea de suferit pe o piata extinsa, atat in tara, cat si in Uniunea Europeana (UE)", a declarat ieri ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, prezent la conferinta finala a proiectului de infratire institutionala intre Romania si Danemarca "Sustinere pentru MMSSF pentru formare profesionala continua". "La nivel european, rata de participare pentru populatia adulta la procesul de invatare pe tot parcursul vietii trebuie sa fie de cel putin 12,5% pana in 2010. Romania si-a stabilit o rata de 7%, dupa discutiile avute la nivelul UE. Cred ca este o tinta realista pentru stadiul in care se gaseste azi Romania si a fost acceptata ca atare", a aratat ministrul Muncii. La randul sau, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a declarat ca cel mai important rezultat al proiectului a fost elaborarea strategiei pe termen scurt si mediu pentru formare profesionala continua 2005-2010.
Gheorghe Barbu a explicat ca angajatorii sunt stimulati sa faca FPC, statul platind 50% din costuri pentru 20% din personal. Ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucuresti, Ole Lisborg, a precizat ca in Danemarca, aproape jumatate din forta de munca activa participa anual la cel putin un curs de formare profesionala. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.