Legea nr. 203/1999, privind permisele de munca a fost modificata, ieri, de Executiv printr-o Ordonanta de Urgenta ce prevede introducerea mai multor tipuri de permise corespunzator tipului de munca desfasurat de straini pe teritoriul Romaniei. Permis
Legea nr. 203/1999, privind permisele de munca a fost modificata, ieri, de Executiv printr-o Ordonanta de Urgenta ce prevede introducerea mai multor tipuri de permise corespunzator tipului de munca desfasurat de straini pe teritoriul Romaniei. Permisele ce vor putea fi eliberate pentru strainii ce muncesc in tara noastra vor putea fi: permis de munca pentru lucratorii permanenti, transfrontalieri, detasati, sezonieri, stagiari, sportivi, permise de munca nominale.
"Aplicarea noilor prevederi va avea ca rezultat evitarea aparitiei unor tensiuni economice si sociale ca urmare a necunoasterii numarului strainilor si a impactului pe care acesta il poate avea asupra dezvoltarii pietei muncii din Romania. Noile masuri vin in intampinarea modului in care circula forta de munca in UE, si vor asigura compatibilizarea legislatiei romane cu cea europeana in domeniu", a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii. Actul normativ are in vedere necesitatea protejarii pietei interne a muncii, precum si limitarea ponderii strainilor non-comunitari, care pot fi incadrati de catre o persoana fizica sau juridica romana in baza unui contract individual de munca, punandu-se un accent deosebit pe stimularea angajarii personalului inalt calificat. Ordonanta reglementeaza categoria lucratorilor detasati (care nu exista pana acum in lege). Acestia pot desfasura pe teritoriul Romaniei o activitate de maximum un an, la un interval de minimum 5 ani. De la data aplicarii acestei Ordonante toti strainii ce vor lucra in Romania vor fi obligati sa plateasca taxele pentru asigurarile sociale. In prezent cei care erau detasati nu aveau aceasta obligatie. Ministrul Barbu a aratat ca a fost instituita o procedura exceptionala, mult mai rapida, privind acordarea permisului de munca in cazul unor lucratori straini a caror activitate are o importanta majora pentru dezvoltarea economica a tarii. Pentru acordarea permisului in aceasta situatie va fi perceput un tarif special de 2000 euro.
Sanctiuni si amenzi
In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentului act normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, se vor elabora normele metodologice de aplicare a acestuia, care vor include procedurile specifice de eliberare a permiselor de munca. Actul normativ aprobat de Guvern introduce o serie de sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale. Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 5000 - 10.000 lei noi incadrarea fara permis de munca a unor lucratori straini. Impiedicarea de catre angajatori a persoanelor care efectueaza controale in ceea ce priveste respectarea legislatiei muncii se sanctioneaza cu amenda de la 4500 - 9000 lei noi. In prezent, sunt eliberate 3472 de permise de munca de catre Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, cele mai multe permise fiind eliberate cetatenilor din statele terte (Turcia, Moldova, China). Prin Hotarare de Guvern, se stabileste anual, in functie de evolutia interna a pietei muncii, numarul total al permiselor de munca ce pot fi eliberate. Pentru anul 2005, contingentul aprobat este de 2500 de permise de munca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.