Tuzla era acoperita si ieri de apa. Oamenii incercau sa mai salveze ce le-a mai mai ramas in urma inundatiilor. Din cand in cand isi ridicau privirea spre cer, iar cand soarele intra in nori, murmurau: ""Daca mai vine inca o rafala, ne termina pe tot

Tuzla era acoperita si ieri de apa. Oamenii incercau sa mai salveze ce le-a mai mai ramas in urma inundatiilor. Din cand in cand isi ridicau privirea spre cer, iar cand soarele intra in nori, murmurau: ""Daca mai vine inca o rafala, ne termina pe toti"".

Desculti, in ciorapi sau cu cizme, cei ale caror case au fost acoperite de ape incercau sa mai salveze din bunuri. Mai norocosi au fost cei ale caror gospodarii sunt situate pe un deal si au fost feriti de nenorocire si se uitau cu mila la cei care plan-geau ca nu mai au nimic.
POLITISTII SALVATORI. Pe politistii din Tuzla, localnicii ii considera eroi, mai ales ca in momentul in care apele au inceput sa creasca si nu au mai stiut incotro sa o apuce. Au strigat dupa ajutor, iar politistii au venit sa-i salveze. Ion Munteanu, de 60 de ani, a locuit pana nu demult in Franta, dar s-a intors in localitatea de bastina. Barbatul arata spre casa unei batrane, de pe marginea soselei, daramata complet. ""Ori de cate ori ploua, apa are un metru pe sosea, trec camioane, iar apa si pietrele sunt azvarlite spre casa."" O alta localnica se opreste si incepe sa planga. Casa Ioanei Ungureanu este chiar langa balta. ""Astept din moment in mo-
ment sa-mi cada casa si sa nu mai raman cu nimic. Mi-e frica sa intru in ea"", spune femeia printre lacrimi. Ioana Ungureanu este si ea de varsta pensiei, dar nu are nici un venit si nu stie ce o sa faca pentru ca se teme ca autoritatile nu o vor ajuta. ""Sunt prea saraca ca sa se mai uite cineva la mine, am mai fost lovita si anul trecut de inundatii si nu am primit nici un ajutor.""
ADAPOST LA SCOALA. In fata Primariei din Tuzla mai multe angajate sunt inca inspaimantate de ce au vazut. ""Azi-noapte apa a carat baloti de paie, butoaie cu muraturi, usi si ferestre, in viata mea nu am mai vazut asa ceva"", povesteste una dintre femei. Scoala si gradinita din localitatea Tuzla au fost si ele inundate, dar apa nu a fost foarte mare. Zeci de copii curiosi se uita dupa scafandrii care ii ajuta cu barcile pe localnici sa-si mai salveze din bunuri. Sunt fericiti ca nu merg la scoala si probabil ca pana nu se rezolva situatia, vor mai avea o mica vacanta. Directoarea scolii, Afrodita Marcosan, spune ca inca de cand a inceput sa ploua i-a trimis pe copii acasa, iar cadrele didactice au ramas blocate pana spre seara in cladire. Au reusit in cele din urma sa plece cu ajutorul unei rabe. Afrodita Marcosan spune ca localnicii au venit disperati la scoala ca sa ceara adapost, au venit parinti sa spuna ca li s-au daramat casele si au fost primiti in cladire. La orele pranzului, mai multi localnici se adunasera la carciuma din Tuzla. Cu o bere pe tejghea sau un pahar cu votca, se uitau la localnicii care isi carau in roabe lucrurile. Au venit la local sa-si mai inece amarul, dar se afla printre cei carora inundatiile nu le-au afectat casele.

CAD CASELE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.