Gheorghe Flutur, a anuntat ieri, in prezenta sefului Misiunii Permanente a Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat, lansarea proiectului "Modernizarea Sistemului de Cunoastere si Informare Agricola" - MAKIS, realizat in colaborare cu Banca Mondiala
Gheorghe Flutur, a anuntat ieri, in prezenta sefului Misiunii Permanente a Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat, lansarea proiectului "Modernizarea Sistemului de Cunoastere si Informare Agricola" - MAKIS, realizat in colaborare cu Banca Mondiala.
Programul dezvolta trei componente prioritare in domeniul integrarii europene, respectiv siguranta alimentara, cercetarea agricola si sistemul de informare si extensie. Obiectivul principal il reprezinta imbunatatirea capacitatii administrative, a competitivitatii fermierilor si a procesatorilor agricoli, in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana. Acest obiectiv va fi realizat prin: intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Unitatilor Fito-sanitare, modernizarea sistemului national de cercetare agricola si imbunatatirea serviciilor de consultanta si instruire pentru comunitatea agricola. Proiectul va fi implementat pe parcursul a cinci ani si va beneficia de un buget de 59,5 milioane de euro, din care 41,4 milioane euro reprezinta imprumutul de la Banca Mondiala, iar 18,1 milioane de euro partea de cofinantare a Romaniei. Perioada de rambursare a imprumutului este de 15 ani, din care perioada de gratie este de 5 ani. Dobanda imprumutului este dobanda EURIBOR, plus o mica marja in functie de evolutiile pietei. De asemenea, se mai plateste un comision initial de 0,5 la suta la demararea proiectului si un comision de angajament pentru sumele ramase neutilizate din imprumut, de 0,25 la suta. Din valoarea totala a fondurilor, 13,6 milioane de euro sunt indreptati catre Autoritatea Sanitar-Veterinara, 32 de milioane de euro catre cercetare, 10,8 milioane de euro vor fi alocati catre Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola, iar 3 milioane de euro sunt destinati infiintarii unei unitati de management in cadrul Ministerului Agriculturii, pentru implementarea programului MAKIS.
Gheorghe Flutur a declarat ca proiectul va fi demarat in cel mult doua luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.