Precipitatiile inregistrate in ultimele doua zile au afectat 160 de localitati din 13 judete, inundand peste 750 de case si determinand evacuarea a 83 de persoane, a declarat, ieri, la Palatul Victoria, ministrul Administratiei si Internelor, Vasi
Precipitatiile inregistrate in ultimele doua zile au afectat 160 de localitati din 13 judete, inundand peste 750 de case si determinand evacuarea a 83 de persoane, a declarat, ieri, la Palatul Victoria, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Ploile recente reprezinta al saselea val de inundatii din acest an. Seful MAI a condus sedinta comitetului pentru situatii de urgenta in care au fost analizate ultimele date privind inundatiile produse de la inceputul saptamanii. Conform cifrelor prezentate, precipitatiile abundente, de peste 115 l/mp, au provocat pagube in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Olt, Ilfov, Prahova si Teleorman, la care se adauga municipiul Bucuresti. Au fost inundate 759 case, in principal in judetul Ilfov (400 locuinte), dintre care 291 au fost avariate, iar alte trei sunt in pericol de prabusire. A fost consemnat si decesul prin inec al unui localnic din Curtea de Arges, ceea ce a majorat numarul victimelor inundatiilor din acest an la 70 persoane. Ploile au inundat, totodata, 3439 ha de teren agricol, sapte drumuri nationale, 27 drumuri judetene si 66 drumuri comunale, alte 77 poduri si 93 podete fiind distruse.
Podurile militare de la Maracineni luate iar de ape
Podurile militare ridicate la Maracineni pentru a prelua traficul rutier usor de pe obiectivul principal, prabusit in luna mai, au fost luate de ape ieri dimineata. Primele probleme la podurile de la Maracineni au fost semnalate marti dimineata, cand autoritatile au decis ca atat traficul pietonal, cat si cel rutier sa fie inchise ca urmare a viiturii formate pe raul Buzau. Autoritatile judetene au luat, ieri, decizia ca un singur pod militar sa fie construit la Maracineni, in prima faza, pentru al doilea obiectiv Unitatea Militara de Geniu care se ocupa cu ridicarea podurilor nemaiavind materialele de constructie necesare. Viitura formata, ieri dimineata, pe raul Buzau, a inundat si o parte din santierul de la podul principal de la Maracineni, insa lucrarile de reabilitare a obiectivului nu au fost afectate, muncitorii fiind avertizati din timp de producerea viiturii, informeaza Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a vizitat ieri dupa-amiaza, pentru a 11-a oara, zonele calamitate de viitura de pe santierul Maracineni. El a anuntat ca doua poduri metalice vor fi scoase din rezerva de stat, pentru ca circulatia dintre Muntenia si Moldova sa fie reluata. "S-au scos din rezerva cele doua poduri metalice si, dupa ce s-or micsora debitele si vom vedea ce este utilizabil din podurile daramate, sa speram ca le redam circulatiei pentru ca nu putem sa stam pana la 1 noiembrie pe varianta aceasta", a spus presedintele Basescu.
Victimele podului
Un muncitor a murit, iar un altul a fost grav ranit, in urma a doua accidente de munca produse, ieri, pe santierul amenajat la Maracineni pentru refacerea podului prabusit in luna mai, informeaza Mediafax. Un muncitor de 38 de ani, angajat al firmei SC CF Iasi, a fost prins intre doua utilaje de pe santier si strivit. Barbatul a fost transportat in stare grava la spital, insa a murit pe masa de operatie, din cauza leziunilor interne deosebit de grave pe care le avea. Celalat muncitor a cazut in gol de la o inaltime de aproape zece metri, fiind grav ranit.
Canal cu restrictie
Traficul fluvial pe Canalul Dunare-Marea Neagra si in Portul Constanta Sud-Agigea continua, ieri, sa fie restrictionat, din cauza vantului foarte puternic si a valurilor inalte. Seful Port Control Constanta, Emil Gusa, a declarat, potrivit Mediafax, ca autoritatile nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie de iarna trecuta. Gusa a spus ca masura de restrictionare a fost impusa doar barjelor fluviale, traficul pentru navele maritime desfasurandu-se normal. Autoritatile portuare au fost obligate sa opreasca traficul in Portul Constanta Sud Agigea si pe Canalul Dunare Marea Neagra din cauza vantului puternic. Tuturor comandantilor de pe navele aflate in porturile maritime li s-a cerut sa isi ia masurile de siguranta pentru evitarea vreunui accident naval.
Scoli bucurestene afectate
Ploile abundente din ultimele zile au afectat un sfert din scolile bucurestene, o singura unitate de invatamant avand insa probleme care au dus, ieri, la suspendarea cursurilor, pentru o singura zi. Brandusa Stamata, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a declarat pentru Mediafax ca 120 din cele 490 de unitati de invatamant preuniversitar din Capitala au avut de suferit in urma ploilor, avand subsolurile sau curtile inundate ori infiltratii la terase ori salile de sport. Directorii scolilor si liceelor au cerut sprijinul pompierilor pentru evacuarea apei. Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" este singura unitate in care s-a decis suspendarea pentru o zi a cursurilor, dupa ce ploile au dus la inundarea subsolului si a parterului cladirii. Liceul - in care invata 200-300 de elevi - se afla in Sectorul 4, in zona Marasesti, iar apa a facut ca in scoala sa nu mai functioneze liniile telefonice si a generat probleme si in functionarea instalatiei electrice. Majoritatea scolilor cu probleme se afla in sectoarele 3 si 4 ale Capitalei, fiind vorba - potrivit autoritatilor - de sase scoli, 12 gradinite si cinci licee in sectorul 3 si de patru scoli si doua gradinite din Sectorul 4.
Eforturi la sectoare
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a anuntat ieri, ca la nivelul acestui spatiu administrativ au fost afectate de inundatie sapte scoli, gradinite si licee si toate casele vechi din sector care nu au hidroizolatii facute la nivelul fundatiei. Primarul Neculai Ontanu a inceput de la prima ora a diminetii de miercuri sa intervina pentru evacuarea apei care a inundat casele din cartierul Colentina. Utilaje ale ADP Sector 2 (trei vidanje si patru motopompe) si doua masini ale pompierilor sustin activitatea in zona impreuna cu doua ambulante ale Directiei de Asistenta Sociala. Primarul Sectorului 2 a dispus si acordarea a zece tone de apa plata pentru aprovizionarea locuitorilor din cartierul Colentina ale caror gospodarii au fost inundate si au puturile de apa afectate. Primaria sectorului 2 a pus la dispozitia populatiei si un numar de telefon pentru eventualele sesizari si reclamatii - 209.60.63.
Programul de interventie la nivelul Sectorului 3 a inceput inca de marti noapte, in zonele 1 Decembrie 1918, Codrii Neamtului, Basarabia, intersectia Baba Novac cu Campia Libertatii, Postavarului, Fizicienilor, Theodor Pallady, Constantin Brancusi, Lucretiu Patrascanu, Mihai Bravu - Penes Curcanu, Energeticienilor etc.
In sectorul 4 au fost inundate sapte unitati de invatamant (scoli si gradinite) si mai multe strazi. S-a intervenit rapid pe Sos. Giurgiului, Sos. Oltenitei, Drumul Jilavei, Calea Vacaresti, Sos. Berceni, platoul Eroii Revolutiei, Piata Covasna, Bd. Tineretului. In cursul diminetii de miercuri, s-a inceput evacuarea apei stranse la Gradinita 265 din Drumul Cretestilor. Primaria Sectorului 5 a intervenit in teren de marti noapte pentru a evacua apa din subsolurile inundate la doua scoli si trei gradinite. In acest sector toate casele la curte au fost afectate de precipitatiile abundente, un exemplu in acest sens fiind vilele din cartierul Cotroceni. Printre arterele afectate de inundatii in Sectorul 6 sunt Bd. Vasile Milea, Timisoara, Splaiul Independentei, Prelungirea Ghencea, Drumul Garii, intersectia Uverturii cu Apusului, Valea Cascadelor, Iuliu Maniu, intersectia Drumul Taberei cu Raul Doamnei.
Sute de reclamatii
Tot in Bucuresti, sediile a 21 de institutii publice au fost inundate, fiind nevoie de interventia echipelor de specialitate pentru a scoate apa din cladiri. Printre ele, Spitalul Marie Curie, Facultatea de Stomatologie, sediul Serviciului de Ambulanta din Sectorul 3, Spitalul CFR, Institutul Cantacuzino, Institutul Victor Babes, Institutul de Medicina Sportiva, Scoala Generala 100, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Manastirea Antim, Palatul Copiilor, sediul INMH, sediul MAI, Ambasadele Turciei sau Cehiei, statia de metrou Izvor sau Hotelul Ibis. In intervalul 20.09.2005 ora 19:00 - 21.09.2005 ora 14:00, au fost primite, potrivit datelor furnizate de Primaria Municipiului Bucuresti, 373 de reclamatii. Astfel, au fost reclamate peste 150 tubulare sau racorduri infundate; 80 acumulari de apa; 57 guri de scurgere infundate si inundari ale imobilelor. Pentru interventii au fost folosite 30 masini. Conform avertizarii meteo de la ANM, cantitatile de precipitatii inregistrate in intervalul 20.09.2005, ora 21.00 - 21.09.2005, ora 09.00 au avut valori de 22l/mp (Statia Baneasa) si 28l/mp (Statia Filaret).
Ilfovul se lupta cu apele
In urma ploilor abundente cazute in ultimele zile, in judetul Ilfov s-au surpat drumurile judetene DJ 301 in dreptul localitatii Cernica, DJ 302 in zona comunei Ganeasa si drumul judetean din comuna Gradistea. In aceasta situatie, circulatia a fost restrictionata cu ajutorul organelor de politie, fiind folosite rute ocolitoare. Cele mai afectate localitati sunt Pantelimon - peste 100 locuinte inundate, 3 distruse, 1 Decembrie - 20 case inundate, Jilava- 20 case inundate, Voluntari - 50 locuinte inundate, Moara Vlasiei - 10 case inundate, Stefanesti - 70 case inundate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.