Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, impreuna cu secretarul de stat pentru francofonie, Cristian Preda, au deschis marti "Anul francofoniei in Romania", in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul MAE.
"In Romania,
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, impreuna cu secretarul de stat pentru francofonie, Cristian Preda, au deschis marti "Anul francofoniei in Romania", in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul MAE.
"In Romania, francofonia inseamna o miza politica si simbolica. La nivel simbolic si cultural, modernitatea romanilor este marcata de civilizatia franceza, iar acest lucru se recunoaste in aproape toate capitolele dezvoltarii noastre sociale sau politice, de la adoptarea principiilor codului civil napoleonian si pana la educatia oamenilor politici din perioada interbelica", a spus seful diplomatiei.
Mihai-Razvan Ungureanu a aratat ca la nivel politic francofonia reprezinta o oportunitate pentru Romania, care va gazdui in septembrie 2006 Sommet-ul Francofoniei, ce va reuni la Bucuresti sefii a 63 de state. Ministrul a subliniat ca din Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) fac parte 11 state membre ale Uniunii Europene, 12 state membre NATO si 21 de state membre OSCE, iar francofonia va fi folosita de diplomatia romaneasca ca o "parghie suplimentara" in relatiile bilaterale cu acestea.
Deschiderea oficiala a Anului Francofoniei in Romania a fost marcata marti si de concertul de gala al Orchestrei nationale a Frantei, in cadrul Festivalului International "George Enescu". Pana in luna septembrie a anului 2006, Romania va gazdui reuniunile unor structuri ale OIF: Agentia Universitara a Francofoniei, Adunarea Parlamentara a Francofoniei, Asociatia Internationala a Primarilor Francofoni, Uniunea Presei Francofone, Asociatia Internationala a Scriitorilor de Limba Franceza. Ministerul Afacerilor Externe are in vedere realizarea in aceasta perioada, in Capitala si in centrele universitare din tara, a unei serii de manifestari cu relevanta in domeniul francofoniei (conferinte, colocvii stiintifice, spectacole, festival al artelor etc.), in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor si cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.