Cel mai inalt imobil rezidential din Europa a fost inaugurat recent la Malmö, al treilea oras ca marime din Suedia, dupa incheierea lucrarilor de constructie realizate in timp relativ scurt (2001-2005) pentru o cladire cu asemenea dimensiu
Cel mai inalt imobil rezidential din Europa a fost inaugurat recent la Malmö, al treilea oras ca marime din Suedia, dupa incheierea lucrarilor de constructie realizate in timp relativ scurt (2001-2005) pentru o cladire cu asemenea dimensiuni si forme.

Turning Torso (foto), inspirat de un crochiu, reprezentand corpul atletic al unui barbat, construit intr-un cartier din nordul orasului, are 190 de metri inaltime, 54 de etaje, 147 de apartamente, cinci ascensoare (cam putine, s-a dovedit la inaugurare) si un realizator de proiect in persoana arhitectului spaniol Santiago Calatrava, un tip cu o viziune unica despre arhitectura si constructii. Semnatura sa, binecunoscuta in lume, imbina de altfel formele figurative artistice cu o geometrie stricta si materiale contemporane.
PIPERAT. Lucrarile au inceput in februarie 2001, dar iernile glaciale ale Suediei si vantul puternic al Marii Nordului le-au incetinit. Testele au aratat ca Turning Torso oscila cu 0,8 metri cand sufla un vant puternic, fapt ce ar fi fost resimtit de locatari. Prin urmare, s-au suplimentat tonele de materiale, costurile au crescut simtitor, de ordinul plus 25%, dar miscarea de oscilatie a fost redusa la jumatate.
Intreg spatiul de locuit are ca punct central fereastra si, evident, panorama oferita de aceasta, iar in functie de panorama s-au adaptat si spatiile locuibile, deloc conventionale. Chiria este enorma, chiar si pentru suedezi, care au un nivel de trai frumusel: porneste de la 750 de euro pe luna pentru doua camere si ajunge la 2.500 de euro, pentru cinci camere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.