HVB Banca pentru Locuinte (HVBL) are ca obiectiv, pana la finele anului 2005, incheierea a 15.000 de contracte economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, a declarat, ieri, directorul general al HVBL, Edgar Pillath, cu ocazia
HVB Banca pentru Locuinte (HVBL) are ca obiectiv, pana la finele anului 2005, incheierea a 15.000 de contracte economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, a declarat, ieri, directorul general al HVBL, Edgar Pillath, cu ocazia lansarii oficiale a institutiei pe piata de profil. La sfarsitul anului 2009 portofoliul HVBL ar trebui sa ajunga la 250.000 de contracte, iar din 2010 obiectivul declarat este incheierea unui numar de 125.000 de contracte anual. Mecanismul de functionare al sistemului propus de HVBL presupune doua etape, una de economisire si alta de creditare.
Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minim 18 luni, potrivit legislatiei in vigoare (Legea 541/2002), dupa care poate contracta un credit cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe perioada imprumutului. Creditul poate fi utilizat pentru amenajarea, cumpararea sau construirea unei locuinte, ori pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci, sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate. In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobanda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv.
Potrivit amendamentelor legislative adoptate de Senat, prima de stat se va situa intre 120 si 150 de euro pe an. Valoarea minima a unui contract de economisire si creditare este 3.000 lei, iar durata maxima de rambursare se situeaza intre 9 si 11 ani. HVB Banca pentru Locuinte este membra a grupului german HVB, principalii actionari fiind Vereinsbank Victoria Bauspar - 55%, Bank Austria Creditanstalt - 35% si HVB Bank Romania - 9,99%. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.