O serie de cercetari recente arata ca persoanele care incearca sa isi ascunda emotiile intr-o situatie dificila nu isi mai amintesc detaliile experientei respective. Cercetatorii americani au folosit 57 de voluntari care au vizionat filmul necenzur
O serie de cercetari recente arata ca persoanele care incearca sa isi ascunda emotiile intr-o situatie dificila nu isi mai amintesc detaliile experientei respective.
Cercetatorii americani au folosit 57 de voluntari care au vizionat filmul necenzurat al unei interventii chirurgicale. Dupa terminarea filmului ei au fost chestionati cu privire la ceea ce au simtit pe parcursul derularii acestuia si cat de greu le-a fost sa nu isi arate adevaratele sentimente. Medicii au observat ca subiectii care s-au straduit sa para puternici in fata imaginilor frapante nu isi mai aminteau exact detaliile filmului.
CONCLUZII. Rezultatele i-au determinat pe cercetatori sa extinda studiul, apeland de data aceasta la 175 de voluntari, care au fost impartiti in doua grupe. Subiectii primei grupe au fost rugati sa isi controleze expresia fetei la vederea scenelor emotionante. Celorlalti li s-a cerut sa desfasoare o alta activitate, care sa le distraga atentia de la film. La final, participantii din ambele grupe isi aminteau la fel de putine lucruri despre subiectul filmului.
Concluzia la care a ajuns Tim Dalgliesh, psiholog in cadrul Cambridge University, care a studiat rezultatele specialistilor americani, este ca atunci cand ne concentram sa ne ascundem emotiile ne este distrasa atentia. In aceasta situatie memoria noastra actioneaza ca si cum am incerca sa facem doua lucruri in acelasi timp si de aceea nu ne mai amintim detaliile experientelor emotionante.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.