Ieri, pretul barilului de petrol a crescut cu mai mult de un dolar, dupa ce datele din Statele Unite au anuntat ca rezervele de titei si de pacura s-au redus din cauza uraganului Katrina mai mult decat estimasera analistii, a informat Reuters. Pret
Ieri, pretul barilului de petrol a crescut cu mai mult de un dolar, dupa ce datele din Statele Unite au anuntat ca rezervele de titei si de pacura s-au redus din cauza uraganului Katrina mai mult decat estimasera analistii, a informat Reuters. Pretul de referinta pe piata americana s-a majorat cu 1,39 dolari per baril, ajungand la 64,5 dolari.
Pe piata londoneza, titeiul Brent a fost cotat la 62,66 dolari pe baril, in crestere cu 1,05 dolari. Autoritatile americane au anuntat ca rezervele de petrol au scazut cu 6,6 milioane de barili, iar cele de produse distilate - pacura si motorina - cu 1,1 milioane de barili. Analistii estimasera o scadere de doar 1,4 milioane de barili pentru stocurile de titei si de 0,2 milioane de barili la produsele distilate.
Seful Agentiei Internationale pentru Energie, Claude Mandil, a anuntat marti ca programul care prevede furnizarea, timp de 30 de zile, de petrol din rezervele detinute, pentru compensarea pierderilor provocate de uraganul Katrina, nu ar trebui extins.
Cartelul petrolier OPEC se va intruni saptamana viitoare pentru a analiza situatia si pentru a decide daca se impune majorarea productiei zilnice. Se stie, insa, ca presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, anuntase miercuri ca va propune cartelului sa majoreze productia cu 500.000 de barili pe zi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.