Cand ati sunat ultima data la informatii telefonice? Daca nu vi s-a intamplat asta in ultimele luni, trebuie sa facem o reimprospatare a memoriei. Cand suni la informatii telefonice, saluti, spui compania sau persoana care te intereseaza si,
Cand ati sunat ultima data la informatii telefonice? Daca nu vi s-a intamplat asta in ultimele luni, trebuie sa facem o reimprospatare a memoriei.

Cand suni la informatii telefonice, saluti, spui compania sau persoana care te intereseaza si, dupa ce ti se spune ""asteptati un pic"", doamna care cauta in computer numarul de telefon comuta pe un robotel ce rosteste cifra dupa cifra combinatia norocoasa pentru tine.
Robotelul repeta numarul si, daca nu l-ai notat din prima, mai ai inca o sansa. De fapt, mai ai si alta, pentru ca repeta pana cand te hotarasti sa inchizi telefonul, multumit ca ai obtinut ce ai cautat. Iar cand inchizi telefonul ai un sentiment acut de frustrare, ai fost ajutat prompt, era o doamna amabila, tu voiai sa-i spui multumesc si n-ai mai avut cui, pentru ca te-ai intalnit cu un robotel.
Mi s-a intamplat mie asta, cum li s-a intamplat si prietenilor mei. Toti s-au simtit un pic frustrati in fata robotelului care rosteste melodios cifre intru formarea numarului de telefon. Cum sa multumesti unui robotel telefonic care nici macar nu te inregistreaza?
Saptamana aceasta
m-am intalnit cu o doamna salvamontista care mi-a spus simplu: ""Din toate persoanele pe care le-am salvat in mai bine de 15 ani de munca pe munte, doar una
ne-a sunat sa ne multumeasca"". Doamna aceasta s-a intalnit cu moartea de mai multe ori decat noi, oamenii obisnuiti,
ne-am gandit la ea. S-a intalnit cu emotiile accidentului si cu tensiunea asteptarii rezultatului tentativei de salvare de fiecare data cand o familie si-a pierdut o ruda. Daca noi avem ghinion, traim aceste evenimente o data in viata, dar ea le intalneste in fiecare an de foarte multe ori. Si le intalneste multiplicat prin fiul si sotul ei, pentru ca acestia pleaca pe munte in cautarea accidentatului/ratacitului, in timp ce ea, de la baza muntelui, rezolva problemele legate de ambulanta si echipe de salvare. Au salvat multe vieti si au adunat un singur multumesc.
N-a stiut sa-mi spuna de ce nu ii multumesc oamenii care au o noua viata cu ajutorul familiei ei. Alti salvatori, cum ar fi medicii, sunt rasplatiti pentru efortul lor cu daruri (pe care unii le considera spaga) si mai mereu cu multumiri. Dar multumesc-ul in fata medicilor e oarecum conditionat de frica noastra ca ne vom mai intoarce acolo, ca vom mai avea si alta data nevoie de serviciile lor.
Cand ati spus ultima data multumesc altcuiva decat medicului? O intrebare la care domnii si doamnele de la 40 de ani in sus o sa raspunda: ""Pe vremea mea..."".
De saptamana trecuta pe ecrane e un film ce aminteste de Samantha miscatoare din nasuc si facatoare de vraji simpatice. Personajul acela cu care au crescut parintii nostri e reambalat intr-o poveste romantica in care
vrajitoarea (Nicole Kidman) nu mai vrea sa miste din nasuc si sa faca vraji, pentru ca isi doreste si ea sa fie o femeie maritata ca oricare alta doamna de varsta sa. Nimereste din incurcatura in incurcatura, iar distractia spectatorilor e foarte in ton cu sfarsitul de saptamana. Si mai e in ton si cu cele doua intamplari legate de rostirea multumirilor in contexte care mai de care mai diferite. Mergeti la film si, daca va place, puteti sa ne multumiti ca v-am recomandat aceasta comedioara. Dar pana ajungeti la cinematograf, ganditi-va cam de cate ori n-ati rostit multumesc, desi ar fi trebuit sa o faceti.
Poate ca au fost de vina roboteii care ne-au invadat serviciile publice, care nu ne mai lasa sa fim politicosi si ne transforma in oameni reci de parca ar face vraji din nasuc. Sau poate ca au fost de vina roboteii care, prin cine stie ce alta vraja, au luat loc sufletului nostru, pentru ca acesta era prea preocupat sa supravietuiasca si uitase sa se mai bucure.
Distrati-va la cinema in week-end-ul asta.
Intre timp eu o sa o rog pe vrajitoare sa miste din nasuc ca sa invatam cu totii sa spunem mai usor multumesc. Si sa mai faca inca o vraja ca sa umanizeze roboteii aia care raspund in locul doamnei de la telefoane, sa-i spunem si ei multumesc.
PS. Multumesc ca ati citit acest articol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.