Nu degeaba se spune ca avem un fotbal debil. Mai rara capacitate precum cea a romanilor, desi proverbul cu pricina se referea la minoritarii tigani, de a se face de ras in fata unor obstacole minuscule si de a se semeti inaintea belferilor. Asa s-
Nu degeaba se spune ca avem un fotbal debil. Mai rara capacitate precum cea a romanilor, desi proverbul cu pricina se referea la minoritarii tigani, de a se face de ras in fata unor obstacole minuscule si de a se semeti inaintea belferilor. Asa s-au petrecut lucrurile si aseara, cand Steaua a defilat in fata celei mai in forma echipe norvegiene la ora actuala, unii de la Valerenga, Rapidul a smuls la Rotterdam in fata lui Feyenoord un egal ce aminteste optimist de rezultatul fabulos al aradenilor de la UTA din urma cu mai bine de trei decenii, pe cand olandezii erau detinatorii en-titre ai Cupei Campionilor Europeni, ca sa nu mai vorbim de irealul 5-1 obtinut de Dinamo in fata, totusi, celei mai iubite echipe din Liverpool, Everton. Sa vedem in asta o renastere a fotbalui romanesc? Dar-ar Dumnezeu! (C.D.)
Inger si demon pentru norvegieni
Extrem de stranie aceasta disputa dintre Steaua si liderul la zi al campionatului norvegian. In timp ce patronul ros-albastrilor, dezamagit dupa ratarea calificarii in grupele Ligii Campionilor si retrogradarea in turul I al Cupei UEFA spunea ca nu-l intereseaza aceasta competitie, conducerea tehnica a celor de la Valerenga facea publica cu cateva ore bune inaintea startului partidei ca este preocupata mai mult de campionatul intern, motiv pentru care va renunta la utilizarea a sase dintre titularii obisnuiti, printre care destul de cunoscutii Steffen Iversen si Ronny Jonsen, fosti jucatori la Manchester United, respectiv Tottenham Londra. In aceste conditii stelistilor nu le-a fost prea greu sa se impuna la Oslo, inscriind de doua ori pana la pauza. Ambele reusite ale campionilor Romaniei au fost decise de Mirel Radoi, acesta inscriind in minutul 24 printr-un sut de la 20 de metri in urma unei actiuni personale, iar apoi Victoras Iacob trimitand in plasa o minge respinsa in bara de portarul Bolthof dupa o "ghiulea" a aceluiasi mare gafeur de la returul cu Rosenborg. In tot acest timp flacaii lui Rekdal s-au complacut in acelasi joc atletic, stereotip si inestetic specific echipelor din nordul continentului, incercand sa-l fructifice la maximum pe celebrul Tore Andre Flo, insa fostul golgeter de la Chelsea si-a probat din plin uzura, blazarea chiar, dar in primul rand lipsa unei linii de mijloc laborioase si eficiente in spate, in randurile careia s-a numarat pana si un pusti de doar 17 ani, El-Gardi, care a si fost schimbat dupa numai o jumatate de ora de joc. Astfel Stelei nu i-a fost prea greu sa inscrie si cel de-al treilea gol, mai mult ca sigur hotarator pentru calificarea in grupele Cupei UEFA, culmea prin rudimentarul Daniel Goian, care a reluat oarecum spectaculos in poarta rezervei de portar de la Valerenga dupa o centrare din semi-foarfeca a lui Ogararu. In consecinta meci ingrijorator de usor pentru stelisti, mai ales in asteptarea derby-ului de duminica seara cu Dinamo si a automultumirii pe care au dovedit-o adesea. Un eveniment destul de neplacut inaintea inceperii partidei s-a petrecut cu putin inaintea inceperii partidei cand suporterii echipei norvegiene au afisat un banner pe care scria "Valerenga importiva rasismului", asta drept replica deloc subtila la motivele puerile pentru care UEFA a decis sa suspende stadionul Stelei pentru meciul retur, care se va disputa, dupa cum se stie, la Constanta.
Constantin DINU: "Victorie istorica pentru Dinamo"
Dinamo a invins aseara pentru prima data o echipa engleza in cupele europene, o victorie cu atat mai mare cu cat diferenta de scor ii face pe elevii lui Andone mari favoriti la calificarea in grupele Cupei UEFA. "Cainii rosii" au reusit sa faca un meci de exceptie, aruncandu-se ca niste fiare dezlantuite asupra celor de la Everton, locul patru in precedenta editie a campionatului din Anglia. Cu exceptia fazei din minutul 29, cand Yobo a profitat de iesirea gresita a lui Gaev si a egalat, Dinamo a jucat perfect, transformand un club cu un buget de zeci de milioane de euro intr-un fel de FCM Bacau, caruia ii indesi poarta cu cateva goluri si pe care ii trimiti in suturi acasa. Andone se poate declara un antrenor fericit, fiindca toti jucatorii sai au lasat fitele la o parte si s-au daruit cu toata fiinta lor, cel mai elocvent exemplu in acest sens fiind golul lui Claudiu Niculescu, care a pus fara ezitare capul langa gheata unui adversar pentru a trimite mingea in poarta. "Cainii" nu le-au dat nici o sansa englezilor, care au trecut doar de cateva ori de mijlocul terenului. Mijlocasii au deposedat tot, in special Plesan, revenit aseara la forma care l-a adus in Nationala, Margaritescu si-a combinat agresivitatea cu inteligenta, iar Grigorie si Zicu au lasat floricele si au combinat in viteza, in beneficiul echipei. Andone trebuie sa-i multumeasca presedintelui Becali pentru ca a avut variante si pe banca de rezerve. Niculescu s-a accidentat destul de serios, entorsa de clavicula, dupa o cursa nebuna, dar in locul sau a intrat Bratu, un jucator de mare viteza, care a lovit letal de doua ori, ratand alte doua ocazii mari. Dinamo merge acum din postura de mare favorita in orasul lui Beatles, iar principala grija a lui Andone trebuie sa fie mentinerea cu picioarele pe pamant a jucatorilor, care trebuie sa-si pastreze concentrarea pentru a nu avea surprize neplacute. Asa cum au avut cativa invitati ai oaspetilor, cetateni britanici de la ambasada sau angajati ai marilor companii din Bucuresti, care au fost la un pas sa o incaseze de la fanii dinamovisti, fiind salvati in ultimul moment de jandarmi. Grosul suporterilor englezi, aproximativ 1500, nu a creat nici un fel de incidente, consumul excesiv de bere, plus goleada dinamovista linistindu-i definitiv. (N.G.)
Rapidul a luat viteza
Rapidul s-a schimbat radical in numai cinci zile. Dupa prestatia penibila de la Galati, unde au condus cu 3-0 si au terminat la egalitate, 3-3, fiind la un pas sa piarda, giulestenii au jucat excelent aseara la Rotterdam, in prima mansa a dublei confruntari cu Feyenoord, din turul intai al Cupei UEFA. Dupa un inceput timorat, in ciuda faptului ca tribunele erau goale, stadionul "De Kuip" fiind suspendat de catre UEFA, echipa lui Razvan Lucescu a controlat in multe momente jocul, a recuperat la mijloc o gramada de mingi si si-a creat ocazii la poarta celebrei sale adversare. Cea mai mare i-a apartinut lui Maldarasanu, care a tras putin pe langa poarta dupa o combinatie frumoasa cu Buga. Feyenoord a deschis oarecum nemeritat scorul, principalul vinovat fiind portarul Coman, care a iesit neinspirat la marginea careului, permitandu-i lui Kuijt sa-l lobeze elegant. Olandezii si-au mai revenit si au dominat atat pana la pauza, cat si in startul reprizei secunde, dar din minutul 55 Rapid a preluat din nou initiativa. Razvan Lucescu a facut o schimbare inspirata in minutul 70, cand l-a trimis in teren pe Vasilache, singurul "supravietuitor" din lotul petrecaretilor pedepsiti pentru escapada de sambata noapte. Internationalul de tineret a scos un penalty in minutul 75, pe care tot el l-a transformat cu o executie perfecta. Gazdele au fortat in final, dar Lucescu jr. a aglomerat defensiva, fundasii nu l-au mai tradat, iar Coman s-a scos pentru faza golului printr-o interventie buna la picioarele lui Castelen. Rapidul a castigat o prima batalie, insa pana la calificarea in grupele Cupei UEFA mai sunt 90 de minute, pe 29 septembrie, in Giulesti pe care ramane de vazut daca giulestenii vor sti sa le gestioneze. Istoria recenta spune ca nu, feroviarii fiind eliminati in ultimii ani dupa evolutii apreciate, si cu Liverpool, si cu PSG, si mai ales cu Anderlecht, dar au fost trei "duble" din care Rapid a iesit invinsa. (B.G.)
VALERENGA - STEAUA 0-3 (0-2)
Au marcat: RADOI (24), V. IACOB (35), D. GOIAN (74).
Stadion: Ulevall; spectatori: 10.000.
VALERENGA: Bolthof - Skiri, Muri, Mabizela, Brocken (75 D. Holm)- Gardi (63 Ishizaki), Stromnes (43 T. Holm), Hoseth, Stenersen - Discoll - T. A. Flo. Antrenor: Kjetil Rekdal.
STEAUA: Hamutovski - Ogararu (88 V. Simion), D. Goian, Ghionea, Nesu - Nicolita (61 A. Cristea), Paraschiv, Radoi, Bostina - Oprita (85 Fl. Dumitru), V. Iacob. Antrenor: O. Protasov.
Cartonase galbene: T Holm (89) / A. Cristea (85).
Au arbitrat: C. Richards - D. Adie si S.L. Evans - toti din Tara Galilor
DINAMO - EVERTON 5-1 (1-1)
Au marcat: CL. NICULESCU (27), ZICU (51), FL. PETRE (70), FL. BRATU (75, 90) / YOBO (29)
Stadion: "Dinamo"; spectatori: 12.000.
DINAMO: Gaev - L. Goian, Tamas, Moti, Pulhac - Fl. Petre (84 Galamaz), Margaritescu, Plesan (80 Vl. Munteanu) - Grigorie - Cl. Niculescu (60 Fl. Bratu), Zicu. Antrenor: Ioan Andone.
EVERTON: Martyn - Hibbert, Weir, Yobo, Valente - Davies (73 Kilbane), Cahill, Osman, P. Neville - McFadden (79 Ferguson), Bent. Antrenor: David Moyes.
Cartonase galbene: Goian (35), Grigorie (36) / Cahill (34), Bent (65).
Au arbitrat: G. Paparesta - A. Stagnoli, F. Luciano - toti din Italia.
FEYENOORD - RAPID 1-1 (1-0)
Au marcat: KUIJT (41) / VASILACHE (75p)
Stadion: "De Kuip"; spectatori: 0.
FEYENOORD: Lodewijks - Ostlund, Greene, Bahia, Booschaart - Ghaly, Paauwe, Pardo (87 Owoeri) - S. Kalou, Kuijt, Boussaboun (69 Castelen). Antrenor: Erwin Koeman.
RAPID: D. Coman - M. Constantin, Maftei, Rada - Badoi, Maldarasanu, Ilyes, Karamian (84 Perja) - Buga (89 E. Dica), D. Niculae (70 Vasilache) - N. Constantin. Antrenor: Razvan Lucescu.
Cartonase galbene: Greene (64), Pardo (73) / I. Rada (18), Vasilache (85).
Au arbitrat: V. Hrinak - R. Ksabay, T. Somolani - toti din Slovacia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.