Vacaroiu si Nastase raman presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Alianta DA a fost blocata la mantinela de tergiversarea dezbaterii procedurii de schimbare a Regulamentului Senatului si Camerei Deputatilor. Cateva sute de amendamente depu
Vacaroiu si Nastase raman presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Alianta DA a fost blocata la mantinela de tergiversarea dezbaterii procedurii de schimbare a Regulamentului Senatului si Camerei Deputatilor. Cateva sute de amendamente depuse de catre deputatii si senatorii Opozitiei fac imposibila schimbarea celor doi in limita termenului propus de Alianta DA. Iar, Traian Basescu a schimbat, deja, strategia dupa ce anuntase, cu aproximativ sase saptamani in urma, ca schimbarea presedintilor Camerelor legiuitoare nu mai reprezinta o prioritate pentru el. Logica ne conduce automat cu gandul la constatarea ca o asemenea abordare devine inutila in conditiile in care, iata, presedintele Basescu arunca, deja, pe piata dezbaterilor politice ideea Parlamentului unicameral care va avea, evident, un singur presedinte...
Dar, o eventuala schimbare de structura a sistemului politic autohton nu se va putea face decat prin modificarea Constitutiei, modificare ce necesita un Referendum. In atari conditii, Presedintele pare sa aibe un motiv puternic pentru a repune pe tapet si chestiunea alegerilor anticipate, putand lesne invoca incapacitatea Aliantei de a pune in aplicare debarcarea celor doi. Cu alte cuvinte, dl. Basescu poate afirma: "Poftim! Uite unde am ajuns fara anticipate. Sa ne joace Opozitia cum vrea ea!". Asa ca, facem Referendum si facem Parlament unicameral si, ca sa nu avem surprize, organizam rapid si alegeri anticipate, pare sa ne propuna presedintele Basescu.
Asa cum am mai afirmat de nenumarate ori pana acum, sunt un sustinator al anticipatelor care pot sa scoata Alianta din zodia amoralitatii politice. Indiferent de deznodamant! Dar, daca analizam ultimele sondaje de opinie este clar ca Alianta DA va castiga relaxat in fata PSD indiferent cum gandim viitoare formule de aliante politice pre-electorale. In atari conditii, repet, Alianta poate intra in ceea ce as numi corectitudine moral-politica, fara sa isi piarda pozitia castigata prin ricoseu de la Cotroceni.
In ceea ce priveste Parlamentul unicameral, acesta ar putea simplifica enorm procedurile de adoptare a legilor, fie si numai daca ne gandim ca nu va mai avea loc actualul ping pong de capacitate de legiferare intre cele doua corpuri ale Legislativului. Interesant de remarcat aici ca, in perioada 22 februarie - 4 martie 2002 (!), un sondaj Gallup efectuat pe un esantion semnificativ de 1200 de persoane (cu o eroare de 3% si o garantare a rezultatelor de 95%) scotea la iveala ca 51% dintre romani doresc un Parlament unicameral fata de numai 30% care preferau varianta bicamerala (19% au raspuns indecis). In acelasi sondaj, 87% dintre cei intervievati afirmau ca numarul parlamentarilor este prea mare! Semnificativ a fost si rezultatul raspunsurilor la o intrebare cu talc: "Dupa parerea dumneavoastra, primul ministru ar trebui ales prin votul direct al cetatenilor, prin votul parlamentarilor sau de catre presedintele tarii?". 51% (tot 51%...!) au raspuns (atentie!): "Prin votul direct al cetatenilor",19% - "De catre Parlament", 21% - "De catre Presedinte", restul de 9% fiind indecisi sau optand pentru o alta formula de alegere. Daca stam sa analizam procentele de acum trei ani incepe sa devina suficient de evident ca romanii ar putea opta pentru un sistem prezidential, eventual, de tip american dar, unicameral. Sa aiba nevoie acest popor de o democratie mult mai directa (scuzata sa imi fie licenta)? O democratie cu accente paternaliste? Sa ne indreptam, ma intreb iarasi, spre o democratie cu economie de piata, sprijinita pe o strucutura democratica mult mai ermetica, simplificata si directa? Este aceasta o tendinta sociala sau o provocare pe care ne-o arunca presedintele actual al Romaniei?
Iata tot atatea intrebari care, cred ca ar trebui sa determine o dezbatere matura la nivelul intregii societati civile, mediului politic si mediului academic. Temele nu sunt neaparat noi. Dar, de aceasta data, ele au fost puse pe tapet atat de catre presedintele tarii cat si de catre presedintele principalului partid de Opozitie. Primul a facut-o de pe taram american, al doilea a facut-o si din postura de fost ambasador al Romaniei in America.
Cum spuneam, Vacaroiu si Nastase raman in fruntea Parlamentului. Gata sa fie folositi pe post de tapi ispasitori pentru eventualele incongruente ale actualei guvernari.
Asta, pana cand vom fi chemati, anticipat, la urne.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.