Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta publica de joi, sa actioneze in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma refuzului acestei institutii de a se supune solicitarii CNA de anulare a avert
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta publica de joi, sa actioneze in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in urma refuzului acestei institutii de a se supune solicitarii CNA de anulare a avertismentului trimis fundatiei Ioanei Tariceanu.
Decizia de actionare in judecata, in contencios administrativ, a fost adoptata de CNA prin vot, membrii din Consiliu care au votat pentru fiind Ralu Filip, presedinte CNA, Attila Gasparik, vicepresedinte CNA, Grigore Zanc, Serban Pretor, Cristina Trepcea si Mircea Sorin Moldovan. Propunerea de actionare in judecata a venit din partea lui Ralu Filip, care a spus ca motivul pentru care "s-ar judeca" ar fi acela de a se vedea clar care din cele doua institutii este competenta in problema continutului spotului incriminat de CNCD.
Reprezentantii CNCD au declarat, marti, ca institutia isi mentine hotararea privind spotul din campania sociala a fundatiei "Copii sanatosi", condusa de Ioana Tariceanu, desi CNA a cerut anularea deciziei, motivand ca CNCD nu are competenta in domeniul audiovizual.
CNCD a trimis un avertisment Fundatiei "Copii sanatosi", luna trecuta, aratand ca spotul social "Controleaza-te regulat in timpul sarcinii" incalca anumite prevederi din legislatia cu privire la discriminare.
Ulterior, CNA a solicitat CNCD sa anuleze Hotararea 217 din 30 august, pronuntata impotriva fundatiei, considerand ca institutia condusa de Ferenc Asztalos nu ar avea "competenta legala de a evalua si decide asupra continutului unei campanii sociale difuzate exclusiv in domeniul audiovizual".
Asztalos a precizat ca, in textul hotararii, Consiliul Director al CNCD precizeaza ca fundatia "a initiat o campanie de informare justificata obiectiv de un scop legitim: constientizarea femeilor insarcinate de importanta efectuarii controalelor medicale in timpul sarcinii pentru a preveni nasterea unor copii bolnavi", dar ca "metoda de atingere a acestui scop, respectiv modalitatea de realizare a clipului de informare, este neadecvata si efectul creat este discriminatoriu la adresa femeilor care au si cresc copii nascuti bolnavi". In plus, in textul deciziei CNCD, reprezentantii Colegiului Director atrageau atentia asupra faptului ca CNCD se poate pronunta "doar asupra spotului publicitar creat pentru campania de informare, constatand ca asupra difuzarii acestui spot pe posturile de televiziune este chemat sa se pronunte Consiliul National al Audiovizualului din Romania, ca unica autoritate in domeniul audiovizualului", a mai explicat Asztalos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.