Romania are de facut investitii uriase in ceea ce priveste calitatea apei potabile si epurarea apelor reziduale, pentru ca, din acest punct de vedere, ne aflam cu 10-15 ani in urma statelor europene. "Situatia in Romania nu este tragica din punctul d
Romania are de facut investitii uriase in ceea ce priveste calitatea apei potabile si epurarea apelor reziduale, pentru ca, din acest punct de vedere, ne aflam cu 10-15 ani in urma statelor europene. "Situatia in Romania nu este tragica din punctul de vedere al calitatii apei.
Insa tehnologiile de tratare sunt ramase in urma si trebuie aduse la nivelul actual din Europa. O alta problema o constituie reteaua de distributie, in care, de cele mai multe ori, din cauza calitatii proaste a materialelor instalate inainte de '89, calitatea apei se inrautateste", ne-a declarat Gabriel Racoviteanu, conf. dr. ing. la Facultatea de Hidrotehnica. Extinderea infrastructurii de apa in sistem centralizat reprezinta o alta necesitate, in conditiile in care cei 17.000 de kilometri de retea de canalizare acopera, la ora actuala, doar cinci la suta din nevoile populatiei rurale, la orase procentul fiind de 80 la suta. Conform Tratatului de aderare, implementarea legislatiei nationale din domeniul infrastructurii de apa va trebui asigurata pana in anul 2015, in ceea ce priveste calitatea apei potabile destinate populatiei, si pana in 2018, pentru epurarea apelor uzate descarcate in cursurile de apa. Costurile asociate implementarii au fost estimate la circa 15 miliarde de euro, fonduri care vor fi suportate partial din fondurile statului, de catre Uniunea Europeana si din imprumuturi de la institutiile financiare internationale. Ultimele tehnologii in domeniul tratarii apelor si al epurarii apelor uzate au fost prezentate ieri, cu ocazia seminarului organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, la care au participat specialisti din partea Messer Group, Wedeco AG-Water Technology si ai Facultatii de Hidrotehnica de la Universitatea de Constructii din Bucuresti. "O multime de investitii trebuie facute in Romania. In acest moment, calitatea apei nu este aceeasi in toate regiunile tarii. Instalatiile de canalizare sunt invechite, capacitatea de colectare este insuficienta, iar in unele zone aceste instalatii nu exista deloc", a declarat, pentru "Curierul National", Wolfgang Indenhuck, Chief Executive Manager al Messer Group Romania. Intrebat cati ani crede ca ne va lua ca sa nu ne mai "plimbam cu barca" pe strazile din Romania, dupa ce ploua, acesta a raspuns ca, dupa parerea lui, inca 10 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.