Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, sustine ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si serviciile speciale au o colaborare buna in activitatile de monitorizare din domeniul criminalitatii organizate, peste 75% din informatiile preli
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, sustine ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si serviciile speciale au o colaborare buna in activitatile de monitorizare din domeniul criminalitatii organizate, peste 75% din informatiile preliminare fiind furnizate de aceste servicii. "Eu pot sa va spun ca am lucrat foarte bine cu serviciile de informatii. Dupa ce am luat conducerea Parchetului General, primul lucru pe care l-am implementat, in ce priveste activitatile de monitorizare in domeniul criminalitatii organizate, a fost legatura directa cu Politia, pentru ca existau foarte multe scurgeri de informatii. Atunci am mers pe documentare preliminara, in procent de 75%, in conlucrare cu serviciile de informatii, in special cu Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI si cu Serviciul Roman de Informatii", a declarat, citat de Rompres, Ilie Botos. Procurorul general a precizat ca aceasta colaborare se face pe principiul monitorizarii ofensive, care nu este doar un simplu transfer de informatii, anchetatorii si lucratorii din serviciile speciale analizand impreuna datele de pe teren.
Pozitie diferita la PNA
Declaratiile lui Ilie Botos vin la scurt timp dupa ce noul procuror general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Daniel Morar, declarase ca "mai putin de 20% dintre sesizarile primite de la serviciile de informatii pot fi folosite" de procurorii anticoruptie. "Sesizarile serviciilor de informatii sunt nefundamentate si lipsite de folos. Ele redau o stare de fapt, fara indicarea unor indicii. Aceste sesizari nu ajuta prea mult", spunea Morar in urma cu cateva zile. Acesta adauga ca mare parte a sesizarilor primite de la serviciile de informatii contin date care se regasesc si in materialele aparute in mass-media sau se refera la fapte care s-au petrecut deja.
Imediat, Serviciul Roman de Informatii a reactionat si a respins afirmatiile lui Daniel Morar. "Diferenta, uneori considerabila, dintre capacitatea de a obtine si procesa informatii secrete privind faptele cu potential infractional si posibilitatea organelor de aplicare a legii de a le valorifica in mijloace de proba este, in prima si ultima instanta, o consecinta a abilitatilor institutiei sesizate de a parcurge intr-un timp scurt si performant drumul de la informatie la proba si de la proba la un mijloc de proba", se arata intr-un comunicat al SRI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.