Preferata lui Traian Basescu, Mona Musca, a pierdut batalia in PNL pentru sefia Camerei Deputatilor in fata preferatului lui Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu. O comparatie a activitatii celor doi arata insa ca experienta parlamentara a Monei M

Preferata lui Traian Basescu, Mona Musca, a pierdut batalia in PNL pentru sefia Camerei Deputatilor in fata preferatului lui Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu. O comparatie a activitatii celor doi arata insa ca experienta parlamentara a Monei Musca o depaseste cu mult pe cea a lui Bogdan Olteanu.

La 13 septembrie, inainte de a se urca in avion si a decola spre SUA, Traian Basescu spunea: ""Daca se vor schimba presedintii celor doua Camere, eu sper ca Mona Musca sa fie aleasa ca unul dintre cei doi presedinti"". ""Mona Musca avea dreptul moral sa devina presedintele Camerei Deputatilor"", declara si Emil Boc la scurt timp. In ciuda sustinerii de la Cotroceni si din partea partenerilor de alianta ai liberalilor, Mona Musca nu a reusit sa stranga decat opt voturi in favoarea sa din partea deputatilor PNL. Invingator a fost cu mult mai tanarul Bogdan Olteanu, care a obtinut 36 de voturi. Rezultatul confruntarii dintre Mona Musca si Bogdan Olteanu a aratat de fapt cine detine suprematia in partid. Votul din grupul deputatilor PNL a fost unul in oglinda fata de cel de incredere acordat lui Calin Popescu Tariceanu in confruntarea din aceasta vara cu Theodor Stolojan. Olteanu este un apropiat al lui Tariceanu, iar Mona Musca, o fidela a lui Valeriu Stoica, a lui Theodor Stolojan si a lui Traian Basescu. In competitie au contat mai putin biografiile politice ale celor doi, cat mai ales interesele de moment ale celor care i-au votat.
PARLAMENTARUL FRENETIC. In ciuda imaginii foarte bune pe care o are in randul electoratului, Mona Musca se bucura de putina sustinere in partid. Este la al treilea mandat parlamentar, iar lista proiectelor legislative sustinute este impresionanta. Daca in perioada 1996-2000 a putut sa isi inscrie in CV doar doua proiecte legislative: cel privind functionarea Agentiei de presa Rompres si cel pentru protectia animalelor, in legislatura urmatoare, lista devine mult mai lunga. Nu mai putin de 12 proiecte ii poarta semnatura, printre care cel privind liberul acces la informatiile de interes public si cel privind protectia victimelor violentei in familie. La acestea se adauga nu mai putin de 130 de interventii in plen, 76 de intrebari si interpelari adresate Guvernului pe vremea cand PNL se afla in opozitie. In plus, numele sau este legat si de campania privind recalcularea pensiilor, inaintea alegerilor din 2004. Dupa alegeri, a fost pentru sapte luni ministrul Culturii si Cultelor, functie la care a renuntat acum in urma ezitarilor premierului Tariceanu de a demisiona din fruntea Guvernului, ea nedorind din acest motiv sa mai faca parte din echipa liderului PNL.
AFILIERE. In politica a intrat inscriindu-se mai intai in Alianta Civica a lui Nicolae Manolescu si trecand apoi la PNL. In perioada conflictului dintre Stoica si Patriciu, s-a plasat in tabara primului, iar mai apoi a sustinut scenariile de aducere a lui Theodor Stolojan la sefia partidului si de realizare a aliantei cu PD. In campania electorala din 2004, Traian Basescu declara ca si-ar dori mai multi parlamentari ca Mona Musca. Liberalii, in schimb, nu-i acorda foarte mult credit, considerand-o carismatica, dar superficiala.
EXPERIENTA SUBTIRE. Bogdan Olteanu este un apropiat al presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, fiindu-i si fin de cununie. S-a inscris in PNL in 1991, a condus organizatia de tineret a partidului, intre 1998 si 2000, iar faptul ca membrii de atunci ai organizatiei au devenit deputati in aceasta legislatura i-a asigurat o mare parte a voturilor in cursa pentru sefia Camerei. Este, din 2000, presedinte al Curtii de onoare si arbitraj a partidului. Experienta sa parlamentara nu numara decat cateva saptamani, primul mandat de deputat castigandu-l in 2004 si fiind apoi numit imediat ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Chiar si asa, el este coautorul unui proiect de lege de revizuire a Codului Electoral, a avut doua declaratii politice si a luat cuvantul in plen in 32 de sedinte. Dupa ce a devenit ministru, a lucrat la elaborarea proiectului de lege privind retrocedarea proprietatilor imobiliare. I-a fost consilier lui Calin Popescu Tariceanu in perioada 1996-1997, la Ministerul Industriilor si Comertului, dar relatia stransa dintre ei dateaza inca de la inceputul anilor a€™90.

EXTREMELE TOPULUI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.