La termenul limita de depunere a scrisorilor de intentie pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS), si-au manifestat interesul de a prelua pachetul majoritar de actiuni un numar de 10 companii. Aceste companii sunt AES Corporation (SUA), CEZ a
La termenul limita de depunere a scrisorilor de intentie pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS), si-au manifestat interesul de a prelua pachetul majoritar de actiuni un numar de 10 companii. Aceste companii sunt AES Corporation (SUA), CEZ a.s. (Cehia), EVN (Austria), Gaz de France, Enel (Italia), EnBW, E.ON si RWE (Germania), Iberdrola si Union Fenosa (Spania). EMS, care alimenteaza cu energie electrica Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, are un capital social de peste 190 milioane lei, o cifra de afaceri de peste un miliard de lei si 1.075.111 consumatori. Reamintim, in urma altor procese de privatizare, Enel a devenit proprietarul Electrica Banat si Dobrogea, iar E.ON si CEZ au semnat contractele de privatizare pentru Electrica Moldova, respectiv Oltenia. "Preluarea Electrica Muntenia Sud este prima prioritate a EnBW in Romania, insa compania va analiza si oportunitatile din alte zone ale tarii, in masura in care acestea ofera un potential ridicat de crestere", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul de strategie al grupului german, Amir Ghoreishi. El a explicat ca in cazul achizitiei EMS, se vor analiza si sursele de aprovizionare cu energie electrica, fiind posibile investitii in sectorul producerii de electricitate (preluarea unor producatori sau chiar construirea unora) sau achizitii de la bursa de energie. "Am discutat abordarea noastra cu actionarul nostru Electricite de France (n.r. -EdF, care detine 45% din EnBW si care nu a depus scrisoare de intentie pentru EMS), care in acest moment este extrem de ocupat cu pregatirea ofertei initiale publice pentru listarea la bursa. Noi participam individual la procesul de privatizare al EMS, dar cu consimtamantul si cu sprijinul prietenilor de la EdF", a explicat reprezentantul EnBW. Energie Baden-Wurttenberg AG (EnBW) este a treia mare companie furnizoare de energie din Germania. Compania mai detine participatii minoritare la o serie de producatori sau distribuitori de energie din Ungaria, Polonia si Cehia si a obtinut anul trecut venituri din vanzari de peste 9,8 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.