O copie modificata a proiectului Constitutiei irakiene a fost inmanata ieri misiunii ONU din Bagdad, care se va ocupa cu difuzarea sa in randul populatiei, inainte de referendumul programat pentru 15 octombrie - a anuntat vicepresedintele Parlamentul
O copie modificata a proiectului Constitutiei irakiene a fost inmanata ieri misiunii ONU din Bagdad, care se va ocupa cu difuzarea sa in randul populatiei, inainte de referendumul programat pentru 15 octombrie - a anuntat vicepresedintele Parlamentului irakian Hussein Shahristani, citat de Rompres.
"Copia a fost remisa ONU si va fi distribuita poporului pentru a lua la cunostinta", a spus dl Shahristani, care a precizat ca modificarile fata de textul anuntat la 28 august privesc articolele referitoare la identitatea Irakului, responsabilitatea gestiunii resurselor de apa si prerogativele premierului si ale celor doi vicepremieri.
Ultimele tratative au avut loc marti, in cadrul comitetului parlamentar de redactare a Constitutiei.
Deputatul siit Abboud Wahid al-Issaui, membru al comitetului, a indicat ca prima modificare se refera la articolul 3, care stipuleaza ca numai "poporul arab" din Irak face parte din natiunea araba, excluzandu-i astfel pe kurzi. "Se va adauga articolului ca Irakul este membru fondator si activ al Ligii Arabe si ca ii respecta carta", a spus dl Issaui. O alta modificare priveste gestionarea resurselor de apa ale tarii, incredintata guvernului central si al regiunilor. "Modificarea adauga ca gestiunea trebuie sa fie conforma conventiilor si legilor internationale", a spus dl Issaui.
Al treilea amendament imbunatateste impartirea puterii intre seful guvernului si cei doi vicepremieri. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.