Senatorii au respins ieri, motiunea simpla "Alianta DA- dezastrul agriculturii", impotriva demersului initiat de PRM pronuntandu-se 68 de parlamentari ai Puterii iar in favoarea lui 52 de reprezentanti ai Opozitiei. Dezbaterile din plen asupra motiun
Senatorii au respins ieri, motiunea simpla "Alianta DA- dezastrul agriculturii", impotriva demersului initiat de PRM pronuntandu-se 68 de parlamentari ai Puterii iar in favoarea lui 52 de reprezentanti ai Opozitiei. Dezbaterile din plen asupra motiunii s-au desfasurat intr-o atmosfera extrem de tensionata intre Putere si Opozitie, mai ales ca initiativa peremisto-pesedista facea parte dintr-o strategie menita sa intarzie cat mai mult modificarea Regulamentului Senatului in sensul revocarii lui Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte al acestei Camere. "Inteleg domnule Vacaroiu ca noul slogan al PSD este saptamana si motiunea, dar va asigur ca veti sfarsi si cu motiunea respinsa si cu functia pierduta", a sustinut ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a carui demisie era ceruta in textul motiunii. Flutur le-a spus pesedistilor ca este nevoie de "un dram de inconstienta si o caruta de tupeu sa semnezi in cinci luni trei motiuni impotriva ministerului Agriculturii" in conditiile in care PSD la putere fiind, a gestionat "printre hotii mai mari sau mai mici, cu incompetenta si ineficeinta, treburile agriculturii". De altfel, el a remarcat ca Ion Iliescu, Mircea Geoana si Nicolae Vacaroiu nu au semnat motiunea, apreciind ca "ofiterimea nu merge impreuna cu trupa si se multumeste sa priveasca de pe margine batalia parlamentara".
Opozitia trage de timp
Discursul lui Flutur i-a iritat atat de tare pe senatorii PSD si PRM incat acestia au uitat care este scopul initial al motiunii si au declansat un atac furibund la adresa ministrului Agriculturii. "Este lipsit de decenta discursul domnului Flutur. Nu poti jigni in asemenea hal si nu poti cataloga ca fiind tupeu o initiativa parlamentara. Este lipsit de cultura politica", a sarit liderul PSD, Ion Iliescu. Imediat, a venit la microfon liderul DA, Puiu Hasotti, care a acuzat PRM ca este "aripa sovina, nationalista si antieuropeana a PSD". Aprecierile lui Hasotti l-au scos din minti pe C.V. Tudor (PRM), acesta trecand imediat la amenintari la adresa Puterii. "O sa va dau in judecata. As putea spune ca PNL e aripa mafiota a guvernarii. Sa nu carecumva sa ma suparati ca va dau jos, am mai facut-o si pot sa o mai fac", a urlat Vadim. In tot acest timp, in banci, senatorii au reactionat fiecare cum a crezut de cuviinta: unii tipau, altii aplaudau si cativa dadeau cu pumnii in masa in dorinta de a acoperi tot ce razbatea de la microfon. Dupa doua ore de dezbateri aprinse si discutii in contradictoriu, senatorii au trecut la vot, plenul respingand motiunea PRM.
Opozitia nu s-a multumit insa doar sa "manance" cat mai mult din timpul alocat dezbaterii Regulamentului, ci a contestat in finalul sedintei de plen votul dat la motiune. Liderii PRM si PSD au sustinut ca, desi mai multi senatori s-au pronuntat in favoarea demersului Opozitiei, optiunile lor nu par inscrise pe listele de vot. "Nu stiti sa votati. Vom mai face maine un exercitiu", a pus capat Vacaroiu intregului sir de proteste. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.