Anul scolar 2005-2006 a debutat sub imperiul nemultumirii profesorilor, care au renuntat la festivismul specific oricarui inceput, in favoarea exprimarii deschise si libere a protestului lor. Circa 1000 de sindicalisti din invatamant din Bucuresti si
Anul scolar 2005-2006 a debutat sub imperiul nemultumirii profesorilor, care au renuntat la festivismul specific oricarui inceput, in favoarea exprimarii deschise si libere a protestului lor. Circa 1000 de sindicalisti din invatamant din Bucuresti si din tara au cerut salarii mai mari si un dialog social real, ieri, in cadrul unui protest organizat in fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii. Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" au pichetat sediul MEdC, dupa un mars organizat prin centrul Capitalei. Liderii sindicalistilor au purtat discutii cu reprezentantii MEdC, intalnirea avand insa loc in absenta ministrului Mircea Miclea, aflat la o unitate de invatamant din Timisoara, unde a participat la deschiderea anului scolar.
Una dintre principalele revendicari ale sindicalistilor din educatie se refera la alocarea catre invatamant a 6% din PIB de la 1 ianuarie 2006 si 7% din 2007. Protestatarii au cerut si demisia ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, pe care il considera a fi unul din cei vinovati de criza invatamantului. "Lipsa banilor a dus la deteriorarea starii invatamantului. Noi solicitam o noua lege a salarizarii pentru sectorul bugetar, care sa duca la dublarea salariilor din ianuarie 2007 si, de asemenea, sa se revina la fondul de premiere luat abuziv de Guvern", a declarat Maria Becic, lider al filialei Bucuresti a FSLI. La randul lui, Catalin Croitoru, presedintele FEN, spune ca 5 octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei - va fi "sarbatorita" prin mitinguri de protest in Bucuresti si in toata tara, ajungandu-se apoi la incetarea spontana a activitatii si la o greva generala, in cazul in care autoritatile nu vor onora cererile cadrelor didactice.
Dascalii universitari pregatesc si ei mitinguri
Liderii profesorilor din invatamantul superior si-au exprimat solidaritatea cu colegii lor din preuniversitar anuntand totodata ca si anul academic va debuta sub auspiciile protestelor. Dascalii cer ca bugetul Educatiei sa reprezinte cel putin 5% din PIB, inca din anul acesta, urmand ca din 2007 procentul sa creasca la 6%. Astfel, deschiderea anului universitar va fi marcat, in data de 3 octombrie prin organizarea de pichete si mitinguri in universitati, in semn de protest fata de subfinantarea invatamantului superior, a anuntat, intr-o conferinta de presa, Razvan C. Bobulescu, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater.
Sindicalistii din invatamantul superior sunt nemultumiti pentru ca la rectificarea bugetara ministrul Educatiei si Cercetarii nu a solicitat banii necesari pentru aplicarea Legii 138/2005 privind acoperirea financiara a indexarii de 13,5% in invatamantul universitar. In aceste conditii, sindicalistii din invatamantul superior au hotarat sa "marcheze" deschiderea anului universitar prin actiuni de protest. Totodata, se va declansa un referendum in cadrul salariatilor din invatamantul superior pentru a se hotari daca se va intra in greva generala dupa data de 1 noiembrie, odata cu inceperea negocierilor la Contractul Colectiv de Munca.
Miclea frate cu codrul
In timp ce dascalii isi boceau suferinta pe la minister, ministrul Educatiei, Mircea Miclea le adresa elevilor si parintilor mesaje incurajatoare, cu prilejul deschiderii anului scolar in Foeni, Ionel si Otelec, localitati din Timis grav afectate de inundatiile din primavara.
"Am socotit ca este bine sa vin aici, in acest an, pentru ca acest loc este un simbol pentru ce s-a intamplat, un simbol al faptului ca putem sa fim oricand infranti, dar dupa ce suntem infranti, daca suntem solidari, ne putem ridica. Este o zi in care speranta este mai puternica decat ingrijorarea", a afirmat Mircea Miclea, in fata elevilor si profesorilor din Foeni. De la Foeni, Miclea a plecat spre Ionel si, optimist din fire, el a lasat deoparte problemele grave cu care se confrunta in prezent invatamantul anuntand cu satisfactie, ca un obiectiv al MEdC, sustinerea unui proiect de plantare a copacilor, in semn de respect fata de natura. "La scoala, nu trebuie sa faci numai instructie si educatie. Ne-am gandit ca in acest an fiecare elev si om al scolii sa planteze un copac si sa aiba grija de copac. Eu, cand eram mic, eram indragostit de un cires. As prefera sa sadesc un cires", a mai spus ministrul Educatiei. Mircea Miclea le-a amintit elevilor si parintilor ca, in 2005, "am invatat cate nenorociri putem trai daca nu respectam natura, cu legile ei". Ministrul Educatiei doreste ca noul an scolar sa fie intitulat "Anul copacului", astfel incat vara viitoare in Romania sa existe "cu trei milioane de copaci mai multi, care vor face sa se schimbe ceva in sufletul nostru".
In privinta actiunilor de protest ale profesorilor, ministrul Mircea Miclea a declarat, la Foeni - Timis, ca este adeptul cresterii salariale diferentiate in invatamant, si nu al celei globale. El a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca doreste ca din bugetul pe anul 2006 Educatiei sa ii revina 5% din PIB, fata de 3,81% din PIB in acest an. "Sper sa atingem cinci la suta din bugetul anului viitor. Nu sunt adeptul cresterii salariale globale. In anul acesta au fost 193 de scoli cu promovabilitate zero la testele nationale. Ce sa facem? Sa dublam salariile acestor oameni? Nu cred ca este corect", a precizat ministrul Educatiei.
Miclea a mai spus ca unul dintre programele ministerului vizeaza informatizarea scolilor din mediul rural, astfel ca pana in 31 martie 2006, 40.000 de calculatoare sa ajunga in scolile de la tara. "Este primul program pe care il infaptuim in mare masura - informatizarea scolilor din mediul rural. Si atunci putem vorbi de egalitate de sanse, cand un elev de aici are acces la informatiile la care are acces un elev de la oras", a mai spus ministrul.
Mioara Mantale si-a criticat colegii
Anul de invatamant 2005-2006 s-a deschis in toate unitatile scolare din Capitala, cu toate ca 22 dintre acestea nu au primit avizul sanitar de functionare. Din aceasta cauza, prefectul Mioara Mantale s-a declarat nemultumita de stadiul pregatirii scolilor criticand autoritatile locale pentru acest lucru, dar exprimandu-si speranta ca anul viitor va fi cu mult mai bine. Mioara Mantale a declarat, cu prilejul deschiderii noului an de invatamant la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", ca va sustine, in calitatea sa de reprezentant al Guvernului, procesul de invatamant in toate unitatile scolare din Bucuresti. La festivitate au mai participat viceprimarul Sectorului 1, Mihai Bazgan, si seful Politiei Romane, chestorul sef Marian Tutilescu.
Chiliman, cu slujbe religioase
Primarul Andrei Ioan Chiliman si-a tinut discursul la Scoala generala nr. 177 dupa oficierea slujbei de catre preotul Parohiei aflate in imediata apropiere a unitatii de invatamant. Edilul a ales aceasta scoala pentru festivitatea de deschidere a noului an datorita proiectului initiat de el la inceputul mandatului, prin care a promis aducerea unitatilor de invatamant de la periferie la nivelul celor din zonele centrale. Primarul a mai a participat la festivitatile de deschidere a noului an scolar oficiate la scolile Generale nr. 177 si nr.152 (scoala Uruguay), care au beneficiat in cursul acestei veri de renovari capitale, constand, printre altele, in reconsolidare, reparatii la nivelul acoperisului, inlocuirea tamplariei vechi cu alta din aluminiu, dotata cu geamuri termopan.
Inimaroiu cu deviza "Ai carte, ai parte"
Primarii de sector, mai mult sau mai putin multumiti de ceea ce au putut sa faca pentru inceperea noului an scolar, au participat la festivitatea de deschidere in diverse unitati pe care le au in administrare. Primarul Adrian Inimaroiu a participat la festivitatile de deschidere a mai multor unitati de invatamant, fericit ca a reusit, pe ultima suta de metri, sa obtina autorizatie sanitara de functionare pentru toate unitatile de invatamant. Cu alte cuvinte, a impus Directiei de Administrare a Unitatilor de Invatamant si Sanitare sa urgenteze lucrarile de reparatii si igienizare a unitatilor de invatamant, astfel incat acestea sa-si deschida portile "fara rusine". Si cum aceste sarcini au fost aduse la indeplinire de catre factorii de raspundere, Inspectoratul scolar al Sectorului 4 a putut organiza festivitati speciale pentru a marca deschiderea noului an scolar. Edilul a fost prezent la Scoala nr. 119 "Vasile Voiculescu", la Colegiul National "M. Eminescu" si la Gradinita nr. 192, unde le-a urat "bobocilor" din clasele intai sa paseasca pragul scolii cu multa incredere, ghidandu-se dupa dictonul - fie el si comunist - "Ai carte, ai parte!" Elevilor din clasele mai mari, viitorilor absolventi de liceu, primarul le-a spus ca sunt prima generatie care se va bucura direct de beneficiile intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. El le-a recomandat sa se pregateasca temeinic "pentru a fi la inaltimea exigentelor impuse de viitorul nostru european si pentru a putea face fata concurentei dure din spatiul european". La randul sau, viceprimarul Radu Silaghi le-a transmis parintilor si elevilor un mesaj optimist: "Speram ca eforturile depuse de Primaria Sectorului 4 pentru ca noul an sa inceapa in bune conditii, sa fie apreciate si sustinute atat de elevi, cat si de profesori pe parcursul intregului an scolar".
Stolojan vrea poligloti
Primarul Cristian Poteras a deschis oficial anul scolar, impreuna cu consilierul prezidential Theodor Stolojan, la Liceul Economic "Costin C. Kiritescu", dar edilul a mers la mai multe unitati de invatamant din Sectorul 6, pentru a le ura mult succes elevilor - fie ca erau boboci sau liceeni - si cadrelor didactice. Astfel, la ora 8.00, primarul i-a intampinat pe micutii care, cu emotie, au trecut pentru prima oara pragul Scolii Generale nr. 176. Aici, el a inmanat primul abecedar unui elev din clasa I A. Primarul Sectorului 6 a mers apoi la Liceul "Marin Preda", din Cartierul Crangasi, si la Liceul Teoretic "Grigore Moisil", din Drumul Taberei, pentru a le ura elevilor mai mari, dar si profesorilor, un nou an scolar plin de realizari. La ora 11.00, Cristian Poteras si Theodor Stolojan au descins la Liceul Economic "Costin C. Kiritescu", din Cartierul Militari. Consilierul prezidential i-a indemnat pe tinerii liceeni ca, pe langa dobandirea cunostintelor din domeniul economic, sa se orienteze si spre invatarea a cel putin doua limbi straine si a calculatorului. Primarul Cristian Poteras le-a cerut elevilor sa nu uite sa fie in competitie cu ei insisi pentru a-si depasi in fiecare zi performantele. Cei doi oficiali i-au provocat pe tinerii de la acest liceu economic la un concurs, propunandu-le un exercitiu virtual: liceenii sa propuna un proiect economic, avand la dispozitie suma de 1 milion RON. La finalul anului scolar, cea mai ingenioasa idee din domeniul economic va fi premiata cu suma de 1000 RON, de data aceasta reali, nu virtuali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.