Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) au anuntat ieri ca 90% dintre farmaciile si spitalele din tara nu vor mai primi, din aceasta saptamana, medicamente, de
Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) au anuntat ieri ca 90% dintre farmaciile si spitalele din tara nu vor mai primi, din aceasta saptamana, medicamente, decizia fiind luata dupa ce Ministerul Sanatatii (MS) a depasit, din nou, termenul legal de plata a datoriilor, unele dintre ele mai vechi de un an. Mai precis, distribuitorii acuza MS ca nu a respectat termenele prevazute in memorandumul incheiat intre cele doua parti la finele lunii iunie 2005. "Intelegand ca sunt probleme (de finantare a sistemului de sanatate - n.r.), am negociat si semnat cu autoritatile romane un memorandum in care erau stabiliti niste pasi, prin care urma sa se plateasca datoria. Din pacate acesti pasi au fost incalcati, in sensul ca data de 31 iulie, cand urma sa fie platita 20% din suma, nu a fost respectata", a declarat directorul executiv al ADIM, Ileana Niculescu. Ea adaugat ca intr-o intrevedere avuta sambata cu noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acesta a declarat ca datoriile urmeaza sa fie platite, dar acest lucru este preconizat in cel mai bun caz pentru luna octombrie. "Din punctul nostru de vedere memorandumul nu s-a respectat, avand in vedere ca banii nu au venit in iulie, cu atat mai mult cu cat noi am fost de acord sa acordam un discount de 6,5% statului roman. Iar acum situatia este ca, desi banii vin tarziu, autoritatile vor mentinerea discountului, care este o alta incalcare a memorandumului", a mai spus Ileana Niculescu. In acelasi timp, scaderea pretului la medicamente cu 7% pana la 11%, stipulata in actul incheiat intre cele doua parti, urma sa se realizeze simultan cu plata procentului de 20% si a garantarii platii integrale a datoriilor pana in ianuarie 2006.
Criza calmata
Si asa cum ne-am obisnuit, dupa o noua runda de discutii purtate ieri dupa-amiaza cu distribuitorii de medicamente, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca miercuri, partile se vor intalni, din nou, de data aceasta si cu reprezentanti ai institutiilor bancare pentru a-i convinge sa accepte memorandumul drept garantie pentru imprumuturi financiare fata de distribuitori. "Speram ca in cadrul discutiilor sa gasim intelegere vizavi de situatia noastra financiara, pentru ca noi imprumutam bani de la banci ca sa sustinem aprovizionarea cu medicamente", a declarat Ileana Niculescu de la ADIM.
Mai mult, de saptamana viitoare vor avea loc noi discutii de clarificare a memorandumului si eventuale modificari pe text, anunta ministrul Nicolaescu. Asadar, pentru cel putin doua zile, oficialul Ministrul Sanatatii ne asigura ca distribuitorii se abtin de la "masuri extreme". "Dupa parerea mea sunt sanse imense sa cream o situatie favorabila pentru respectarea memorandumului", a declarat, optimist, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.