Firmele specializate in paza si protectie, precum si cele care au activitati de proiectare, instalare si intretinere sisteme de alarmare, care nu au obtinut licente conform noii legislatii, isi inceteaza activitatea.
Astfel, incepand cu data d
Firmele specializate in paza si protectie, precum si cele care au activitati de proiectare, instalare si intretinere sisteme de alarmare, care nu au obtinut licente conform noii legislatii, isi inceteaza activitatea.
Astfel, incepand cu data de 10 septembrie, societatile din aceste categorii, autorizate in baza Legii 18/1996, nu mai pot activa in domeniu conform prevederilor art. 70 din Legea 333/2003, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 16/2005.
Potrivit articolului mentionat, societatile specializate de paza si protectie si cele care desfasoara activitati de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei, infiintate pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, precum si dispeceratele de monitorizare a sistemelor de alarmare, infiintate pana la aceeasi data, sunt obligate ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a hotararii Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice, sa obtina licentele si avizele de functionare, completandu-si, dupa caz, regulamentele de organizare si functionare cu activitatile prevazute de lege.
In caz contrar, firmele sunt obligate sa inceteze activitatea in domeniu si sa depuna la Serviciul Politiei de Ordine Publica autorizatia de functionare si regulamentul de organizare si functionare, eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia Politiei de Ordine Publica.
Continuarea activitatii de catre aceste societati constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.
Modificarea Legii privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor a fost realizata dupa ce s-au constatat unele impedimente, cauzate fie de lacune ale legii, asa cum era cazul protectiei persoanelor sau functionarii societatilor specializate de paza, fie de existenta unor norme redactate confuz, ale caror efecte exced vointei reale a legiuitorului. Aceste neajunsuri au favorizat tendintele de crestere a criminalitatii in domeniu, facand posibila participarea la savarsirea unui numar relativ mare de infractiuni impotriva proprietatii publice si private chiar de catre angajati ai societatilor specializate de paza.
De asemenea, s-au inregistrat cazuri de imixtiune ale unor societati specializate de paza in activitatea unor institutii publice, precum si de depasire a atributiunilor de serviciu prin participarea la unele actiuni de recuperare a debitelor restante sau de executare silita. In acest context, au fost amintite situatiile in care unele firme de paza s-au implicat in conflicte de munca, fiind de notorietate cazul asasinarii liderului sindical Virgil Sahleanu, de la Tepro - Iasi, de catre angajatii uneia dintre aceste societati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.