Corn si lapte 2005-2006
Programul "laptele si cornul" continua si anul acesta, in 2005-2006 de avantajele acestuia urmand sa beneficieze circa 645.000 de prescolari si 956.500 de elevi din clasele I-IV. Potrivit unei hotarari de la ince
Corn si lapte 2005-2006
Programul "laptele si cornul" continua si anul acesta, in 2005-2006 de avantajele acestuia urmand sa beneficieze circa 645.000 de prescolari si 956.500 de elevi din clasele I-IV. Potrivit unei hotarari de la inceputul lunii august, Executivul a majorat cu 0,07 lei noi (700 lei vechi) limita valorii zilnice pentru produsele lactate si de panificatie acordate pentru "Cornul si Laptele". Acelasi document completeaza regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta 96/2002 prin care se aplica programul. Astfel, noile prevederi stabilesc valorile maxime care pot fi achitate pentru produsele lactate si de panificatie. Pentru lapte ultrapasteurizat (UHT) valoarea nu va depasi 0,67 lei noi (6700 lei vechi), 0,57 lei noi (5700 lei vechi) pentru laptele pasteurizat si 0,30 lei noi (3000 lei vechi) pentru produsul de panificatie.
230.000 de boboci
Anul solar 2005-2006 aduce in scoli circa 230.000 de noi scolari, acestia alaturandu-se celor peste 3 milioane care se reintorc in clase luni, 12 septembrie. Dupa renovari, consolidari sau doar simple actiuni de igienizare, scolile sunt pegatite sa-si primeasca elevii. Autoritatile sustin ca situatia este sub control, iar 2005-2006 este cu mult imbunatatit fata de anii precedenti. Si asta daca ne raportam la numarul necalificatilor si a suplinitorilor care, sustin reprezentantii MEdC, a mai scazut, la numarul de scoli fara autorizatie sau la asigurarea cu manuale scolare. In speranta ca va face ordine prin scoli si licee, MEdC a adoptat un nou regulament de functionare si organziare a unitatilor de invatamant preuniversitar care intra in vigoare incepand de luni. Aceasta se prefigureaza drept cea mai semnificativa schimbare pentru inceputul de nou an scolar. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a si inceput sa disece continutul acestuia anuntand ca, pana la sfarsitul lui 2005, scolile din capitala vor adopta reguli specifice, in acord cu noul document adoptat de MEdC. In acest sens, conducerile unitatilor scolare vor incerca sa atraga interesul parintilor sfatuindu-se cu acestia pentru a lua deciziile cele mai adecvate in raport de interesul si specificul fiecarei scoli in parte.
La nivelul Capitalei, un interes desobit se va acorda introducerii in Regulamentul scolilor a prevederilor privind asigurarea ordinii si pazei spatiilor din incinta unitatilor de invatamant.
Scolari "flotanti"
Anul acesta, in Bucuresti, numarul unitatilor cu probleme care nu sunt in totalitate pregatite sa-si deschida portile luni, 12 septembrie este mai mic decat in anii precedenti. Daniela Nedelcu, inspectorul general scolar al Capitalei sustine ca sunt 9 unitati scolare si un liceu care nu vor desfasura orele in spatii proprii. Cei aproximativ 1000 de elevi si 1500 de prescolari arondati acestor unitati de invatamant, insotiti de profesori si educatori, vor fi nevoiti sa mearga in alte scoli si gradinite din zona. Potrivit sefului ISMB, aceste unitati intra intr-un proces de reparatii capitale a carui calendar de desfasurare a lucrarilor nu este cunoscut. Reprezentantii inspectoratului spera ca aceasta situatie sa se rezolve pana in iarna. Pana atunci, "ne preocupa dislocarea efectivelor de elevi si cadre didactice pentru a putea incepe cursurile. Principalul criteriu de arondare este apropierea de domiciliu. Repartizarea va tine cont si de capacitatea uitatilor primitoare astfel incat acest proces sa nu perturbe orarul scolilor gazda", a spus Daniela Nedelcu. In ceea ce priveste situatia autorizatiilor de functionare, pe ansamblul capitalei sunt doar 22 de unitati care vor incepe anul scolar sub amendamentul corectarii unor deficiente existente in prezent. "Ele vor functiona cu plan de conformare care va cuprinde terme si masuri precise pentru remedierea situatiei", a spus Daniela Nedelcu, inspectorul scolar general al Capitalei. Potrivit acesteia, problemele existente nu sunt grave, fiind vorba de cazuri de neautorizare pentru ca exista, spre exemplu, pericolul accidentarii scolarilor din cauza gropilor din asfaltul din curtea scolilor sau pentru infiltratii la grupurile sanitare. Situatia pe sectoare a unitatilor cu problema se prezinta astfel: in sectorul 1, din 99 de unitati scolare, 3 nu au primit autorizatie, in sectorul 2, din 10 doua sunt cu probleme, in sectorul 5 figureaza 8 unitati neautorizate din 59 existente, iar in sectorul 6, noua unitati din 70. In sectoarele 3 si 4 sunt autorizate toate scolile, gradinitele si liceele.
Cu manualele nu stam chiar rau
La nivelul Capitalei, gradul de acoperire cu manuale este de circa 94%, sustine Daniela Nedelcu. Probleme sunt la disciplina religie si la limbi moderne unde o parte din manuale au fost returnate editurii pentru ca nu au fost legate corespunzator standardelor stabilite. Acestea vor ajunge in scoli mai tarziu de 12 septembrie. Ca si in anii precedenti, problemele mai grave sunt cu asigurarea cu personal calificat a posturilor. Desi situatia este mai buna ca in 2004, totusi sunt discipline unde nu peste tot vor veni la catedra profesori calificati. In Capitala, probleme sunt la informatica si, suprinzator, la clasele I-IV.
Luni, 12 septembrie, in Bucuresti vor intra in clasa I circa 15.000 de copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.