Romanii care, pe parcursul anului 2004, au platit mai mult la stat in contul impozitului pe venit decat a rezultat la regularizarea de sfarsit de an, vor recupera sumele platite in plus in 60 de zile de la data primirii deciziei de impunere. Potrivit
Romanii care, pe parcursul anului 2004, au platit mai mult la stat in contul impozitului pe venit decat a rezultat la regularizarea de sfarsit de an, vor recupera sumele platite in plus in 60 de zile de la data primirii deciziei de impunere. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru diferentele nerestituite in acest termen, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii acestui termen. Dobanda va fi solicitata Fiscului printr-o cerere. Romanii vor incepe sa primeasca la domiciliu deciziile de impunere, documente care atesta cat are de platit sau de primit de la stat fiecare contribuabil, de saptamana viitoare. Sumele de restituit mai mici de 5 lei, inscrise in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, vor ramane in evidenta fiscala urmand sa fie compensate cu datorii viitoare. La solicitarea contribuabilului sau atunci cand, cumulat, suma de restituit depaseste limita mentionata, aceste diferente vor fi restituite in numerar. Daca diferentele de impozit pe venit sunt cuprinse intre 5 lei inclusiv, si 150 lei, acestea vor fi restituite prin mandat postal. Suma se va achita persoanei fizice, la domiciliul acesteia, de catre lucratorii postali. In cazul in care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, banii se ridica de la oficiul postal. Diferentele de impozit mai mari de 150 lei inclusiv, se vor restitui in numerar, prin mandat postal sau virament in contul bancar comunicat de contribuabili. Restituirea in numerar se va face de catre unitatile de trezorerie la data comunicata contribuabililor prin instiintarea de restituire, conform programarii. In cazul in care persoana nu se prezinta la data comunicata, reprogramarea se face de catre unitatea fiscala de domiciliu, la solicitarea contribuabilului.
Administratiile financiare calculeaza impozitul anual datorat de contribuabili, pe care il compara cu sumele platite cu titlu anticipat pe parcursul anului. In urma acestei regularizari, persoanele respective pot fi obligate sa plateasca impozite suplimentare sau pot primi inapoi o parte din sumele retinute anterior. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.