Presa de la Cairo saluta, ieri, victoria in alegeri cu peste 80% din voturi a actualului presedinte egiptean, Hosni Mubarak, pentru cel de-al cincilea mandat consecutiv, in fotoliul principal de la Cairo. In urma difuzarii rezultatelor partiale, sub
Presa de la Cairo saluta, ieri, victoria in alegeri cu peste 80% din voturi a actualului presedinte egiptean, Hosni Mubarak, pentru cel de-al cincilea mandat consecutiv, in fotoliul principal de la Cairo. In urma difuzarii rezultatelor partiale, sub titluri de genul "Mubarak, presedinte ales", ori "Mubarak obtine increderea si sprijinul poporului sau", marile ziare egiptene indica o victorie zdrobitoare a actualului sef al statului. "Conform estimarilor neoficiale, candidatul Partidului National Democrat (PND, de guvernamant) si-a adjudecat 82-84%" din sufragii, scrie in editia sa de ieri, Al-Gumhuriya. Liderul partidului Al-Ghad, Ayman Nour, se afla pe locul secund, in timp ce pozitia a treia ii revine liderului formatiunii Neo-Wafd, Nouman Gomaa, conform aceleiasi surse. Al-Ahram publica, la randul sau, un tabel cu rezultatele obtinute de fiecare dintre primii trei clasati, in provinciile egiptene, nivelul participarii la vot nefiind disponibil in toate zonele. Potrivit acestei surse, Hosni Mubarak a fost sustinut de 75-98% din totalul votantilor. Chiar cotidianul independent Al-Masri al-Yom il da drept castigator pe Hosni Mubarak (cu peste 80% din sufragii), subliniind ca participarea la vot s-a situat in jurul nivelului de 35%.
Comisia electorala exclude un al doilea scrutin
Alegerile prezidentiale de miercuri, 7 septembrie, au fost primele pluripartite din istoria moderna a Egiptului. Pana acum, electoratul egiptean se pronunta prin referendum asupra numelui unui singur candidat desemnat de Parlament, dominat de aproximativ un sfert de secol de PND. In cadrul referendumului din 1999, Mubarak a fost reales in functia suprema cu 93,79 la suta din voturi. Recentul scrutin prezidential a fost posibil doar dupa amendarea articolelor din Constitutie vizand alegerile, demers considerat de comunitatea internationala drept un pas important pe calea reformelor si democratizarii Egiptului, noteaza Rompres. Comisia electorala respinge apelul formulat de un opozant pentru organizarea unui nou scrutin prezidential, ca urmare a unor pretinse nereguli care, in opinia opozantului, ar fi fost constatate in cadrul alegerilor prezidentiale. "Comisia a examinat aceasta cerere si a respins-o", a declarat un purtator de cuvant al acestei institutii, care a respins de mai multe ori, inaintea scrutinului, solicitarile organizatiilor de aparare a libertatilor publice, si a decretat-o in afara competentelor tribunalelor. Cel mai important rival al lui Hosni Mubarak, candidatul liberal Ayman Nour, a cerut noi alegeri prezidentiale, afirmand ca acestea din urma au fost afectate de fraude. Afirmatiile sale au fost sustinte si de unii observatori locali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.