Editia a XVII-a a Festivalului International "George Enescu" a fost inaugurata cu fastul cuvenit, duminica 4 septembrie, odata cu concertul Filarmonicii "George Enescu", condusa de dirijorul Horia Andreescu, la Sala Mare a Palatului din Bucuresti. A
Editia a XVII-a a Festivalului International "George Enescu" a fost inaugurata cu fastul cuvenit, duminica 4 septembrie, odata cu concertul Filarmonicii "George Enescu", condusa de dirijorul Horia Andreescu, la Sala Mare a Palatului din Bucuresti. A fost cu adevarat un spectacol de gala, onorat de cele mai inalte oficialitati ale statului - de la presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu la mai multi membri ai Cabinetului - si de numerosi invitati, personalitati artistice si culturale.
Inaintea concertului propriu-zis, au rostit cuvinte de deschidere a festivalului Ioan Holender, director artistic si presedinte de onoare al evenimentului, si Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Dupa cum se stie, in programul concertului inaugural s-au aflat "Rapsodia Romana nr. 1 in la major op. 11" si "Simfonia nr.1 in mi bemol major op. 26" de Enescu, precum si "Triplul concert pentru pian, vioara, violoncel si orchestra in do major op. 56" de Ludwig van Beethoven. Solisti: Dmitri Sitkovetski, Alexander Rudin si Brigitte Engerer. Aplauze indelungi i-au rasplatit pe muzicienii care au deschis astfel editia 2005 a festivalului.
In ziua a doua, ieri, luni 5 septembrie, s-a jucat la Opera Nationala "Oedipe" de Enescu, versiunea semnata de Petrika Ionesco pentru precedenta editie a festivalului (costumele: arh. Catalin Ionescu Arbore). In rolul titular a evoluat Esa Ruutunen. In reprezentatia programata pentru vineri 9 septembrie, partitura va fi preluata de catre interpretul initial al lui Oedipe in aceasta montare, Stefan Ignat. In celelalte roluri: Iocasta - Gabriela Dragusin, Sfinxul - Ecaterina Tutu, Creon - Iordache Basalic, Phorbas - Pompeiu Harasteanu, Antigona - Simonida Lutescu, Marele Preot - Stefan Schuller, batranul orb - Francisc Valcai. Dirijor: Michael Boder.
Si tot ieri, la Teatrul National "I.L. Caragiale", a putut fi urmarit spectacolul muzical-coregrafic "La Argentina - Tango", cu formatia compusa din Osvaldo Calo (pian), Eric Cahllan (contrabas), Victor Villena (bandoneon), Alejandro Schwarz (chitara acustica) si Sebastien Counrajou (vioara), recitalul central apartinandu-i cantaretei si dansatoarei Julia Migenes.
Sa mai amintim ca inaintea spectacolului cu "Oedipe" de la Opera a avut loc lansarea volumului "George Enescu - destinul unui geniu" de Mihai Cosma (editie bilingva, romana-engleza, carte insotita de un CD). (Ov.S.P.)
Protest contra "culturii de vitrina"
Debutul Festivalului "George Enescu" a fost marcat si de un incident inedit. Sase artisti contemporani, intinsi pe pavajul din fata treptelor Salii Palatului, au protestat in tacere fata de bugetul "prea mare" pe care l-ar fi primit festivalul. Ei au afisat o placheta pe care scria: "Cazuti in luptele impotriva culturii de vitrina. Festivalul George Enescu - cultura de vitrina. Buget 193,722 miliarde lei bani publici". (Mediafax)
Programul zilei a treia
Astazi, marti 6 septembrie, in cea de-a treia zi a Festivalului International "George Enescu", sunt programate trei spectacole:
l de la orele 17.00, Cvartetul american de coarde "Emerson", format din Eugene Drucker (vioara), Philip Setzer (vioara), Lawrence Dutton (viola) si David Finckel (violoncel), va interpreta la Ateneul Roman Cvartetul de coarde nr.4 in re major op. 83 de Sostakovici, Cvartetul de coarde nr. 6 in fa minor op. 80 de Mendelssohn si Cvartetul de coarde nr. 2 in do minor de Bartok;
l de la orele 19.30, in Sala Mare a Palatului, Orchestra simfonica Kirov, sub bagheta dirijorului Valeri Gherghiev, prezinta un program cu Introducerea la "Kovanscina" de Musorgski, Suita nr. 1 op. 9 in do major a lui Enescu si Simfonia nr. 5 op. 64 in mi minor de Ceaikovski;
l de la orele 19.00, la Sala Teatrului National "I.L. Caragiale", Teatrul de balet "Eifman" din Sankt Petersburg, al carui director artistic si coregraf este Boris Eifman, prezinta "Giselle rouge"; solisti: Maria Abasova, Vera Arbuzova, Elena Kuzmina, Natalia Povorozniuk, Julia Trandasir, Albert Galicianin, Iuri Ananian, Alexei Turko, Iuri Smekalov, Igor Markov, Alina Solonskaia, Alexander Melkaev, Alexander Racinski, Serghei Zimin, Constantin Matulevski, Oleg Markov.
l la orele 16.00, in Aula Ateneului Roman, are loc vernisajul expozitiei de autografe muzicale legate de primele concursuri si festivaluri internationale George Enescu (1958-1970), exponate din colectia lui Barbu Schachter, cu autografe de la - intre altii - Anton Rubinstein, Yehudi Menuhin, Aram Haciaturian, David Oistrah, Dimitri Kabalevski, Lorin Maazel;
l la ora 17.00, in holul Salii Palatului, se deschide expozitia internationala "Expo-muzica 2005", organizata de Artexim si Interexpo, cu instrumente si accesorii muzicale, partituri, carte si publicatii muzicale, inregistrari (ambele expozitii raman deschise pana la sfarsitul festivalului, pe 20 septembrie).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.