Uraganul Katrina, care a afectat sudul Statelor Unite la 29 august, a fost calificat drept cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii. Bilantul provizoriu anuntat duminica este de 59 de morti in Louisiana, 152 in Mississippi si 7 in Flori
Uraganul Katrina, care a afectat sudul Statelor Unite la 29 august, a fost calificat drept cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii. Bilantul provizoriu anuntat duminica este de 59 de morti in Louisiana, 152 in Mississippi si 7 in Florida - in total 218 morti. Senatorul republican David Vitter a apreciat insa ca trecerea uraganului numai prin Louisiana ar fi provocat moartea a mai mult de 10.000 de persoane.
La randul sau, presedintele american, George W. Bush, a facut apel duminica la donarea de bani si sange pentru victimele taifunului Katrina. "Daca vreti sa ajutati, ajutati tara sa se vindece dupa aceasta catastrofa. Donati, va rog, bani Crucii Rosii'', a declarat presedintele Bush in cursul unei vizite la sediul Crucii Rosii din Washington. George W. Bush a facut de asemenea apel la americani sa doneze sange, indicand ca o colecta de sange va fi organizata si de Casa Alba. Presedintele american a multumit Crucii Rosii pentru eforturile sale. ''Exista aproape 5000 de voluntari ai Crucii Rosii care muncesc multe ore in adaposturile din cele 19 state pentru a ajuta persoanele afectate. Nu exista nimic mai incurajator pentru cineva care a trecut prin tragedia unui taifun decat sa vada alaturi un suflet plin de compasiune'', a declarat seful executivului american. Crucea Rosie a primit pana duminica 353 de milioane de dolari pentru operatiunile sale de ajutorare a victimelor taifunului.
"Nu este vorba de rasism"
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si-a exprimat convingerea ca ritmul lent al interventiei autoritatilor dupa uraganul Katrina nu a fost influentat in nici un fel de rasism. "Sunt afro-americana, sunt din Alabama, pot sa va spun ca aceasta reactie nu are nici o legatura cu culoarea pielii", a declarat Rice, care a vizitat Bayou La Batre, in Alabama, unul din statele devastate de Katrina.
"Nici un american nu doreste sa vada suferind un alt american si nu cred nici un moment ca cineva a lasat oamenii sa sufere pentru ca erau afro-americani", a adaugat ea. Mai multe celebritati si oameni politici, dar si multi dintre sinistrati alimenteaza de mai multe zile o polemica in acest sens, acuzand autoritatile de lipsa de reactie si indiferenta motivate de sentimente rasiste. Rice, singura persoana de culoare din administratia Bush, a furnizat o alta explicatie, lasand sa se inteleaga ca nivelul economic, mai degraba decat rasa, a fost un factor determinant pentru victime. "Cei saraci, si in mod evident comunitatea de culoare din New Orleans, au fost afectati in mod deosebit. Cred ca trebuie sa intelegem ca unii oameni nu au putut fi evacuati pentru ca sunt saraci, batrani si bolnavi. Evident, este nevoie de o mai buna intelegere a situatiei, pentru ca acest lucru sa nu se mai intample", a spus Rice. "Vad americani de toate originile, asiatici si de culoare, albi si hispanici, ajutandu-se unii pe altii", a adaugat ea.
SUA a rechizitionat trei pacheboturi
De asemenea, SUA au acceptat si propunerea de ajutor din partea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), iar Kuweitul a promis ca va dona Statelor Unite ale Americii produse petroliere in valoare de 500 de milioane de dolari, dar si alte ajutoare, pentru a ajuta regiunile afectate sa treaca mai usor peste pagubele provocate de uraganul Katrina, transmite Reuters. "Ajutorul include produse petroliere de care SUA au mare nevoie in acest moment, precum si alte produse care vor ajuta la redresarea situatiei din cele trei state", a afirmat ministrul kuweitian al Energiei, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah. Oficialul a precizat ca gestul este unul de recunostinta, dupa ce in 1991 coalitia multinationala condusa de SUA a ajutat la eliberarea statului arab, ocupat timp de sapte luni de armata irakiana. Kuweitul controleaza circa o zecime din rezervele mondiale de titei.
Pentru a adaposti cateva mii de sinistrati, autoritatile americane au rechizitionat trei pacheboturi de croaziera ale companiei Carnival. "Ecstasy", din portul Galveston, Texas, si "Sensation", care are in mod obisnuit baza in New Orleans, vor fi stationate in portul Galveston "unde vor fi folosite ca adapost temporar" incepand de luni, a anuntat compania Carnival. Fiecare dintre cele doua nave poate adaposti circa 2600 de persoane. Autoritatile americane au anuntat ca zeci de mii de locuitori din New Orleans au fost evacuati in statul Texas. Al treilea pachebot, "Holliday", - cu o capacitate de 1800 de persoane - va fi stationat in portul Mobile, Alabama.
Politistii si-au aruncat insignele
Mai multi pompieri si politisti traumatizati de haosul provocat in New Orleans dupa trecerea uraganului Katrina s-au sinucis, a anuntat, duminica, primarul orasului, Ray Nagin. "Unii pompieri si politisti au fost destul de traumatizati si am inregistrat mai multe cazuri de sinucidere", a declarat el.
Inca de marti seara, bande de hoti si persoane care au recurs la jafuri pentru a isi asigura supravietuirea au luat cu asalt strazile orasului, unde s-au inregistrat numeroase incidente armate. "Depasiti de situatie si dezgustati, unii politisti si-au aruncat insignele", a spus Nagin. "Au controlat orasul timp de trei sau patru zile, practic fara nici un ajutor, facand tot ceea ce se putea face" si "bilantul este pur si simplu prea ridicat pentru ei", a adaugat el, apreciind ca politistii trebuie evacuati rapid. "Au nevoie de examene medicale si psihologice", a spus Nagin.
El a adaugat ca una dintre prioritati este recuperarea trupurilor victimelor uraganului. "Trebuie sa pompam apa din oras. Trebuie sa adunam corpurile", a declarat Ray Nagin, apreciind ca ar putea fi descoperiti mii de morti.
Primarul orasului New Orleans a fost unul dintre primii responsabili locali care au criticat administratia pentru reactia lenta a autoritatilor federale dupa catastrofa provocata de uraganul Katrina, care a inundat 80 la suta din suprafata orasului. Duminica, el a apreciat ca securitatea s-a ameliorat in oras, dar a precizat ca situatia generala ramane grava: "Vad aceleasi lucruri pe care le-am vazut in ultimele cinci sau sase zile: distrugere, disperare, suferinta. Vad moarte".
Elicopter prabusit la New Orleans
Un elicopter civil s-a prabusit duminica, la New Orleans, fara a provoca victime, a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului pentru securitate interna din Louisiana, Mark Smith, adaugand ca pilotul si un membru al echipajului au fost salvati si se afla in siguranta. "La bord se aflau doi civili, care insa nu au suferit rani grave", a declarat Smith, adaugand ca "elicopterul a pierdut brusc altitudine si s-a prabusit pe o parte" si precizand ca accidentul a avut loc la ora locala 6.55.
Deocamdata nu exista nici un indiciu ca accidentul ar fi fost provocat de tiruri de arma, a declarat el, fara a oferi precizari cu privire la misiunea elicopterului. Totusi, Smith a spus ca aparatul "nu avea nici o legatura cu misiunile de evacuare sau Paza de coasta". Potrivit postului de televiziune CNN, accidentul s-a produs la circa sase kilometri distanta de centrul orasului New Orleans. Elicopterele desfasoara continuu operatiuni in aceasta zona pentru a distribui alimente si apa si a-i evacua pe supravietuitorii uraganului Katrina. Duminica seara, alimentarea cu energie electrica a fost restabilita in unele cartiere din New Orleans, la sase zile dupa trecerea ciclonului si la cateva ore dupa ce echipele de interventie ale Entergy Corp. au inceput lucrarile de reparatii. Cea mai mare parte a orasului ramane insa fara curent electric, dar cel putin unul dintre podurile care traverseaza fluviul Mississippi si cladirile de pe malurile acestuia beneficiaza deja de electricitate.
Entergy Corp. a anuntat ca echipele sale, a caror securitate este asigurata de Garda nationala, au inceput sa repare sistemul de distributie duminica dimineata, la ora locala 07.30 (15.30, ora Romaniei). "In Louisiana, echipele avanseaza in zonele cele mai afectate, restabilind alimentarea cat mai rapid posibil", se arata intr-un comunicat al companiei. "Este cea mai buna abordare, zonele afectate fiind inundate si in curs de evacuare. In sectoarele cel mai grav afectate accesul este insa limitat", adauga textul. Katrina a trecut la 29 august prin sudul Statelor Unite, numarul victimelor putand ajunge la cateva mii, conform unor responsabili politici. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.