Deoarece SC SIDERCA SA Calarasi era falimentara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a gasit solutia de a privatiza partea viabila a societatii, prin infiintarea unei noi firme curate, cu numele de SC DONASID SA. Aceasta, in fa
Deoarece SC SIDERCA SA Calarasi era falimentara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a gasit solutia de a privatiza partea viabila a societatii, prin infiintarea unei noi firme curate, cu numele de SC DONASID SA. Aceasta, in faza initala, urma sa aiba urmatorul actionariat: SC SIDERCA - 30%, cu un aport in natura insumand 6.000.000 de euro si AFV ACCIAIERRIE BELTRAME S.p.a. - 70%, cu un aport in numerar de 14.000.000 de euro in doua transe. La scurt timp, structura actionariatului a fost modificata astfel:
- AFV ACCIAIERRIE BELTRAME S.p.a. - 68%
- SC SIDERCA SA Calarasi - 20%
- Compania Nationala CFR SA - 10%
- Tisocco Gianalfredo (persoana fizica italiana) - 1%
- Ioan Lucian Muresan (persoana fizica romana) - 1%.
Cu o noapte inainte de semnarea documentelor de infiintare a DONASID, asociatul AFV ACCIAIERRIE BELTRAME S.p.a. a fost schimbat cu FI.AB. SRL (care, de fapt, nu e o societate romaneasca, asa cum s-a incercat acreditarea ideii, ci una italieneasca). La scurt timp, si aceasta a fost inlocuita de SIPRO BELTRAME AG, aparent membra a grupului BELTRAME. In realitate, intre cele doua BELTRAME exista doar o legatura de rudenie intre doi actionari minoritari. Dupa toate acestea a inceput furtul organizat.
Un combinat siderurgic vandut pe gratis
Patrimoniul SIDERCA SA ce urma a fi vandut DONASID s-a ridicat - in urma evaluarii firmelor specializate IPROMET si IPROLAM - la valoarea de 84,556 milioane de euro. Dar suma n-a reprezentat adevarata valoare a patrimoniului, deoarece nu s-a tinut cont de investitiile suportate de stat in perioada 1997-1999 pentru modernizarea otelariei electrice si a atelierului de turnare continua, care s-au ridicat la 30 de milioane de dolari. Cu toate acestea, vanzarea s-a facut la infima cifra de 20 de milioane de dolari, inclusiv TVA. In plus, s-a acceptat in mod inexplicabil plata in rate a celor 20 de milioane pe parcursul a 12 ani, cu o perioada de gratie de doi ani, dar dreptul de proprietate a fost incredintat imediat, la semnarea contractului. In concluzie, smecherii de italieni au pus mana pe o proprietate impresionanta, fara sa scoata vreun eurocent din buzunar. Bineinteles, acest lucru n-ar fi fost posibil fara complicitatea autoritatilor romane, care au vegheat cu mare atentie infiintarea noii societati pe scheletul SIDERCA.
Nasa privatizarilor dubioase
Pentru acoperirea starii de infractionalitate in care a actionat intre 2002 si 2004, AVAS a intreprins numeroase tentative de a promova in Guvern si a trece prin Parlament o ordonanta de urgenta privind derogarea de la prevederile OG nr.44/2002. In document era stipulat clar ca "Pretul stabilit prin negociere directa pentru vanzarea activelor nu poate fi mai mic decat valoarea acestora, determinata prin expertiza solicitata de AVAB." Asa a aparut OG nr. 40/2004, care a aprobat pretul de 20 de milioane de euro inclusiv TVA, in loc de aproape 90 de milioane. Ca fostul guvern sa inchida ochii la acest rapt din avutia nationala, Roxana Bichel, consiliera personala a ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, a facut presiuni asupra IPROMET si IPROLAM ca sa-si modifice expertizele initiale, subevaluand patrimoniul SIDERCA. Modificarea consta in adaugarea la mijloacele fixe prevazute in listele initiale si a altor bunuri ce n-au vreo legatura cu fluxul viabil. Cu toate ca numarul activelor vandute a crescut considerabil, valoarea mentionata in contractul de vanzare-cumparare a ramas la numai 20 de milioane de euro, inclusiv TVA. Dar si mai grav este faptul ca in aceasta suma a fost inclusa si o creanta a BCR in valoare de cinci milioane de dolari. Mai trebuie spus faptul ca, in conformitate cu normele Bancii Nationale a Romaniei, paguba pentru neplata dobanzilor aferente unei sume de 20 de milioane de euro, pe un termen de 12 ani, este de circa 10 milioane de euro, dupa cum au mentionat unii membrii ai Comisiei pentru Privatizare din Senatul Romaniei.
Aici ar mai fi adaugat faptul ca Roxana Bichel - poreclita de presa si nasa privatizarilor dubioase - cunostea foarte bine realitatea in ceea ce priveste patrimoniul SIDERCA, ea fiind administrator si membru in Consiliul de administratie al IPROLAM SA, firma care a evaluat patrimoniul scos la privatizare. Dar asupra acestui malefic personaj pentru siderurgia romaneasca ne vom opri mai pe larg intr-unul dintre episoadele urmatoare.
Garda Financiara intra pe fir
Inca din primele zile de existenta, DONASID a fost devalizata si decapitalizata metodic de cei desemnati sa conduca noua societate, iar primii care s-au infruptat din tort au fost chiar strategicii asa-zis investitori italieni. Deosebit de alarmant este faptul ca sumele sustrase proveneau din imprumuturi obtinute de la banci, cu ipotecarea si gajarea activelor, precum si a bunurilor aduse ca aport in natura de catre SIDERCA.
Cu ocazia unui control efectuat de Garda Financiara Calarasi in octombrie 2003 si mai apoi, s-au constat o serie de inginerii financiare de proportii, asupra carora nu este nevoie de comentarii. Cum s-a vazut la conducerea interimara a DONASID, asociatul roman Ioan Lucian Muresan a incheiat un contract intre aceasta si o firma de-a lui, SC LIMCO POWER SA Constanta, incasand in ianuarie, iunie si iulie suma de 3.685.000.000 de lei reprezentand "cheltuieli necesare constituirii societatii romanesti pe actiuni numita SC DONASID SA". De asemenea, conform SC INTERNATIONAL AUDITORS SRL, "Ioan Lucian Muresan a folosit cu rea credinta anumite bunuri si creditul de care s-a bucurat societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza societati in care are interese direct sau indirect. Contractele care au penalizat SC DONASID SA au fost incheiate cu SC ROMFOSFOCHIM ACTIVE SRL, in care domnul Muresan are calitatea de administrator unic din data de 17 mai 2001, societate la care Muresan Rita Andreea (sotia acestuia) detine 27% din capitalul social. In afara de aceasta, domnul Muresan, precum si persoane inrudite cu acesta sunt actionari la SC LIMCO POWER SA. Platile efectuate de catre SC DONASID SA catre ROMFOSFOCHIM au avut la baza acte simulate de comert, inchiriere fictiva sau facturi necoroborate cu nici un document justificativ."
Muresan, tartorul de la DONASID
Asociatul roman, in calitate de director interimar, mai incheie cu Raiffeisen Bank SA un contract de imprumut in suma de 500.000 de euro, ipotecand 12 terenuri intravilane - curti si constructii - cu o valoare de 58.518.255.000.000 de lei. In acelasi an, alte societati romanesti incaseaza bani de la DONASID, prin bunavointa lui Muresan, in baza unor contracte fictive. Respectivul isi permite chiar sa plateasca publicitate in valoare de aproape doua miliarde de lei, cu toate ca societatea functiona in paguba. De asemenea, nici societatea FI.AB nu iese din joc, incheind contracte fictive de prestari servicii cu DONASID, reprezentand asistarea acesteia in domeniul tehnic si management, in vederea pornirii fluxului viabil. Altfel spus, FI.AB, care nu are nici o experienta in domeniu, a incasat 50.000 de euro fiindca asa a vrut Muresan si clica lui. In continuare, Garda Financiara descopera efectuarea altor plati in contul unor servicii de management, consultanta si inchirieri catre firme apartinand unor cadre din conducerea SC DONASID SA sau apropiati ai acestora. Nici de asta data nu sunt gasite documente justificative, care sa ateste efectuarea serviciilor confrom contractelor. Din cauza ca lista firmelor-capusa este foarte mare, vom mentiona doar cateva dintre acestea: SC PUBAGENCY AG PUBLICITATE SRL (1.945.020.000 lei), SC SUPER SFINX SRL (605.598.056 lei), SC VALSA CONSULTING SA (1.512.589.422 lei), SC TUMMAR SRL (659.491.079 lei), SC PSG FINANCIAL CONSULTING SRL (493.903.260 lei) si SC VS MANAGEMENT CONSULTING SRL (1.853.946.360 lei). Contractul cu aceasta ultima firma a fost semnat de Septimiu Valasutean, in calitate de administrator si director economic la SC DONASID SA, iar de cealalta parte, de acelasi escroc, de asta data in calitate de asociat unic al VS MANAGEMENT. Valasutean infiintase societatea in mare graba, cu doar trei zile inaintea semnarii contractului, ca sa mai apuce si el o felie din tort. In episodul trecut mentionam faptul ca individul, fost sef serviciu credite la Raiffeisen Bank, le-a eliberat italienilor dovada ca au depus 97,251 de miliarde de lei in contul DONASID, iar prin aceasta inginerie fictiva au putut cumpara actiuni la respectiva societate, fara sa plateasca fizic vreun eurocent. Acum era randul macaronarilor sa se revanseze pentru serviciile lui Valasutean, inchizand ochii la devalizarea dirijata de acesta in propriul folos.
Alte potlogarii financiare
In 2003, italienii au mai efectuat cheltuieli de protocol in suma de 1.690.035.519 lei. Au urmat cateva tranzactii susceptibile de spalare de bani, asociatul Tisocco neputand justifica avansuri obtinute din trezorerie, de 582.798.340 de lei, iar Muresan, de 3.685.000.000 de lei. In acest moment, romanul isi da demisia, postul de director interimar fiind preluat de asociatul italian.
Din cauza emiterii unor cecuri fara acoperire in 2003, societatea a fost sanctionata de banca cu interdicatia de a mai folosi aceasta forma de plata pana la data de 5.02.2005.
Datorita relatiilor contractuale dintre DONASID si SIDERCA (asociat cu 20% la prima societate), tot statul si creditorii au avut de pierdut. Astfel, la sfarsitul anului 2003, SIDERCA avea de incasat de la DONASID nu mai putin de 96.694.452.796 de lei, iar de atunci datoria s-a majorat in permanenta.
Pentru nerespectarea clauzelor contractuale privitoare la termenele de plata sau de livrare a produselor, DONASID si-a asumat dobanzi si penalitati in 2003, reprezentand 11.124.406.944 de lei.
Spre a face rost de bani pe care apoi sa-i sustraga prin intermediul unor contracte fictive, conducerea DONASID a inceput sa taie si sa valorifice fier vechi din incinta proprie, dar si din cea a SIDERCA. Aceasta activitate infractionala a fost stopata dupa un timp de Politie, dar si musamalizata de cadre ale aceleiasi institutii a statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.