Romania va avea doua centre culturale in Ucraina, la Kiev si Cernauti, declara ieri unul din vicepresedintii Institutului Cultural Roman (ICR), Mircea Mihaies. Horia-Roman Patapievici (foto), presedintele ICR, anuntase inca de la instalarea in functi
Romania va avea doua centre culturale in Ucraina, la Kiev si Cernauti, declara ieri unul din vicepresedintii Institutului Cultural Roman (ICR), Mircea Mihaies. Horia-Roman Patapievici (foto), presedintele ICR, anuntase inca de la instalarea in functie necesitatea infiintarii unor institute cultural romane in Ucraina si Republica Moldova, vorbind despre cele trei obiective "rationale" ale ICR - asistenta culturala identitara a romanilor aflati din motive istorice in afara granitelor Romaniei, asistenta culturala a celor ramasi din motive personale in afara tarii (diaspora romana) si promovarea culturii romanesti in strainatate. Parghiile prin care poate realiza aceste obiective sunt structura de la centru, din Bucuresti, Centrul de Studii Transilvane de la Cluj si institutele culturale romane existente in strainatate, la Berlin, Budapesta, Istanbul, New York, Paris, Praga, Roma, Venetia, Viena si Tel Aviv.
Potrivit lui Mircea Mihaies, care a acordat un interviu amplu agentiei de presa Mediafax, dupa mai multe luni de negocieri, Romania a primit aprobarea de a infiinta institute culturale in Ucraina, urmand ca in cursul acestei toamne sa fie primita aprobarea si de la Republica Moldova.
Prin reciprocitate, si Ucraina va avea doua astfel de institute in Romania, unul la Bucuresti si altul la Iasi sau Suceava. In ceea ce priveste Institutul Cultural Roman de la Chisinau, Mircea Mihaies sustine ca si partea moldoveneasca va infiinta un astfel de institut in Romania. Ambele urmeaza sa poarte numele Mihai Eminescu, pentru a se crea "o punte de legatura".
Centrele culturale in examen
Tot ieri, ICR a anuntat ca evaluarea activitatii Institutelor Culturale Romane din strainatate functionale in prezent se apropie de final, concluzia preliminara fiind ca directorii lor nu au o activitate cu care Romania sa se poata mandri, conform aceluiasi Mircea Mihaies. "Situatia generala este una a unor functionari obositi, a unor oameni care nu au observat ca s-a schimbat ceva in lume, ca se redefineste arta in fiecare moment", spune Mihaies. Potrivit lui Mircea Mihaies, pana la mijlocul lunii septembrie se va face o evaluare "complexa" a activitatii institutelor de la Berlin, Budapesta, New York, Paris, Praga, Tel Aviv, Roma, Venetia, Viena si Istanbul. In opinia conducerii ICR, nici unul din aceste centre nu a organizat o actiune mare, "de impact": "S-a mers pe minima rezistenta, adica sa avem mici actiuni, la nivel de casa oraseneasca de cultura, oamenii sa aiba timpul ocupat. Eu cred ca este mult mai important sa faci lucruri de impact, sa faci doua-trei-patru intr-un an, dar sa le faci unde trebuie si cu oamenii care trebuie", a subliniat Mihaies.
El sustine ca in toate aceste institutii exista "o lipsa de viziune, o lipsa de apetit, de miza culturala", intrucat conducerile lor au fost obisnuite sa lucreze "altfel".
"In general evenimentele se fac la sediu, ceea ce in momentul de fata e o politica depasita. Nu vine nimeni. In Occident exista o mostenire pe ideea ca aceste centre sunt infestate de securisti si atunci nu vor sa aiba de-a face cu ele. De pilda la Paris sau la New-York, probabil pe vremea lui Ceausescu, ele aveau si rolul de a mai face si alte activitati extraculturale", a explicat Mihaies.
El sustine ca inca mai sunt directori de institute care nu au trimis rapoartele de activitate pe baza carora se face evaluarea preliminara, "prevalandu-se de faptul ca sunt in concediu". Termenul limita de trimitere a acestor rapoarte este 1 septembrie, astfel ca pana la mijlocul acestei luni evaluarea sa fie finalizata.
Evaluarea centrelor culturale din strainatate a inceput din luna iulie, cand Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au realizat un set de criterii de evaluare a activitatii directorilor acestora. In ceea ce priveste eventuala retragere din functie a conducerii institutelor, Mircea Mihaies a spus ca, potrivit legii, ei nu pot fi destituiti decat cu aprobarea Ministerului Afacerilor Externe si a Academiei Romane. Totusi, "majoritatea directorilor si directorilor adjuncti ai institutelor isi incheie mandatul in aceasta toamna". Astfel, ei vor putea fi inlocuiti in urma unui concurs cu "oameni pregatiti", a afirmat vicepresedintele ICR.
Tot ieri, presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici a anuntat ca cei 20 de membri recent numiti in Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman (ICR) se vor intalni intr-o prima sedinta cel mai probabil la 7 septembrie. Potrivit lui Patapievici, in prima sedinta a Consiliului se va supune spre aprobare noua strategie a ICR, anuntata la inceputul anului, noua propunere de organigrama si proiectele derulate de institutie in anul 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.