Banca Nationala a Romaniei are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor si pe cea financiara si va adopta orice masuri in acest sens, chiar daca acestea implica restrictii de acordare a creditelor in valuta, a declarat guvernatorul bancii centra
Banca Nationala a Romaniei are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor si pe cea financiara si va adopta orice masuri in acest sens, chiar daca acestea implica restrictii de acordare a creditelor in valuta, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Bancile comerciale contesta astfel de masuri, care le limiteaza posibilitatea de a acorda credite, considerand ca le sunt limitate posibilitatile de a obtine profit si a se dezvolta. "Desigur, ramanem partenerul bancilor comerciale, dar avem obiective diferite. Bancile comerciale urmaresc obtinerea profitului, iar pentru asta sunt gata sa scoata bani din piatra seaca. Conform legii, BNR urmareste stabilitatea interna a preturilor si stabilitatea financiara. Din acest punct de vedere, cresterea creditului in valuta in Romania la peste doua treimi din totalul imprumuturilor acordate nu mai este un lucru cu care sa glumim. Nu trebuie sa descoperim roata carului, exemplul altor tari, cum ar fi cele din Asia, arata riscul mare de criza financiara asociat cu explozia creditului in valuta", a spus Isarescu. El a aratat ca BNR intentioneaza doar sa limiteze cresterea creditelor in valuta, pentru a preveni eventuale crize, ceea ce este si in interesul bancilor.
"O caracteristica a acestor crize este ca se manifesta ca o reactie in lant. In momentul in care se declanseaza, efectul se propaga rapid si apoi orice interventie devine tardiva. BNR isi ia in serios obiectivul privind stabilitatea financiara si actioneaza proactiv pentru descurajaraea creditului in valuta care a ajuns la limita stabilitatii financiare. Trebuie insa sa repet ca acest lucru nu inseamna nicidecum omorarea creditului in valuta sau prohibirea lui, asa cum am citit frecvent in presa, ci numai aducerea lui in limite prudentiale. Cu alte cuvinte, urmarim acest obiectiv de durata, care este chiar in interesul bancilor comerciale si al bancherilor, chiar daca unii dintre ei tipa ca din gura de sarpe ca nu le place", a mai spus guvernatorul BNR. Consiliul de Administratie al bancii centrale a luat in discutie, joi, un program de masuri prudentiale pentru a limita creditarea in valuta, una dintre variante fiind plafonarea soldului finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor. Potrivit bancherilor, masura va stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multe dintre banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sunt in cele mai multe cazuri de cateva ori mai mici decat soldul creditelor.
O alta modificare vizeaza regulamentul privind provizionarea, prin schimbarea clasei de incadrare din punct de vedere financiar pentru clientii persoane fizice care acceseaza credite in valuta. Astfel, debitorii care obtin venituri indexate la valuta de imprumut se incadreaza in clasa financiara B cu risc mediu, iar cei cu venituri in lei coboara pana la clasa C. La determinarea riscului de credit, in functie de care se stabileste cuantumul provizioanelor care trebuie constituite, bancile au in vedere si puterea financiara a clientului. (A.M.V.)
Depozit de 1 miliard de euro la BNR
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, ieri, patru miliarde de lei (1,12 miliarde de euro) din piata monetara, printr-un depozit cu scadenta la o luna, oferta celor 33 de banci participante la licitatie fiind insa de trei ori mai mare, plasandu-se la 12,55 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), potrivit dealerilor, Banca centrala a platit o dobanda de 8,5% pe an, asa cum a stabilit la 8 august, cand a anuntat trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatie, si unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a ratei dobanzii efective de sterilizare. Valoarea ridicata a depozitului o urmeaza pe cea de vinerea trecuta, cand BNR a preluat suma de 3,6 miliarde de lei (un miliard de euro).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca banca centrala va interveni pentru a steriliza excesul de lichiditate de la banci in cazul constatarii unei influente asupra obiectivului de inflatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.