Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au reglementat printr-un ordin comun modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preunivers
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au reglementat printr-un ordin comun modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preuniversitar, dar si lista cu incompatibilitatile de ordin medical cu profesia didactica. Dupa cum precizeaza un comunicat transmis ieri de catre MEdC, avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic, examenul fiind suportat de CNAS. Potrivit acestui ordin, pe lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica se afla episoadele acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva, indiferent de etiologie, tulburarile severe de comportament cauzate de bolile mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele cauzate de consumul de alcool si/sau de substantele psihoactive. De asemenea, pe lista bolilor incompatibile se afla afectiunile neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica, balbaismul foarte grav si afazia - de orice etiologie), precum si bolile transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (TBC evolutiv). Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari. Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice stipulate mai sus. In cazul constatarii unor tulburari de natura psiho-comportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, care vor solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicina a muncii. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.