Regulamentul de organizare a concursului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor a fost publicat in urma cu doua zile in Monitorul Oficial al Romaniei, dupa ce a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Potr
Regulamentul de organizare a concursului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor a fost publicat in urma cu doua zile in Monitorul Oficial al Romaniei, dupa ce a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit unui comunicat al CSM, numirea judecatorilor si procurorilor in functii de conducere la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, precum si la parchetele de pe langa acestea se va face potrivit legii Legii 303/2004 privind statutul magistratilor. Astfel, numirea in functiile de presedinte si vicepresedinte la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii va avea loc prin concurs sau examen organizat de CSM, prin Institutul National al Magistraturii. Procurorii generali ai Parchetului de pe langa curtea de apel, prim-procurorii Parchetului de pe langa tribunal, prim-procurorii Parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie sau prim-procurorii Parchetului de pe langa judecatorie, precum si adjunctii acestora vor fi investiti in functii numai dupa un concurs sau examen organizat de CSM, prin INM.
Conform regulamentului, in cadrul concursului, candidatii vor fi testati psihologic, le va fi evaluata capacitatea de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea si rezistenta la stres. De asemenea, candidatii vor trebui sa prezinte un proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care candideaza, precum si o testare scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane. La concurs pot participa judecatorii si procurorii care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani, au obtinut calificativul "foarte bine" si indeplinesc conditiile de vechime. In schimb, nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii si procurorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii si procurorii care, prin interesul personal, ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege. Primul concurs pentru ocuparea functiilor de conducere de la curtile de apel, tribunale, inclusiv pentru ocuparea functiilor de conducere din cadrul parchetelor de pe langa aceste instante se va desfasura in ultima decada a lunii septembrie. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.