Printre refugiatii uzbeci trimisi in Romania se afla teroristi, sustine un comunicat al Procuraturii Generale de la Taskent publicat ieri, care nu exclude posibilitatea ca acestia sa se implice in comiterea unor noi atentate, transmite Rompres. "Sub
Printre refugiatii uzbeci trimisi in Romania se afla teroristi, sustine un comunicat al Procuraturii Generale de la Taskent publicat ieri, care nu exclude posibilitatea ca acestia sa se implice in comiterea unor noi atentate, transmite Rompres. "Sub presiunile puternice ale tarilor occidentale si ale catorva organizatii internationale, 439 de cetateni uzbeci cu statut de refugiati au fost trimisi din Kargazstan in Romania. Printre ei se afla teroristi si criminali, care au participat la atacuri armate impotriva unor institutii de stat, a unor unitati militare si a inchisorii din Andijan, au eliberat detinutii si au ocupat cadirea administratiei regionale," se arata in documentul oficialitatilor uzbece. Totodata, declaratia Procuraturii Generale de la Taskent pune la dispozitie date ale Ministerului de Interne uzbec, potrivit carora refugiatii uzbeci ar dispune de un important arsenal, care ar putea fi utilizat la comiterea unor noi tentate teroriste vizand atat Asia centrala, cat si alte regiuni ale lumii. Potrivit sursei amintite, majoritatea cetatenilor uzbeci refugiati in Romania sunt afiliati organizatiei extremiste "Akramia", al carei obiectiv principal il constituie crearea unui stat islamist in Valea Fergana, situata pe teritoriile Uzbekistanului, Kargazstanului si Tadjikistanului. Cei 439 de refugiati uzbeci provenind din Andijan, oras in care, in mai, anul acesta, au avut loc numeroase proteste la adresa regimului Islam Karimov, au sosit in Romania la sfarsitul lunii iulie, fiind cazati la Timisoara. Manifestatiile de Andijan au fost reprimate in mod sangeros de autoritatile uzbece, soldandu-se cu moartea a peste 700 de persoane, potrivit relatarilor mai multor organizatii non-guvernamentale, in vreme ce oficialii de la Taskent au admis existenta a numai 187 de victime si au refuzat in repetate randuri initierea unei anchete internationale cu privire la evenimentele de la 13 mai. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.